Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8341
De la 07 Ianuarie 2003
123142081
pnl
Corupţia din poliţia şi justiţia botoşănene

Închisoare cu executare pentru fostul prin-procuror Raluca Stâncescu

  • Ioan Rotundu
  • 4 June 2019, 21:28
Astăzi, la Curtea de Apel Tg. Mureş s-a dat pronunţarea în dosarul nr. 657/39/2017 ce are ca inculpaţi pe Raluca Stâncescu fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Cătălin Stavără perceput ca important personaj al lumii interlope botoşănene, agentul de poliţie judiciară Constantin batcă şi fostul şef al Direcţiei Anticorupţie din cadrul IJP Botoşani, comisarul şef Daniel Bogdan Buliga.
În urma sentinţei pronunţate, care nu este definitivă, Raluca Stâncescu a fost condamnată pentru infracţiunea de şantaj la 4 ani închisoare cu executare. A mai primit o pedeapsă de 3 luni închisoare „pentru comiterea infracţiunii de instigare la compromiterea intereselor”, urmând a executa o pedeapsă de 4 ani şi 1 lună închisoare cu executare.
În plus Raluca Stâncescu a pierdut o serie de drepturi civile şi profesionale, respectiv „În baza art. 67 alin. 1 Cod penal stabileşte inculpatei ca pedeapsă complementară interzicerea exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei închisorii.
În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g Cod penal interzice inculpatei ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.”

În ce-l priveşte pe interlopul Cătălin Stavără, pe care ancheta procurorilor DNA Suceava l-au descoperit a fi de fapt amantul Ralucăi Stâncescu, acesta a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare. I s-au mai adăugat şi o pedeapsă complementară, respectiv „interzicerea exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal respectiv de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii.”.i
Tot lui Cătălin Stavără i s-a mai stabilit şi o pedeapsă accesorie constând în a i se interzice „exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.” Cu privire la infracţiunile comise de agentul de poliţie judiciară Constantin Batcă, judecătorii, având în vedere colaborarea sa pe timpul procesului şi regretele exprimate pentru faptele comise, l-au condamnat la închisoare cu suspendare.
Pentru infracţiunea de fals intelectual în formă continuată a primit pedeapsa de 8 luni închisoare cu suspendare. A mai primit 1 lună închisoare „pentru săvârşirea infracţiunii de compromiterea intereselor justiţiei”, stabilindu-i-se în final o pedeapsă de 8 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare, având de respectat o serie de obligaţii judiciare pe care dacă nu le va respecta riscă să ajungă după gratii.
L-am lăsat la final pe comisarul şef, fost şef al DGA din cadrul IJP Botoşani, Daniel Bogdan Buliga. Acesta, trimis în judecată pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă, a fost achitat. Achitarea lui Buliga este o nouă palmă trasă pe obrazul procurorilor de la DNA Suceava care l-au trimis în judecată fără a putea să-i dovedească vinovăţia. Desigur, sentinţa penală nefiind definitivă, procurorii DNA o pot ataca cu apel.
De asemenea, judecătorii au decis ca, în solidar, Raluca Stâncescu şi Cătălin Stavără să plătească părţii civile Ioan Jijie suma de 58.100 lei cu titlu de daune morale şi cheltuieli de judecată, menţinându-se sechestrul asiguratoriu aplicat asupra bunurilor celor doi inculpaţi.
Despre pronunţările date în acest dosar voi reveni cu detalii în zilele următoare. Cert este că publicaţia Jurnalul a fost singura din toată media botoşăneană care a avut curajul, încă de la începutul anchetei, să dezvăluie public cât de compromisă profesional şi moral era Raluca Stâncescu care deţinea o importantă funcţie de magistrat în justiţia botoşăneană şi care, în realitate, era membră a unei grupări mafiote alături de amantul său, interlopul botoşănean Cătălin Stavără.
Să mai precizez că tot ce s-a scris în Jurnalul, ancheta procurorilor DNA a confirmat prin rechizitoriul de trimitere în judecată, nefiind acuzaţii inventate de noi cum au interpretat anumiţi judecători botoşăneni.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Lumea lu' Rotundu: De la Botoşani la Verona - Diaspora I
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 31.05.2019
Bancul săptămânii: Infirmarea afirmaţiei
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 3 – 9.06.2019
Perspectiva puterii l-a lăsat pe Ludovic Orban fără discernământ
Ioan Rotundu
Ce spune Borcoi despre condamnarea amantului Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
C cum fabricau dosare penale directorul Mustaţă şi poliţistul Aioanei
Ipan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 7.06.2019
LLumea lu' Rotundu: De la Botoşani la Verona - Diaspora II
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog