Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7663
De la 07 Ianuarie 2003
122579602

Crâşma unde se fac şi se desfac jocurile politice

  • 1 August 2013, 23:00
În centrul medieval al Botoşanilor, cunoscut ca centrul vechi, în clădirea unde a funcţionat odată cofetăria “Macul Roşu”, doi tineri au amenajat un restaurant cochet botezat “Grădina cu flori”. Vara se poate sta pe terasa abundentă în verdeaţa asigurată de arbuştii ornamentali, iar la vremurile ca acum se ia loc în sala restaurantului, elegant amenajată. Clădirea este una veche, zidurile au grosimea de 80 cm, camerele sunt aşezate în sistem vagon, adică evreiesc, iar trecerea dintr-o cameră în alta se face pe sub câte o boltă frumos arcuită.
Însă despre cum se asigură servirea la masă, despre bucatele care se prepară la bucătărie, preţurile practicate am să scriu altădată, când voi fi însoţit de Lucullus, care se pricepe bine când vine vorba de bucate şi vinurile potrivite.
Restaurantul asigură o anumită intimitate şi totodată discreţie. Motiv pentru ca politicienii deprim rang să se simtă atraşi la un şpriţ, unde fac şi desfac jocuri despre care noi aflăm cu întârziere şi după ce s-au consumat. Alteori nici cu întârziere nu aflăm ce-ar trebui să ştim în calitate de votanţi şi ei de aleşi ar trebui să ne spună.
Spre exemplu, printr-o întâmplare, aş putea spune fericită, am aflat că în acest restaurant s-au adunat într-un din zile politicieni de soi. Şi portocalii la culoare, adică pedelişti, şi roşii ca trandafirul social-democraţilor.
Oamenii au stat câteva ceasuri, timp în care au mâncat, au băut cât a putut duce fiecare şi au pus la cale şefia la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani. Oamenii au intrat în restaurant cu intenţia nobilă de a-l numi în funcţia de inspector general pe prof. Daniel Botezatu.
Pe măsură ce sticlele cu frâncuşă de Cotnari s-au golit, spiritele s-au încins, iar dialogul s-a canalizat spre un alt nume. Aşa s-a rostit la acea masă numele Adei Macovei. Aşa s-a ajuns ca la ieşirea din restaurant, numele şefului IŞJ să nu mai fie Daniel Botezatu, ci Ada Macovei. Cu adevărat “in vino veritas”!
Tot la acest restaurant, dar într-o altă zi, s-a hotărât cine să fie directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Botoşani. Multe nume au fost rostite, dar cel bătut în cuie a fost al bătăiosului profesor de istorie, dorohoianul Gică Manole. Se spune că acest profesor are nişte calităţi aparte: este perfid, mincinos de vocaţie, guraliv şi totodată laş. Cum s-ar putea spune, cam astfel de calităţi trebuie să aibă directorul CCD. Celor din PDL nu le-a trebuit să colinde mult prin judeţ pentru a găsi un astfel de om. A fost suficient să ia loc la o masă din restaurantul “Grădina cu flori”, să ciocnească un pahar şi, din nou, in vino veritas le-a fost de folos. Hai noroc, nea Gică, şi să ai parte de cât mai multe beneficii de pe urma noii funcţii! Să nu fii lacom, că lăcomia strică omenia! Şi nu mai minţi omule, că nu eşti politician, eşti profesor de istorie, şi-ţi faci profesia de râs.
Aşadar, precum Băsescu prin Bucureşti, şi pedeliştii botoşăneni au un restaurant al lor, unde fac şi desfac… sticle cu frâncuşă. După care aflăm ce şefi ne-au mai hărăzit sau ce soartă ne-au rezervat pentru viitor.
11.02.2009

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răzbunarea evreului pe recepţionerul lacom
Gastronomie: Micii de la Ana-Com
N-avem lege, n-avem morală
Botoşani: Ţâbuleac i-a tras în piept pe contrabandiştii cu alcool
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog