Premergator acestei zile, Sfintii Parinti ai Bisericii au randuit ca renuntarea la mancarea de dulce sa se faca progresiv, pe parcursul a doua saptamani, intai lasand sec de carne, apoi sec de lapte, branza, oua si peste. Aceasta regula armonizeaza rigoarea si indrazneala ascezei cu blandetea si discernamantul, specifice Ortodoxiei.
Incepand de pe 15 februarie crestinii ortodocsi vor intra in perioada Postului Mare, parcurgand astfel, prin renuntarea la mancarurile de dulce, prin rugaciune si pocainta, drumul celor 7 saptamani catre Patimirile si Invierea Domnului.
Experienta duhovniceasca a postului descopera temeiurile biblice ale apropierii omului de Dumnezeu. Postind, ne facem partasi experientei dreptilor si marilor profeti din Vechiul Testament, urmandu-l pe Hristos Insusi, dar si pe marii Sfinti Parinti ai Bisericii, invatatorii nostri. Intelegem astfel ca postirea are un sens adanc, cuprinzand nu doar infranarea trupului, ci, inainte de toate, o lucrare a sufletului cautator de Dumnezeu, sub umbrirea harului Sau.
Totodata, in acest inceput de post, in Biserica Ortodoxa este randuit ca incepand de luni, 15 februarie, si pana joi, 18 februarie, sa se oficieze Slujba Canonului Sfantului Andrei Criteanul unita cu Pavecernita. Canonul cel Mare ne descopera pacatele si nevoia de pocainta printr-o adanca meditatie asupra istoriei biblice, o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii. In acelasi timp se aduce aminte si de frumoasele intoarceri catre Dumnezeu.
Sufletul este invitat sa savarseasca aceasta calatorie duhovniceasca si sa revada cu ochii mintii aceste fapte ale personajelor biblice si sa invete de la ele sa castige pocainta impacandu-se cu Dumnezeu. Aceasta este marea bucurie pe care Sfantul Andrei Criteanul o face credinciosilor in saptamana a I-a a Postului. Un canon care ii ajuta pe credinciosi sa se apropie de pocainta cu care trebuie sa schimbe sufletul lor in vederea intampinarii Luminii Invierii.
Romanian Global News