Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19054
De la 07 Ianuarie 2003
93513104
Cristian Diaconescu:

Când Rusia a aderat la FMI, am ratat cu brio o bună oportunitate de deschidere a subiectului "tezaur"

  • 29 October 2012, 23:00
În iunie 1992, când Rusia a aderat la FMI, am ratat cu brio o bună oportunitate de deschidere a subiectului "tezaur" Cristian Diaconescu, consilier prezidential si fost ministru de externe, scrie pe blogul, referitor la problema tezaurului romanesc aflat in Rusia, ca Romania a ratat in 1992 o sansa de a recupera tezaurul in momentul in care Rusia a aderat la FMI, intrucat "in regulamentul Fondului este stipulat ca inainte de aderare statele trebuie sa isi stinga litigiile dintre ele". Afirmatia a venit dupa ce ministrul de externe Titus Corlatean a declarat, duminica seara, ca Tezaurul Romaniei este "in mod indubitabil" la Moscova, iar recuperarea acestuia ramane o prioritate pentru MAE.
"Reamintesc pentru cei care debordeaza de 'sensibilitate in dezghetarea (?!) relatiilor cu Federatia Rusa' ca o astfel de situatie favorabila s-a ivit Romaniei, pana in acest moment, o singura data ¬ la 1 iunie 1992, atunci cand Federatia Rusa a aderat la FMI. Consider ca la acea data am reusit sa ratam cu brio o buna oportunitate de deschidere a subiectului 'tezaur' nu printr-o neglijenta a diplomatiei ci printr-o regretabila decizie politica, de vreme ce in regulamentul Fondului este stipulat ca inainte de aderare statele trebuie sa isi stinga litigiile dintre ele. Deci, s-a dus, iar cine spune ca stie cum stam in dosarul pe tezaur, inseamna ca STIE si cine a dispus politic ca putem considera ca tezaurul nu este intr-un litigiu intre noi si Federatia Rusa," scrie Cristian Diaconescu pe blogul sau.
"In 2017 se vor fi facand o suta de ani de cand tezaurul Romaniei este la Moscova si este acolo, in mod indubitabil. Faptul ca de-a lungul anilor au existat mici gesturi ale ᅡfratelui mai mareᅡ, intre ghilimele, din acel moment, Uniunea Sovietica, care a transmis niste piese din tezaurul romanesc la Bucuresti, reprezinta o confirmare, daca mai aveam nevoie", a declarat Corlatean duminica seara, la Antena 3, citat de Adevarul.
"Sansele depind de modul in care vom sti sa construim o relatie politica functionala, pentru ca un astfel de subiect poate avea o evolutie pozitiva in masura in care ai un dialog politic. Daca nu-l ai, sa nu ne asteptam la progrese, la evolutii pe aceasta linie.
Deci interesul pentru o relatie functionala politica, fara sa fim acuzati ca suntem vanduti rusilor sau alte prostii si bazaconii pe care le-am mai auzit, inclusiv in campania de referendum, interesele vizeaza in primul rand interesele statului roman, fie ca vorbim de lucruri care au valoare simbolica extraordinara - tezaurul Romaniei - lucru care se transmite din generatie in generatie de diplomati romani, lucruri care se transmit la Banca Nationala din guvernator in guvernator, lucruri care se transmit si nu le uitam, si ne intereseaza, si constituie o prioritate", a spus ministrul de Externe.
Intrebat daca a aparut pe agenda sa o intrevedere cu omologul rus Serghei Lavrov, Corlatean a reiterat ca trebuie "bine pregatita" si ca va avea loc cand vor fi intrunite toate conditiile.
"Am mai spus-o, aceasta intalnire va trebui sa aiba loc. Va trebui sa fie bine pregatita. Bine pregatita. Nu ma intereseaza intalnirile de curtoazie sau intalniri in care sa bifam, sa ne fotografiem, sa ne strangem mainile, nu. Intalnirea cu ministrul rus de externe este o intalnire care trebuie sa fie bine pregatita. Cu siguranta ea va avea loc la momentul in care vor fi intrunite toate conditiile", a mai spus seful diplomatiei.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cu ce te-alegi când faci cu ochiul
Britanicii se tem că 30 de milioane de români şi bulgari le vor lua locurile de muncă
Triunghiul România - Rusia - Transnistria
cronologia evenimentelor care au tensionat relaţiile în luna octombrie
20 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici. 20 de ani de neuitare
18 preşedinţi de secţii de votare din Olt, urmăriţi penal pentru fraude la referendum
Paralela cu cazul zăcământului de cupru de la Moldova Noua
cum au folosit oligarhii ruşi spionajul industrial pentru a controla ALRO Slatina
Reţeta zilei: Castraveţi muraţi la rece
Elemente de muniţie descoperite lângă un depozit de gunoi din comuna Călăraşi
Autoturism cu documente falsificate oprit la graniţa cu Moldova
Moldovean depistat după ce a trecut ilegal frontiera
O societate nouă în subordinea CJ ar putea prelua gunoiul din Botoşani
Constantin Conţac îşi încearcă şansele pe Colegiul 3 Botoşani
Candidaţii PPDD sunt pregătiţi de parlamentare
Botoşani: Neînţelegeri teritoriale la graniţa cu judeţul Suceava
Liviu Toma - un fudul fără portofoliu
Ioan Rotundu
Funcţii de conducere în Sănătate care nu stârnesc interes
Nou concurs în şcoli pentru posturile vacante
Nova Apaserv vrea să dea buzna în casa rău platnicilor
Coplata la serviciile medicale se amână până după alegeri
colpata scoate mulţi bani din buzunarul bolnavilor fără bani, vor fi condamnaţi legal la moarte
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă