Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17956
De la 07 Ianuarie 2003
122903605
Cristian Pantazi

La cald, câteva întrebări despre modul în care Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru Oltchim

  • 21 September 2012, 23:00
Intr-o atmosfera de-a dreptul senzationala, Dan Diaconescu a cistigat licitatia pentru pachetul majoritar de actiuni al Oltchim. De-a dreptul stupefiant pentru o tara intreaga, Dan Diaconescu face inca un pas in ierarhia informala: bufon TV, apoi presedinte de partid ultra-populist, acum salvator in extremis al uneia dintre ultimele relicve ale industriei comuniste. Procedura de privatizare lasa in urma citeva intrebari majore:
1. De unde are Dan Diaconescu acesti bani? Este exclus ca patronul de televiziune sa aiba aproximativ 45 de milioane de euro in cont. Exista deja informatii pe surse ca banii acestia, plus sumele uriase ce vor fi necesare ulterior pentru investitii, ar veni din zona Rusiei, via Alisher Usmanov (unul dintre cei mai bogati si influenti magnati rusi, implicat intr-o serie de companii uriase precum Gazprom, Kommersant sau Metalloinvest).
2. Ce bonitate are Dan Diaconescu pentru a atrage din piata bancara banii necesari pentru investitiile viitoare?
3. Ce va face Dan Diaconescu cu Oltchim daca va reusi sa plateasca suma asumata?
4. Care vor fi consecintele asupra lui Dan Diaconescu daca nu va plati in termenul stabilit de lege (10 zilei) suma angajata?
5. Care vor fi consecintele asupra Oltchim si asupra organizatorilor licitatiei (OPSPI) daca Dan Diaconescu nu va plati in termenul stabilit de lege suma angajata?
6. Cum au promovat OPSPI si Ministerul Economiei actiunea de privatizare a Oltchim, astfel incit la licitatie s-au prezentat doar trei ofertanti, si nici un mare grup international din domeniu? Chiar si in lipsa unui anunt, cum se explica totusi absenta oricarui mare investitor strain?
7. Ce reactie vor avea actionarii minoritari ai Oltchim (PCC si Carlson Ventures)? Vor incerca sa atace in justitie legalitatea procesului de licitatie, avind in vedere ca Dan Diaconescu si-a depus oferta cu zece minute de intirziere?
8. Ce rol a jucat Constantin Roibu in toata aceasta operatiune?
9. Joaca Dan Diaconescu pe mina USL, ajutind Guvernul PSD sa rezolve o privatizare complicata contra unei colaborari in viitorul Parlament? Joaca DD pe mana lui Traian Basescu plus ceva servicii cu scopul de a rupe din electoratul USL. Politic, castiga pe o tema populista (salvatorul industriei romanesti). Daca privatizarea esueaza, tot Guvernul Ponta va trebui sa dea explicatii publicului dar mai ales salariatilor. Joaca DD pe mana unui investitor fara legatura cu politica interna?
10. Care va fi reactia FMI / BM / CE in fata acestui proces de privatizare?
11. Cine va plati daca se va repeta situatia de la privatizarea ratata a CupruMin, cind contractul nu a mai fost semnat dupa ce cistigatorul licitatiei nu a putut sa plateasca suma asumata? Ce garantii a cerut Guvernul tocmai pentru a evita situatiile din trecut?
Probabil ca zilele urmatoare vor aduce citeva clarificari in aceasta privatizare care, in ciuda mediatizarii sale enorme, ramine extrem de neclara in ceea ce priveste cistigatorul si mizele sale.
Pina atunci persista senzatia unei proceduri care, in locul personajelor sobre obisnuite in asemenea ocazii, ne-a prezentat un clovn resapat in supermanul salvator. Trecerea de la Elodia la polipropilena e greu de acceptat.
Senzatia ca imi scapa ceva esential din povestea asta e atit de puternica, incit ma intreb daca nu cumva traim o farsa in care Dan Diaconescu a devenit exponentul perfect si al clasei politice, si al mediului de business autohton.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Confuzia ginerelui
Primăvara arabă a adus numai haos, rebelii nu pot învinge în Siria
UE pregăteşte un plan de salvare global pentru Spania
care ar putea include noi măsuri de austeritate
Victor Ponta: Braconierul decedat în urma atacului ursului şi-a cam căutat soarta
Ruşii de la Mechel închid combinatul Oţelu Roşu
Drumul spre România, finalizat cu dosar penal
Botoşani: Duel Ţurcanu –Portariuc de la pierderile Nova Apaserv
ei se ceartă, noi plătim pierderile, ca răsplată că i-am votat
Medicul Ciofu T. Tamara, o pesedistă expirată
Prefectul Constantinescu s-a simţit ignorat de directorii de deconcentrate
aşa că i-a luat la săpunit ca să-i energizeze
Copiii cu autism au nevoie de o şansă
Slujbă arhierească la Călăraşi
Botoşani: Întâlnire de lucru ISU - reprezentanţii Republica Moldova
Clonele lui Lazarev, trimise la înaintare de noua conducere a Institutului de Istorie, Stat şi Drept
Victor Ponta: Cumpărătorul Oltchim are zece zile la dispoziţie pentru a plăti preţul
dacă ne-a înşelat cineva, o să răspundă în faţa legii
CiofuTeTamara şi parcatul pe stânga
Ioan Rotundu
Moartea vine de pe lista de aşteptare la CAS
În şcoli, inspectorii sanitari continuă controalele inutile
Medicii botoşăneni se pregătesc de festivităţi
IŞJ Botoşani mai are vacante 249 de posturi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog