Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26805
De la 07 Ianuarie 2003
122912454
Cristian Pantazi

Spirala populismului si raul sadit in populatie

  • 3 November 2016, 23:00
"Orice zi de activitate a Parlamentului in actuala componenta e o vulnerabilitate pentru Romania". Nu e replica unui ziarist, ci a unui politician experimentat, exasperat si el de spirala populismului de dinaintea alegerilor. Un populism pe care l-am mai trait si la alte alegeri, cu consecinte dure pe termen lung. Cu PSD virf de lance, populismul risca sa ne explodeze in fata anul viitor.
Scutire de impozit pentru dezvoltatorii imobiliari, sporuri si cresteri de salarii in educatie, sanatate si Casa de Asigurari de Sanatate, renta viagera pentru mamele cu cel putin trei copii, legea conversiei creditelor in franci elvetieni - toate au fost votate sau sint in curs de adoptare in aceasta sesiune de toamna, care se suprapune cu precampania si campania electorala.
In plus, Parlamentul a votat si desfiintarea unui numar semnificativ de taxe, iar pentru 1 ianuarie 2017 e programata scaderea TVA cu un punct, caderea accizelor pe benzina si motorina si eliminarea taxei pe constructii speciale.
Scaderea sau eliminarea taxelor sint vesti bune pentru economie. Problema apare cind un val de scaderi si desfiintari de taxe e acompaniat de un val de cresteri de cheltuieli de la buget pe salarii si prestatii sociale. E o combinatie exploziva oriunde in lume, cu atit mai mult intr-o Romanie care nu cred ca a uitat montagne russe-ul economic din 2007-2010.
A uitat PSD prin ce a trecut Romania dupa guvernarea Tariceanu, pe care insusi PSD l-a mentinut la putere? Nu ii pasa ce cocktail lasa in urma, mai ales ca exista posibilitatea sa formeze guvernul dupa alegerile din 11 decembrie? Liviu Avram aduce aici argumente in sprijinul urmatoarei teze: Dragnea stie foarte bine ca multe dintre propunerile PSD sint neconstitutionale sau cu mari vicii de legalitate, dar scopul liderului PSD e sa-si sustina campania electorala cu masuri de mare impact la public. Ce-o fi dupa alegeri, vom vedea.
Problema e ca, actionind asa, Dragnea si PSD, dar si aliatii din ALDE sadesc din nou semintele unor mari resentimente in rindul unor categorii de votanti:
Daca legile populiste vor fi invalidate de Curtea Constitutionala la sesizarea guvernului sau a presedintelui, atunci Ciolos si/sau Iohannis vor fi inamicii de serviciu pentru cei nemultumiti
Daca legile ramin in vigoare, dar aplicarea lor va fi aminata de viitorul guvern sau parlament din motive de dezechilibre bugetare, inamicul e si el identificat
Daca legile intra in vigoare si deficitul bugetar va fi acoperit prin sacrificarea investitiilor, destinatarii cresterilor de venituri si prestatii sociale vor fi multumiti, dar vor pierde cei care asteptau investitiile
O spun inca o data, ca sa fie clar pentru cei care ne acuza ca vrem ca salariile bugetarilor sa ramina mici pentru totdeauna: sint absolut de acord ca salariile bugetarilor sa creasca astfel incit acestia sa poata avea un trai decent, dar cresterile trebuie sa se faca pe baze sustenabile. Ce inseamna asta? Reforma administratiei si incadrarea in tinte rezonabile de deficit.
Or, apetenta PSD pentru reforma administratiei e zero. Nici un proiect al social - democratilor nu prevede masuri de reforma. Mai mult: unul dintre marile esecuri ale guvernului Ciolos e tocmai tergiversarea de catre vicepremierul Vasile Dancu a acestei reforme. Nu intimplator, Dancu, un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost criticat (fie si voalat) de Dacian Ciolos in urma cu o luna pentru intirzierea reformei.
Dincolo de lipsa de sustenabilitate, acest pachet de masuri cu mare impact bugetar propus de PSD mai are o "calitate": ii transforma pe cei care i se opun in tinte vii pentru nemultumirea unei mari parti a electoratului.
Sub presiunea campaniei, dar si a unei factiuni interne anti-reformiste extrem de puternice, PNL intra si el in competitia pentru voturi si riposteaza deseori cu initative similare: legea conversiei creditelor in franci elvetieni, promisiunea dublarii salariilor medicilor din Programul de Guvernare, sustinerea legii celor 102 taxe initiata de Dragnea. Dimensiunea populismului la liberali e insa vizibil mai mica decit la PSD.
Radicalizarea electoratului prin propunerea unor astfel de masuri nesustenabile e ultimul lucru de care avem nevoie. Au aparut deja falii adinci pe axele romani vs. straini, reformisti vs. antireformisti, nationalism vs. globalizare, pro-familie traditionala vs. pro-parteneriate civile, unionisti vs. ne-unionisti etc.
Colegii Dan Tapalaga si Iulia Rosca au relatat ieri ca PSD vrea sa propuna organizarea referendumului pentru sustinerea familiei traditionale in acelasi timp cu alegerile. Si daca tehnic e extrem de greu sa se ajunga la aceasta suprapunere, fie si doar vinturarea temei in campania electorala va adinci faliile din societate si va acoperi, prin emotia produsa, orice alta tema de dezbatere.
Vedem daunele produse de populism in partea noastra de Europa, la vecinii unguri si in Polonia. Cresterea in sondaje a unor lideri populisti e o tendinta evidenta si in multe tari din vestul Europei; ba chiar si SUA sint prinse in aceasta spirala. Cred ca Romania, aflata intr-o pozitie geografica extrem de sensibila, nu-si permite sa reintre in hora populismului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Deconspirare involuntară
Horoscopul zilei de 4.11.2016
Trei parlamentari PRU vor cresterea alocatiei copiilor la 450 lei de la 1 ianuarie 2017
banii ar proveni dintr-o taxa de responsabilizare achitata de companiile straine
Kovesi, decorata de Suedia cu Ordinul Steaua Polara.
La ceremonie au participat si Hans Klemm si ambasadori UE
Prognoza pentru vineri si sambata
BERD a urcat de la 4 la 4,8% prognoza de crestere economica a Romaniei in 2016
Traian Basescu si sotia sa au depus juramantul ca cetateni ai Republicii Moldova
Alegeri Moldova: Renato Usatii, urmarit international, il sprijina in turul 2 pe Igor Dodon
Nicusor Dan: Cele mai importante atacuri si mediatice si birocratie vin de la PSD
Dacian Ciolos participa saptamana viitoare la un eveniment organizat de USR
„Sfinţi”i din Poliţia Dorohoi care-l ocrotesc pe baronul PSD Gângă
Ioan Rotundu
Cănuţă, om sucit, un simbol naţional meritat!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog