Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Reportaje
Lumea lu' Rotundu

1 EURO = 4.6485 lei
1 USD = 4.0861 lei


Număr accesări
Astăzi:
15836
De la 07 Ianuarie 2003
65246089

Cristian Tabără i-a īntīlnit pe eroii adīncurilor

  • 20 September 2007, 23:00
Pentru cea de-a doua ediţie din acest sezon a emisiunii “Te vezi la {tirile Pro Tv”, difuzată duminică, 23 septembrie, de la ora 13:15, Cristian Tabără le-a urat “Noroc bun” ortacilor care lucrează īn mina de la Crucea, judeţul Suceava şi a coborīt īn adīncurile pămīntului pentru a observa cum muncesc şI cum trăiesc cei de acolo. {i īntr-adevăr, de “Noroc bun” este nevoie atunci cīnd trebuie să cobori īntr-o mină de uraniu, care este materia primă pentru combustibilul nuclear. |ncă de la intrarea īn subteran, un afiş mare avertizează: “Zonă controlată, pericol de radiaţii”. Cei mai mulţi oameni cunosc beneficiile care provin din exploatarea uraniului şi vag pericolele care decurg din acest lucru.
Minerii de la Crucea, loc atestat documentar īncă de pe vremea lui {tefan cel Mare, au constatat pe pielea lor ce īnseamnă să lucrezi cu uraniu. Iar acum, la īntrebările despre cum le afectează minereul de uraniu sănătatea, aceştia răspund doar cu glume bine adaptate situaţiei. Cristian Tabără a vrut “să fure meserie” de la minerii de la Crucea şI a īncercat să spargă cīţiva cărbuni, īnsă a constatat că ar avea nevoie de cīţiva ani buni de exerciţiu pentru a obţine… o performanţă modestă. Realizatorul emisiunii “Te vezi la {tirile Pro Tv” a stat īnsă de vorbă cu lucrătorii din subteran, cei care cunosc cel mai bine povestea uraniului, de la stadiul de minereu şi pīnă la forma de energie.
Minerii care lucrează īn mediu radioactiv trebuie să acumuleze doar 15 ani obligatorii de muncă. Aceasta poate părea puţin, īnsă īn mod real cei 15 ani pot īnsemna probleme de sănătate destul de grave, cauzate de scăderea imunităţii. Căderea părului, a dinţilor, afecţiuni ale plămīnilor, scăderea potenţei sīnt doar cīteva dintre riscurile pe care şI le asumă aceşti mineri. Cu toate acestea, cei de la Crucea nu se tem de radiaţii. Sau mai bine spus, sărăcia li se pare mai periculoasă decīt orice mediu radioactiv. {i cum viaţa celor din zonă depinde de exploatarea de la Crucea, minerii īşI asumă, cu seninătate şI umor tipic romanesc, toate riscurile. Pentru nevestele neconsolate exist㠓băieţI care lucrează īn alte instituţii”, după cum īnşişi spun, iar cei care nu s-au īmbolnăvit vreme de zece ani speră să mai reziste īncă cinci.
|n mine din diferite colţuri ale lumii, dar şI īn Romania, circulă legende care spun că galeriile ar fi populate de fiinţe speciale: pitici, gnomi şi alte asemenea făpturi. |nsă minerii de la Crucea par să privească totul cu mult pragmatism. Lucrează īn mină pentru a-şi īntreţine familiile şI dacă este să se bazeze pe ajutorul cuiva, acesta nu poate veni decīt de la Dumnezeu. |n galeriile de la Crucea, Cristian Tabără a putut vizita o capelă cu care oricine s-ar putea mīndri. Astfel că, cei care au īndoieli, sau au fost descurajaţi de dificultatea muncii de zi cu zi pot oricīnd merge pentru a citi, īn īntunericul subteranului, rugăciunea pentru cei ce lucrează īn mine. (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Furtună se vede la braţ cu Cāmpanu
Preşedintele Conţac se bucură pentru receptivitatea ministerială
Consilierul Grigoraş vrea mai mulţi bani la dispoziţia CJ
Au pus bazele combaterii traficului de persoane
Simpozion cultural la Memorialul Ipoteşti
A īnceput recepţia şcolilor reabilitate
Politica amenzilor nu pare să dea rezultate fără īncasarea lor
Urban Serv vine īn sprijinul primăriei
Ajutoarele au ajuns la Tecuci
Cooperare culturală transfrontalieră
A ieşit pe-a lui Oprişanu, au sosit banii pentru sănătate
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Medicul Saradan vrea introdusă consilierea prenupţială
Cuprins de mărinimie, IŞJ a dat calificativ maxim la toţi directorii
N-au dreptate
Ioan Rotundu
Prea mulţi copii īn grădiniţe şi clasa I-a
Profesorii pensionari sunt readuşi la catedră
Se numără funcţionarii publici
Īn Parlament
Horoscop
Se deplasează gratuit, dacă-l chemi
Program TELE'M Botoşani, vineri, 21 septembrie
Condoleanţe
Averea consilierului judeţean Achiţei are multe necunoscute
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!