Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13155
De la 07 Ianuarie 2003
122873222

Cristian Tabără spune povestea ceangăilor

  • 12 December 2007, 23:00
Trăiesc īn Moldova, īn judeţele Bacău şi Neamţ, au o istorie pe care nici ei nu o cunosc prea bine, vorbesc un grai aparte al limbii maghiare, iar populatia romanească ştie foarte puţine lucruri despre ei. Aceştia sīnt ceangăii, īn mijlocul cărora s-a aflat Cristian Tabără pentru ediţia din 16 decembrie a emisiunii “Te vezi la {tirile Pro Tv”, difuzată de la ora 13:15.
Satul Lespezi, comuna Garleni. Aici este concentrată o comunitate de ceangăi aflată īn zi de sărbătoare, căci Asociaţia maghiarilor ceangăi a organizat un concurs de cīntece tradiţionale. Cristian Tabără a īncercat să afle de la aceştia cīteva lucruri despre originea şI identitatea ceangăilor, īnsă pentru oamenii simpli acestea se confundă cu legenda. Ceangăii sīnt perfect integraţi īn Romania, īnsă īn ultima vreme se īncearcă şI o reapropiere de cultura şI limba maghiară. Căci, deşi persoanele adulte vorbesc ceangăieşte, copiii nu folosesc şi mulţi dintre ei nici nu mai īnţeleg acest grai. “Sīntem un fel de corcituri”, cred ceangăii, care, referitor la identitatea lor cred c㠓nici unguri nu sīntem cum trebuie, nici romani, dar bani putem cheltui romaneste foarte bine… “ Un singur lucru este foarte clar pentru ceangăi – identitatea lor este īn primul rīnd una religioasă.
“Neamul” de la care se revendică ceangăii este cel catolic, iar “descendenţa” lor, una spirituală. Iar dacă la recensamīnt aceştia se declară romani, dacă recensămīntul e făcut de romani şi maghiari, dacă este făcut de Asociaţia magiarilor ceangăi, aceasta comunitate are o singură constantă: romano-catolicismul. Lăsīnd disputele referitoare la originea şi limba lor īn seama lingviştilor, istoricilor şi a altor specialişti, ceangăii au reuşit să armonizeze, cu īnţelepciune, elementele romaneşti cu cele maghiare. Aşa se face că, īn această comunitate, există ceangăi pe care-i cheamă Ion, Anton, sau Petrică, şI care mărturisesc, īntr-un grai al limbii magiare, că sīnt romani de cīnd se ştiu. (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sindicaliştii au pichetat Prefectura şi s-au ciorovăit pe īndelete
Axinte aşteaptă să fructifice brazii confiscaţi
Acumulările de apă sunt pregătite pentru iarnă
N-are logică. Ba are…!
Ioan Rotundu
APM s-a dotat cu un aparat de măsurare a radioactivităţii
Vor verifica legalitatea comercializării brazilor
Nouă campanie de recrutări īn Armată
Comentariul comentariilor (X)
(Ioan Rotundu)
CJ īşi rectifică bugetul
Liberalii vor să-i scoată pe Cilinschi şi Ivănescu din CJ
Penegiştii au trecut la represalii
Laval vine cu o nouă propunere pentru Botoşani
Urban Serv scăldat īn lumină
Cei mai buni sportivi botoşăneni au fost premiaţi
Camelia Sucu, femeia cu cei mai mulţi bani din bussinesul romānesc
Curiozitatea recepţionerului
Horoscop
Vă propune un troc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog