Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ultima oră
Mondene
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1256
De la 07 Ianuarie 2003
123134996
pnl

Cristina Aida Pavel- povestea unei creatoare de modă românce din Canada

  • 10 July 2009, 23:00
Putine sunt romancele din regiunea Kitchener-Waterloo care nu au auzit de creatoarea de moda Cristina Aida Pavel, cu atat mai mult cu cat creatiile vestimentare ale Cristinei au putut fi admirate de diaspora romana incepand cu 2006 cu ocazia unor prezentari de moda, transmite Romanian Global News, care citeaza publicatia Agenda Romaneasca.
In Romania creatoarea a avut trei magazine si a lucrat pe stilul caselor de moda. " Lucrez pentru fiecare clienta in parte, de obicei produse unicate. In functie de ceea ce isi doreste clienta, de ocazia pentru care este destinata rochia, alegem impreuna materialul, iar eu schitez variante de modele pana ajungem la modelul care i se potriveste cel mai bine" - explica creatoarea de moda. "Cum fiecare femeie are personalitatea ei, are o anumita conformitate a corpului, am incercat prin modele create sa scot in avidenta partile frumoase si sa maschez eventualele imperfectiuni, incercand sa realizez o silueta cat mai aproape de perfect".
Tinutele prezentate la paradele de moda ale Cristinei Aida Pavel sunt de vanzare. Toate rochiile de ocazie sunt unicat. "Nu imi place sa lucrez acelasi model de mai multe ori deoarece e plictisitor pentru mine" ne-a declarat Cristina. Preturile sunt accesibile intre $200 - $350. Modelele mai scumpe au aplicatii de cristale Swarovski, aplicatii manuale si broderii.
„In general, creez orice tip de imbracaminte de dama pentru orice ocazie: Coctail, Evening, Prom, Business, tot ce inseamna eleganta. Folosesc tesaturi importate din Italia, Franta, Spania, Emiratele Arabe, de cea mai buna calitate".
Pentru curiosi creatoarea de moda a dezvaluit care sunt si propriile gusturi vestimentare "Imi place sa ma imbrac elegant si totodata modern. In anumite ocazii cu tinute clasice, pantofi cu toc inalt si accesorii asortate. Dar, avand in vedere ca traiesc in Canada, tinuta de zi cu zi o prefer comoda still casual sau sport,"a declarat Cristina. Romancele care aleg creatiile Criss nu regreta niciodata decizia facuta. „Am avut bucuria saptamana trecuta, lucrand la niste rochite pentru Prom (banchetul la final de Liceu) sa primesc un telefon de la o mamica si mi-a spus ca fata ei a primit premiul pentru rochita pe care i-am facut-o. Pentru mine aceasta este rasplata si bucuria cea mai mare, deoarece pun suflet si oricat efort este nevoie in orice produs pe care il creez. Am creat multe rochii pentru nunti, domnisoare de onoare chiar si pentru mirese, iar clientele au fost foarte multumite" a declarat Cristina pentru Agenda Romaneasca.
Intreband-o pe Cristina care sunt preferintele in materie de moda a romancelor si canadiencelor aceasta a spus ca romancele sunt mult mai elegante si pedante, le place sa fie moderne si extravagante. De exemplu in Romania vezi fete si femei mergand pe strada sau la servici imbracate frumos cum aici unele canadience se imbraca doar la ocazii speciale. Romancele chiar emigrand in Canada isi pastreaza in mare masura stilul.
Canadiencele prefera stilul casual deoarece e mult mai comod si comfortabil. Sunt si canadience care se imbraca elegant, dar mult mai putine decat europencele. Creatiile vestimentare din Europa difera de cele din America si Canada chiar daca tendintele sunt aceleasi. In Europa moda este mai indrazneata, mai accesorizata, mai stridenta, as putea spune. In Romania de exemplu, eu lucrez cu cristale Swarovski de multi ani, pe cand in Canada le-am introdus in prezentarile de moda doar cu doi ani in urma. Aici cristalele Swarovski inca mai au cale lunga pana vor castiga in popularitate", a explicat Cristina Aida Pavel.
"De mica copila am fost fascinata privind la televizor prezentarile de moda", a mai povestit Cristina-Aida Pavel. "Nu atat de manechinele care prezentau moda, cat de hainele pe care le prezentau si de persoana care iesea in final si o admiram pentru cea ce a creat si realizat" ne-a detaliat creatoarea de moda. Bunica ei a jucat un rol important in cariera Cristinei. "de cand eram copil bunica mea imi cosea hainele dupa revistele germane Neckermann. Pe vremea lui Ceausescu se aduceau doar cateva modele de rochii la magazinele universale, astfel incat aproape toata lumea era imbracata la fel, iar eu aveam haine unicat cusute de bunica.
In vacanta obisnuiam sa merg la bunica mea la Oradea, ma asezam la masina ei de cusut si coseam. Bunica era de profesie economista si pentru ea, croitul si cusutul era un hobby. Din pacate, eu nu aveam timp destul sa stau langa ea sa invat croitoria, asa cum ar fi vrut dansa. Imi aduc aminte ca prima rochita am facut-o unei papusi cand aveam 10 ani, iar mie mi-am cusut o bluza pe cand aveam 12 ani. Timpul a trecut, iar cand sotul meu a terminat facultatea, m-am vazut nevoita sa-mi cos singura rochia pentru banchetul de absolvire deoarece bunica mea suferise un accident vascular, in urma careia a ramas cu semipareza si nu a reusit sa ma ajute.
A fost prima rochie cu adevarat deoasebita pe care am realizat-o. Tin minte ca, la facultate fiind, timp de trei luni am strans banii de bursa si mi-am cumparat o masina de cusut ruseasca. Toate prietenele si colegele mele imi admirau hainele. Am inceput sa cos si pentru prietenele mele, acestea le-au adus pe prietenele lor si asa am ajuns sa nu mai fac fata comenzilor. Dormeam cate 2-3 ore dimineata si petreceam toata noaptea croind si cosand haine", a detaliat Cristina inceputul carierei sale.
"Provenind dintr-o familie de ingineri, tatal meu este profesor universitar la o Universitate Tehnica, iar mama cercetator stiintific, natural am urmat si eu studiile Universitatii Tehnice ajungand de profesie inginer electro-mecanic. Dupa ce am terminat facultatea am reusit sa obtin un post de profesoara si sa-mi continui studiile facand si un Master in inginerie mecanica, dar tot munca de creatie vestimentara ma fascina mai mult astfel incat am inceput sa-mi transform hobby-ul intr-un business.
Incepand cu anul 1996 am avut cel putin 4 prezentari de moda pe an. Realizam colectii de haine cuprinzand o gama larga de produse vestimentare de la paltoane cu garnitura de blana, costume, gecute din imitatii de piele, compleuri la rochii de ocazie. Toate produsele erau unicat. Am decis sa ma inscriu la o a doua facultate de Stiinte Economice si sa urmez cursurile de Contabilitate si Informatica de gestiune pentru a-mi tine singura evidentele contabile. Intre timp am reusit sa deschid trei magazine, unul in Petrosani, de unde sunt eu, apoi unul in Baia Mare si al treilea in Craiova, obtinand contracte si cu alte magazine", a povestit Cristina-Aida Pavel.
„Si iata-ma mai mult creatoare de moda decat inginera sau economista. Pot spune ca sunt cu adevarat fericita si norocoasa, ca viata mi-a oferit sa fac ce-mi place cu adevarat".
Cristina Aida Pavel s-a stabilit impreuna cu sotul ei Alexandru, in Canada, la inceputul anului 2003. La doar un an dupa stabilirea in Canada, Dumnezeu i-a binecuvantat cu primul copil, Joshua Christian, iar dupa doi ani cu o fetita, Rachel Alexandra. „In Canada am inceput sa cos pentru prietenele mele carora le-au fost admirate tinutele facute de mine si asa au inceput sa vina tot mai multe comenzi" ne-a detaliat cratoarea de moda. Cristina pastreaza o foarte mare recunostiinta Liviei Chira, care i-a organizat primele prezentari de moda. Doamna Livia s-a declarat foarte incantata de rochiile facute de Cristina in special la nunta fiicei sale, astfel incat i-a propus Cristinei sa organizeze doua parade de moda in Canada care au avut loc in 2006 la o saptamana distanta una de alta."
Doamna Livia Chira a organizat cu lux de amanunte totul. Pentru aceasta ii sunt recunoscatoare ca m-a ajutat foarte mult, este o persoana foarte dinamica si sufletista. Am inteles ca pe multi altii i-a ajutat, de asemenea", a mai relatat Cristina. Dupa acest debut pe piata canadiana, Cristina a mai organizat in 2007 o parada a modei cu ocazia concursului „Miss Diaspora", alte doua parade la "Ziua Romano-Canadiana" din Kitchener din anul 2008 si 2009, precum si cu ocazia zilei de 8 Martie in fiecare an.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Avertizari hidro destinate Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta
Din cauza crizei, Titi Aur nu vine la Botoşani
Liviu Câmpanu, un cadavru politic
cel puţin aşa-l vede primarul Flutur
Românul şi judecata istoriei
Vin vremuri grele pentru asistenţii maternali
Măsuri severe la examenul de titularizare
Diferenţă de 6,5 puncte în plus la teza de Bac recorectată
cazul poate fi unic pe ţară
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 11 iulie
Şeful DADR este supăra că primarii nu fac agricultură
2 milioane de Euro pentru Spitalul de Recuperare
Ministrul Blaga vine joi la Botoşani
Fă o poză!
surprinde în imagini ignoranţa care distruge mediul înconjurîtor!
Îndemnul propagandei lui Vladimir Voronin la crimă : „Gâtuiţi-i pe români!”
Sluga regimului Voronin sau de ce va fi judecat Papuc pentru instigare la omor
“Puternica” armată rusă s-a făcut de râs în războiul din Georgia!
şi-a doborât propriile avioane
De ce s-a temut Putin de Obama?
şi de cine ar trebui să le fie acum frică moldovenilor?
„Ziua Statisticianului 2009”
Vin ploile…după un nou week-end canicular
Cel mult 10 tone „pe cap” de autovehicul pe străzile din Flămânzi
Operaţii de rutină: igienizări, decolmatări…
Jurnalista care a acuzat ONU de bioterorism pe tema gripei porcine, concediată mişeleşte
O nouă boacănă a secretarei Florica
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog