Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3202
De la 07 Ianuarie 2003
122888851

Criza spaniola a ajutat leul,

  • acesta castigand un ban in fata unei monede europene penalizate de piata?ROBOR urca la randul lui la 1.71%
  • 2 October 2017, 23:00
Banca Centrala a afisat luni la pranz o medie a tranzactiilor cu euro la cursul de 4.58 de lei pentru un euro, leul fiind mai apreciat cu un ban fata de sedinta de vineri. E drept, indicatorul la care sunt atenti toti romanii imprumutati in lei la dobanda variabila, ROBOR-ul adica, au constatat o noua sedinta de apropiere a acestuia fata de dobanda de politica monetara. Luni, ROBOR la 3 luni a urcat la 1.71%, fata de 1.58% , iar cel la 6 luni a urcat la 1.78%. Marti, va avea loc o noua sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR, urmata de un briefing al Guvernatorului Isarescu, de unde speram sa aflam mai multe detalii despre cum va reactiona politica monetara la provocarile celei fiscale.
Devine tot mai dificil pentru orice banca centrala in asemenea conditii sa acomodeze prin parghiile proprii o politica fiscala extrem de generoasa pe partea de cheltuieli (salarii, pensii) si extrem de "stransa" pe partea de venituri (se incaseaza sub asteptari, ca mai toate guvernele anterioare, indiferent de culoarea politica). Toate aceste cresteri salariale, neinsotite fiind de cresteri de eficienta (sau productivitate), risca sa se duca fie in inflatie, fie in cursul de schimb.
"Monedele Europei emegente s-au tranzactionat diferit fata de euro, leul intarindu-se pana la 4.5850/EUR. Euro a pierdut teren fata de dolar luni dimineata in urma crizei spaniole, perechea tranzactionandu-se in jurul nivelului USD 1.1735/EUR", se arata in raportul zilnic pe curs al Piraeus Bank.
In pofida asteptarilor pietei, noteaza autorii raportului, BNR nu a injectat lichiditate inpiata azi prin intermediul unei operatiuni repo. Ca urmare curba randamentelor implicite a continuat sa urce luni dimineata; segmentul scurt este aproape de 2.10% deasupra segmentului 1M-3M care s-a aplatizat in zona 1.85% - 1.90%.
"Saptamana trecuta nu a facut decat sa prelungeasca faza de consolidare din jurul cotei 4.6 si sa contureze si mai clar intervalul de fluctuatie din ultimele doua luni, la 4.588-4.603. Aceasta plaja este cat se poate de relevanta pentru evolutia paritatii in perioada urmatoare, in sensul ca va premerge, cel mai probabil, un episod de volatilitate crescuta, indiferent de directia in care o vom lua", noteaza un raport de luni al Bancii Transilvania, transmis de economistul sef, Andrei Radulescu. Desi in ansamblu, adauga Radulescu, credem ca sunt sanse ceva mai mari ca perechea valutara sa urce de aici, pana nu avem o confirmare peste rezistenta intervalului nostru, la 4.603, ramanem in expectativa. "De partea cealalta, o cadere sub suportul minor 4.588 ar valida formatiunea recenta ca distributie si ar putea antrena o miscare favorabila leului, in urma careia cursul sa revina cel putin la 4.575"
Nivelul 3.93 al cursului leu/dolar SUA, pe care il dadeam lunea trecuta ca target in contextul revenirii cursului, a fost validat si pare acum sa activeze ca rezistenta pe piata interbancara. "Mizam, cel putin temporar, pe o revenire a cursului dolar/leu si pana la 4.0, dar pentru asta trebuie sa vedem piata fortand peste 3.93 in sedintele urmatoare", scrie Andrei Radulescu in raportul destinat investitorilor.
"Cursul franc/leu a reactionat cu putin inainte de a ajunge la suportul 3.93, dar revenirea aceasta poate face parte dintr-un val corectiv mai complex - prin urmare, cat timp paritatea se mentine sub seriile de rezistente de la 4.03, respectiv 4.05-4.06, favorizam moneda nationala in raport cu francul elvetian.
Doar daca in sedintele urmatoare cursul forteaza dincolo de aceste niveluri vom lua in calcul o depreciere a leului pana la 4.11 sau chiar mai mult", se mai arata in raport.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Avantajul profesiei
Horoscopul zilei de 310.2017
Patriarhul Daniel le cere bisericilor sa sprijine studentii saraci
Depopularea este cea mai mare problema a Romaniei in acest moment
Dragnea, cu privire la cresterea indicelui Robor:
Trebuie sa aiba loc o discutie cu BNR
Guy Verhofstadt, primul inalt oficial european ce rupe tacerea generalizata a UE fata de situatia din Catalonia:
Condamn clar ce s-a intamplat azi
Ce miscari autonomiste mai exista in Europa: din Catalonia in Lombardia, din Tara Bascilor in Tinutul Secuiesc
Liviu Dragnea, la inceputul anului universitar, despre manualul unic:
Cand am fost noi in facultate poate eram mai prosti, dar aveam un singur manual si se pare ca au iesit totusi ingineri, economisti, profesori
Ordonanta de Urgenta care prevede crearea sistemului de avertizare a populatiei in caz de dezastre naturale, blocata.
Ministerul de Interne cere mai multa transparenta si considera ca nu e cazul unei situatii de urgenta pentru ca nu exista prognoze despre viitoarele vijelii
Tudorel Toader ignora avizul negativ al CSM si anunta ca nu va rescrie proiectul de modificare a legilor justitiei:
N-ai ce sa rescrii acolo
Klaus Iohannis, atac la plagiatori si la calitatea proasta a scolilor doctorale
Punct final escrocheriilor la care s-a dedat primul procuror Raluca Stâncescu
Ioan Rotundu
Tudora: Cornelia Vatavu, directorul de şcoală cu apucături dictatoriale
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog