Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2239
De la 07 Ianuarie 2003
122887888

Cronica unei lovituri de stat anuntate

  • 14 February 2012, 23:00
Focusata pe spectaculoasa sucire a liderilor AIE care, vineri, au renuntat, de fapt, la referendum si au promis alegerea grabnica a presedintelui, opiniei publice i-a scapat un interviu spumos oferit în aceeasi zi de Valeriu Pasat. În alte conditii acesta, neîndoios, ar fi facut furori.
Noul GKCP de la Chisinau
Ex-ministrul Apararii, ex-directorul SIS si fostul detinut politic sub regimul Voronin pare mai sincer si mai deschis ca oricând. El face niste dezvaluiri incendiare, secundate de câteva predictii înfioratoare. Reproducem telegrafic o parte dintre acestea.
Valeriu Pasat lasa sa se întrevada ca protestele lui Rosca sunt finantate de Tiraspol. El mai sugereaza ca manifestatiile antiguvernamentale ale comunistilor urmaresc rasturnarea neconstitutionala a puterii de stat. Potrivit lui, asa-zisul Comitet pentru Apararea Democratiei si Constitutiei e un fel de GKCP, iar actiunile de nesupunere civica ale comunistilor sunt o lovitura de stat în derulare la care ar urma „sa reactioneze Directia de aparare a regimului constitutional a SIS”.
Ca sa-si ilustreze mai bine pozitia, Valeriu Pasat, istoric de formatie, recurge la o comparatie. În februarie 1917, rusii se jucau de-a democratia, spune el. Se certau în Duma, premierul Kerenski se declara politicianul nr. 1. Între timp, bolsevicii au pregatit în voie si au savârsit o lovitura de stat, soldata cu o imensa tragedie nationala.
Istoria se repeta. Si moldovenii, în februarie 2012, se joaca de-a democratia. Democratii se cearta si în parlament, si la televizor, si pe unde apuca. Liderii lor se umfla în pene, dar nu fac nimic pentru a descuraja diversiunile anticonstitutionale ale comunistilor. Daca va sta cu mâinile în sân, considera Pasat, AIE va termina prost.
Ei bine, ar putea sa-mi obiecteze cititorul, de ce sa-l ascultam pe un fost sef al Securitatii? Pe un om al Moscovei? De buna seama, nimeni nu trebuie crezut pe cuvânt. Totusi, Valeriu Pasat e o figura mult mai complexa decât pare la prima vedere. Sunt suficiente motive ca sa-l tratam cu maxima seriozitate.
Diversiune marca Voronin&Rosca
În primul rând, Pasat este victima regimului comunist. Fabricându-i dosarul, Voronin l-a tinut închis aproape trei ani de zile. Fostul ministru al Apararii nu avea nicio vina, asta se vedea si cu ochiul liber, pentru simplul motiv ca avioanele MIG au fost comercializate SUA nu de armata, ci de guvernul Ciubuc.
În al doilea rând, Pasat a fost bagat sa putrezeasca în puscarie nu pentru o afacere ruseasca, ci pentru una americana. MIG-urile, a caror vânzare i s-a pus în cârca, au fost cumparate de SUA la solicitarea expresa a autoritatilor de la Washington pentru ca avioanele sa nu încapa pe mâinile teroristilor.
În al treilea rând, la Moscova, Pasat a fost angajatul lui Ciubais, un om politic de dreapta care adesea a criticat regimul Putin. Anume rusii din opozitia liberala au luptat pentru eliberarea sa de temnita lui Voronin. În al patrulea rând, prin articolele si studiile sale istorice, Valeriu Pasat demasca genocidul puterii sovietice împotriva Basarabiei. Iar oamenii trebuie judecati dupa faptele lor, nu?
Si în fine, comunistii însisi, prin actiunile lor nesabuite, confirma astazi, fara voia lor, ca Pasat are dreptate. Ultimele evenimente dovedesc ca Voronin împreuna cu Rosca pun la cale o diversiune.
Eroarea lui Kerenski
Deunazi, pe site-ul agentiei comuniste Omega, diriguita de deputatul PCRM Alexandr Petkov, a fost publicat un text intitulat: „Regimul e în agonie. Se pregatesc provocari”. În acest articol se afirma cum ca AIE ar pune la cale acte de violenta (ciocniri cu politia, jefuirea magazinelor, incendierea troleibuzelor etc.) pentru a compromite, chipurile, protestele comuniste.
Se mai sustine ca decizia despre organizarea acestor provocari ar fi fost luata, fiti atenti, „la o sedinta” largita” (sic!) a unui „sir de structuri” (mass-media, departamente financiare, institutii de forta, servicii private de paza, analisti politici etc.).
Ati mai auzit tâmpenii precum cele relatate cu nonsalanta de „Omega”? Trebuie sa fii imbecil ca sa faci un complot sau ca sa organizezi provocari violente la „o sedinta largita” la care sa asiste, pe deasupra, contabili, jurnalisti si analisti, fie ei si cumparati sau mituiti de o suta de ori pe zi! Eu unul cred ca idioti incurabili sunt, totusi, cei care au compus acest text pe cât de mincinos, pe atât de ridicol.
Totusi aparitia lui, raportata la declaratiile lui Valeriu Pasat, ar trebui sa dea de banuit.
Nu-i exclus ca la mijloc sa fie o veche de când lumea metoda a serviciilor secrete. Înainte de a face o crima trebuie s-o anunti din timp si sa dai vina pe inamic. Asa a procedat KGB-ul în timpul grevei minerilor din Marea Britanie. Mai întâi, se comunica presei ca mâine politia va da foc cartierului general al grevistilor si îi va ataca pe liderii lor, ca ulterior agentii sovietici sa asasineze niste sindicalisti si sa incendieze casele muncitorilor.
Indiferent câta dreptate are Pasat, ma mira si pe mine, ca si pe el, nepasarea cu care puterea democratica urmareste demonstratia de nesupunere a comunistilor care nu este altceva decât o rebeliune latenta si o sfidare criminala a ordinii constitutionale. Treziti-va! Nu repetati, de buna seama, greseala lui Kerenski.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Nostalgii cu dublu înţeles
Un Bugatti a gonit cu peste 340 km/h pe drumurile publice
Deputaţii Opoziţiei au refuzat solicitarea de a se întoarce la lucrările plenului Camerei
100 mld euro vor fi şterse din datoria externă a Greciei
într-o operaţiune financiară fără precedent în istorie
Producţia industrială a scăzut puternic în decembrie
Prima sentinţă în dosarul Caltaboşul
Fostul şef al Serviciului de Permise Argeş, condamnat la 14 ani de închisoare în Dosarul permiselor
Pompierii au transportat apă menajeră pentru o gospodărie
Pericol îndepărtat de pompierii botoşăneni
Ajutoare de la francezi distribuite de pompieri
Iarna grea pune municipalitatea la plată consistentă
Abonamente la maxi-taxi pentru Tulbureni
Botoşani: Peste zece mii de ţigani nu ies la numărătoare
Patru copii salvaţi din mizerie şi frig
Revendicările asistenţilor medicali
Botoşani: IŞJ colectează mită electorală de la profesori şi elevi
Botoşani: Serviciu telefonic de urgenţă la IŞJ
Caricatura zilei II
Viţel ş-avertizează adversarii că-mpunge
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog