Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24325
De la 07 Ianuarie 2003
122909974

Cum a reuşit o fabrică de conserve din Galaţi să pornească un scandal alimentar mondial acum 160 de ani

  • 26 April 2013, 23:00
g Romania a fost, pe nedrept, acuzata ca a fost la originea scandalului carnii de cal in 2013, insa putini stiu ca din tara noastra a pornit un imens scandal alimentar in 1850, scandal care a dus la distrugerea a sute de mii de conserve de carne, fiind la un pas sa compromita o industrie care se dezvolta puternic.
Un britanic a avut o fabrica de conserve in principatul Moldovei, iar cei de la BBC scriu intr-un amplu articol cum a evoluat istoria conservei de carne si cum o descoperire care a schimbat alimentatia a milioane de oameni, era sa fie pusa in pericol de un om iresponsabil pe nume Goldner.
Sute de ani, marinarii au mancat alimente uscate, oribil de sarate sau biscuiti fara gust, iar o mare parte dintre ei mureau malnutriti, astfel ca dupa 1750 cele doua mari puteri navale - Franta si Anglia - si-au dat seama ca trebuie neaparat sa gaseasca o mancare "minune" care sa rezolve problema, noteaza BBC intr-un articol exterem de lung cu titlul "Povestea felului in care conserva de carne era sa nu mai existe".
Articolul prezinta pe larg o istorie a conservei de carne, iar dintrr cele cateva zeci de paragrafe, cateva fac referire la un episod foarte putin cunoscut petrecut pe teritoriul tarii noastre, episod al carui personaj negativ este un britanic fara scrupule care a profitat de mana de lcuru extrem de ieftina, dar mai ales de costul mic al animalelor.
Britanicii fac referire la un episod petrecut pe la 1850 cand un britanic cu origini unguresti si evreiesti, pe nume Stephan Goldner, a deschis o fabrica de conserve de carne in principatul Moldovei si, gandindu-se doar la bani, a neglijat total partea de calitate, urmarea fiind ca sute de mii de conserve destinate marinei britanice au fost aruncate, fiind imposibil de mancat. Mai rau, se banuieste ca membrii unei expeditii arctice au pierit (si) din cauza conservelor.
Un francez pe nume Nicolas Appert a patentat la inceput de secol 19 un mod de a pastra mancarea mai mult timp, iar un englez numit Peter Durand a primit pe la 1810 un patent pentru un mod sigur de a pastra mancarea in cutii de tinichea, dupa ce aceasta fusese fiarta in prealabil, iar cutia era apoi sigilata.
Dupa 1820 s-au inmultit fabricile de conserve, carnea a inceput sa fie pastrata tot mai mult timp, iar marinarii de pe cuprinsul uriasului Imperiu Britanic s-au putut bucura de o mancare mult mai gustoasa ce tinea mult timp si impiedica aparitia unor boli, dar mai ales elimina malnutritia. Durand a vandut patentul unui negustor numit Bryan Donkin, acesta devenind cel mai cunoscut personaj din istoria timpurie a conservei de carne, lui datorandu-i-se multe imbunatatiri.
Totusi, cel mai nefast personaj din istoria conservei s-a nascut in Ungaria in 1810 si se numeste Stephan Goldner. Intre 1844 si 1851 a detinut o fabrica de conserve in principatul Moldovei unde cinicul afacerist a putut face profit, mai ales ca animalele erau foarte ieftine, iar forta de munca, la fel. In 1852 a izbucnit un imens scandal alimentar dupa ce la Londra au fost deschise 300 de conserve provenite de la fabrica din Galati a lui Goldner. Doar 19 au fost gasite comestibile, restul contineau carne putrezita, iar mirosul era insuportabil.
Scandalul a fost agravat de faptul ca Goldner castigase un contract cu Marina Britanica in 1845, iar acest contract a fost extins in 1847 si in 1850, cu toate ca marinari din toate colturile lumii se plangeau de calitatea indoielnica a conservelor.
Goldner ceruse permisiunea sa faca mai mari conservele, pentru a putea respecta contractul care devenea tot mai mare, insa in goana dupa profit s-a dovedit ca nu a fost suficient gatita carnea din cutii.
In plus, lucrurile au devenit si mai grave dupa ce s-a banuit ca membrii unei expeditii arctice are fi murit in conditii ciudate si din cauza unor conserve prost etanseizate.
Dupa o investigatie amanuntita, Goldner nu a mai primit contracte cu Marina Britanica, iar dupa 1855 nu s-a mai auzit nimic despre nefastul personaj. Nu se stie exact, insa se banuieste ca au fost distruse 300.000 kg de carne, dar efectul mai grav a fost ca mai multi ani dupa incident publicul nu a mai avut incredere in conservele de carne, teama fiind ca ele sunt foarte periculoase pentru sanatate.
Dupa 1860 insa, noi tehnici de pastrare si imbuteliere au facut ca tot mai multe alimente sa fie puse la conserva, iar industria a crescut uluitor, ajungand acum la zeci de miliarde de cutii vandute anual.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Banzul zilei: Băsescu la vrăjitoare
Gastronomie: Aripioare cu zaft
Credincioşi în beznă
Trădătorii
Prognoza meteo pentru perioada mai - iulie 2013
Unul dintre bărbaţii deportaţi din Arabia Saudita pe motiv sunt "prea atrăgători"
Liviu Dragnea anunţă începutul dictaturii PSD
ca legea de înfiinţare a regiunilor ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului PDL: Asumarea răspunderii pe regionalizare, inadmisibilă
Botoşani: Conferinţa judeţeană PNL, o demonstraţie de forţă politică
Mediu: Interlopul Rotaru s-a spovedit de păcate, înainte de Paşte
Tupeul învăţătoarei greviste de la Senat
Victor Mihalachi nu mai vrea să aibă afaceri cu Spitalul judeţean
Poirtariuc s-a răfuit cu PNL, după care a anunţat plecarea în Germania
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog