Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12723
De la 07 Ianuarie 2003
122872790

Cum ne păcălesc băncile şi scoatem mai puţini bani decât am depus

  • 19 August 2008, 23:00
Inca de mici, copii sunt invatati ca nu este bine sa tina banii acasa, la saltea sau la ciorap pentru ca, risca altfel sa vina BauBau, ori fratiorul care are datorii la sala de joc , sau tati beat, sau mami decisa sa fuga in lume si sa il lase fara bani, astfel incat, cel mai sigur pentru viitorul investitor la bursa, este sa isi depuna banii la banca, acolo unde sunt multi nenea care zambesc frumos, imbracati in costume, care te pun sa completezi vreo 2 munti de formulare, si care iti iau banii razand si iti spun : " gata banutii tai sunt in siguranta cu noi " si iti arata usa, ca in spatele tau este alt viitor investitor, coada este mare, timpul scurt.....
Ei bine, acesti copii, dar si parintii lor, trebuie sa afle ca povestea asta cu banii din banci si siguranta absoluta sunt in general niste...himere, mai ales in Romania.
Daca spune ca , copilul de mai sus este cel BUN adica cel care respecta standardele economiei de piata si sfaturile bancilor, fiind un consumator docil si viitor stalp al societatii de consum, hai sa vedem ce face copilul RAU adica cel caruia parintii nu-i dau sa manance de la KFC, care nu bea 4 litri de Cola pe zi, si care tine banii la ciorap acasa.
Ei bine, acesta are la fel ca acel copil bun, 1000 de ron. El i-a pus la ciorapel acum o luna de zile, si , pentru ca leul s-a intarit, iata ca a castigat pentru ca a tinut banii acasa.
Copilul bun, a dus banii la ABN AMRO si dupa o luna s-a dus sa-i retraga. Banca i-a folosit banii o luna, insa cand acesta a venit sa retraga banii,insa a venit plangand acasa la mami si tati pentru ca, banca i-a dat inapoi...992,5 ron, adica i-a oprit un comision de 7,5 ron !
ADICA COPILUL DOCIL CARE A URMAT SFATURILE BANCHERILOR, NU INTELEGE DE CE BANCA, DUPA CE I-A TINUT BANII O LUNA DE ZILE SI S-A FOLOSIT DE EI, I-A DAT INAPOI MAI PUTINI BANI DECAT A DEPUS EL LA PASTRARE ......
Mamica a incercat sa il consoleze spunandu-i " Dragul mamii, banca trebuie sa faca profit, asa ca ti-a oprit un comision de retragere de 0,75 % "
" Da mami dar atunci ce interes mai am sa depun banii la banca ? Uita-te la copilul rau, care nu asculta de bancheri, ca el a castigat din cursul leu-euro si are acum 1005 ron, adica a catigat 5 ron intr-o luna si si-a luat ciocolata, iar eu am pierdut 7,5 ron...Este normal mami sa se intample asa ?"
Aceasta poveste este una care, in primul rand , nu poate fi deslusita nici macar de profesorul de matematica al celor doi copii, pentru ca nici el nu stie sa le spuna acestor copii, mai ales celui DOCIL si care respecta regulile societatii de consum, cum este posibil ca, atunci cand respecti regulile impuse de nenea aia din banci, tu de fapt pierzi bani !
Este insa dovada elocventa a modului in care sunt manipulati consumatorii romani, si a modului in care, sunt educati copii romani, care daca nu vor avea parinti care sa le deschida ochii, vor deveni generatia perfecta , incolonata la serviciu, incolonata la banci, incolonata la coada la plata facturilor; Pentru ca asa ne vor corporatiile : docili, fara sa punem intrebari, fara sa gandim, fara sa reclamam......
Iata niste consideratii facute de Alexandru Aldea de la Romania Libera, consideratii la care am adaugat si eu niste comentarii.
De ce se simt obligate bancile sa penalizeze deponentul la retragerea de numerar? Simplu, pentru ca rareori o banca are la dispozitie mai mult de 20% din sumele atrase de la clienti, avand grija sa distribuie repede banii in activitatea de creditare sau in plasamentele interbancare unde dobanzile sunt mai mari decat la depozitele populatiei. Adica banca este preocupata de propriul profit imediat si nemijlocit astfel incat prefera sa aplice un comision de retragere numerar care in tarile UE...nu prea exista !
Daca toata lumea care a depus bani s-ar repezi sa ii retraga, nici o banca n-ar rezista presiunii, pentru ca bancile sunt mereu pe minus, adica exista mereu deficit intre banii atrasi in depozite, si creditele aflate in circulatie, motiv pentru care bancile sunt mereu supuse pericolului de insolventa comerciala ... din acest motiv se investeste atat de mult in imagine (clientul trebuie sa aiba impresia ca a plasat banii intr-o institutie sigura) si apar comisioanele de retragere care sa descurajeze eliberarea de numerar.Adica banca ITI FURA DIN BANI, le pune lacat si de fapt banii nu mai sunt ai tai, pentru ca banca te va jumuli temeinic la momentul in care vrei sa dispui de banii tai!
Cea mai agresiva este din acest punct de vedere ABN AMRO, care percepe, conform conso.ro, un comision de 0,75%, cel mai mare din piata. La ABN AMRO, cine depune bani pentru o luna va retrage in mod cert o suma mai mica decat a depus. Aaaaa, dar nimeni nu spune in reclama acest lucru nu? Pentru ca nenea de la ANPC si CNA fac nani si nu au timp sa investigheze asemenea prostioare nu?
Lasa ca puteti sa ne scrieti noua la www.AsistentaPentruConsumatori.ro asemenea cazuri si vom avea noi grija sa trezim pe acesti nenea din somn ! Sa le aducem aminte ca sunt platiti din bani publici si trebuie sa apere consumatorii , nu sa faca nani si spagute pe seama noastra!
Foarte multe banci au comision de 0,5% (BRD, Banca Romaneasca, Piraeus, OTP, Romexterra, Unicredit Tiriac, CR Firenze, CEC, Bank of Cyprus). BCR si Leumi iau 0,4%, Transilvania, Libra si Alpha Bank (numai pentru scadentele la 1 si 2 luni) - 0,35%, iar Credit Europe - 0,3% din suma retrasa. Emporiki si Carpatica stau cel mai bine, neavand comision, adica aici este bine sa va depuneti banii, desi daca ma intrebati pe mine....tineti-i acasa la saltea.
Sunt insa si banci care nu percep comision daca retragerea se face chiar in ziua scadentei (Libra, RIB, B. Romaneasca, Piraeus, OTP, Alpha, Unicredit, CR Firenze). Pentru ca sumele colectate in acest mod sa aiba o anumita greutate, sunt cazuri in care s-a impus o valoare minima pentru comisionul de retragere. Recordul este detinut de Banc of Cyprus, care ia minim 5 lei, iar daca suma depaseste 15.000 lei, comisionul de retragere urca la 1%. Marfin Bank a impus ca valoare minima echivalentul a 3 euro, BCR ia minim 3 lei, BRD-2,5 lei, Milennium Bank minim 2 lei.
Cel mai scump cont curent il are Unicredit Tiriac - administrarea va scoate lunar din buzunar 7,5 lei - urmata de Emporiki, unde comisionul de administrare este de 5 lei lunar. BRD ia 0,5 euro pe luna, Bancpost 1,5 lei, Banca Romaneasca 1,25 lei, iar Romexterra 1 leu. ABN AMRO percepe un comison anual pentru administrarea contului curent in lei echivalent cu 3 euro, iar CEC retine o suma simbolica pentru aceeasi activitate - 0,1 lei/luna.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Morişca socială i-a speriat, dar şi încăierat
Ioan Rotundu
Business is business
Horoscop
Românii continuă să fie jigniţi… pe banii publici
autorităţile statului, care ar trebui să ia măsuri, se fac că nu văd
Program Tele'M Botoşani miercuri, 20 august
Limbaj golănesc împrumutat de Tăriceanu de la Oprescu
Guvernul Tăriceanu a mai pus o taxă pe capul proprietarilor de maşini
S-a ales cu dosar penal
Noul “război rece” sau radiografia Go-ului rusesc
Integritatea RM ameninţată de conflictul militar din Georgia?
Serviciile secrete ruseşti au jucat un rol cheie în conflictul ruso-georgian
Kievul nu confirmă decizia de oprire a lucrărilor la Bistroe
Se închide lista ajutoarelor pentru cei cu centrale termice individuale
Niculiţă ameninţ㠄că-i va popi” pe mulţi din ASP
Primăria şi orăşenii din Flămânzi investesc, ţiganii distrug
Toţi locatarii sunt obligaţi să suporte costurile de reparaţii la acoperişul şi subsolul comun
Funcţionarii din Primăria Rădăuţi Prut nu vor să încheie contractul de reconstrucţie
ei nu cunosc legislaţia şi sensul noilor termeni contractuali de tip european
Poliţia comunitară impotentă profesional, traficanţii de maşini virili comercial
Ţurcanu se va duce după bani, la Guvern
Botoşănenii şi-au întors faţa către Litoralul românesc
Sinistraţii din Coţuşca au primit ajutoare de la liberalii din Alba
PS Calinic Botoşăneanul vine la Broscăuţi
„Italienii” veniţi acasă, în concediu, iau cu asalt Direcţia Muncii
Nemţii caută să angajeze botoşăneni
Comentariul comentariilor (CLXX)
(Ioan Rotundu)
Ţiganii au prins chef de muncă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog