Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18685
De la 07 Ianuarie 2003
122878752

Cum păstrezi pâinea proaspătă

  • 16 May 2007, 23:00
Perioada de timp în care pâinea se va păstra proaspătă depinde de o serie de factori, printre care se numără ingredientele folosite la prepararea ei, temperatura, umiditatea, cutia şi/sau ambalajul utilizate, precum şi locul păstrării. Pâinea "clasică", preparată din câteva ingrediente (făină, apă, drojdie şi sare) nu se păstrează la fel de mult ca pâinea îmbogăţită cu ouă, unt şi lapte.
Pâinea preparată cu ajutorul unor afânători se păstrează proaspătă mai mult timp decât foarte multe sortimente de pâine "clasică", preparată pe bază de drojdie.
Foarte mulţi brutari recomandă ca o bucată de pâine sau o pâine proaspăt coaptă să nu fie păstrată în pungi din plastic. Aceasta deoarece plasticul nu permite pâinii să "respire", ceea ce face ca umiditatea să se menţină în interiorul pungii, pâinea să se înmoaie şi, treptat, să mucegăiască.
În cazul în care pâinea este păstrată la frigider în pungă din plastic, ambalajul de dimensiuni mai mari decât produsul poate stimula apariţia mucegaiului.
Deşi este adevărat că pâinea produsă comercial se vinde, în general, în pungi din plastic, pâinea de acest tip este feliată. Astfel, dacă nu s-ar vinde în pungi din plastic, feliile de pâine s-ar usca foarte repede. Multe dintre aceste sortimente de pâine conţin conservanţi chimici, care garantează o durată mai mare de păstrare şi, implicit, de vindere la raft.
Astfel, factorul "punga din plastic" - dacă influenţa sa este pozitivă sau negativă în ceea ce priveşte condiţiile optime de păstrare a pâinii - nu este relevant în acest caz.
Dacă preferi pâinea de casă, de regulă pâinea proaspăt coaptă se păstrează cu partea tăiată în jos, fără nici un fel de ambalaj. Pâinea care a fost preparată cu afânători sau cu o cantitate foarte mică de drojdie se va păstra proaspătă timp de mai multe zile, dacă este depozitată de aceeaşi manieră.
Pungile din hârtie sunt foarte bune pentru ambalarea pâinii, deoarece permit o mai bună circulaţie a aerului în jurul produsului de brutărie.
O punga din pânză reprezintă o altă variantă optimă care poate fi utilizată cu încredere şi succes pentru păstrarea pâinii. Pot fi folosite în acest scop şi un şervet de dimensiuni mai mari sau o bucată de pânză. Pânza păstrează pâinea proaspătă şi, în acelaşi timp, îi permite să "respire". Atenţie! Feliile de pâine se vor usca rapid dacă vor fi ambalate în hârtie sau pânză. (Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Lucrări pe banii publici, executate în dorul lelei
Primăriile creează probleme de sănătate profesorilor
Fermierii care n-au depus cerere de sprijin financiar sunt penalizaţi
Memorialul Ipoteşti organizeaz㠄Ziua şi Noaptea Muzeelor”
Elevii de clasa a VII-a susţin azi teza unică la limba română
Comentariu la comentarii (XCVII)
(Ioan Rotundu)
Agenţie Loto prădată de un minor
Pieton beat accidentat de un taximetrist
Poliţist care nu „Cedează Trecerea”
Şi-a luat zilele de dorul soţiei
Preacinstitul Drăguş cere prefectului să prindă hoţii electorali
Cei de la E.ON continuă să facă legea iluminatului public
Vicepreşedinta Lozneanu trăieşte emoţia licitaţiilor
Cicliştii vor fi cazaţi la Memorialul Ipoteşti
Vor fi montate 14 indicatoare de intrare în judeţ
Controlul efectuat la DGSPC n-a evidenţiat nimic spectaculos
Noi precizări pentru referendum
Horoscop
Citate şi cugetări din Rusia ţi unele ţări din fosta URSS
Politeţuri
Vrei să devii consultant în afaceri?
Programul de "Ziua şi noaptea muzeelor"
COMUNICAT DE PRESĂ
Anunţ public
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog