Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7745
De la 07 Ianuarie 2003
120803018

Cum poate aduce sute de milioane de euro asocierea dintre doua oraşe

  • Studii de caz: Botoşani-Suceava
  • 19 November 2013, 23:00
Polul de dezvoltare Suceava-Botosani ar putea accesa fonduri europene de 400 de milioane de euro in exercitiul financiar 2014-2020. Printre proiectele ce pot fi dezvoltate se numara reabilitarea liniei feroviare dintre cele doua municipii, modernizarea aeroportului Suceava si folosirea sa in comun, precum si un stadion multifunctional ce ar urma sa fie ridicat la jumatatea distantei dintre cele doua municipii si sa aiba minim 30.000 de locuri.
Si primarii oraselor Arad si Timisoara discuta asocierea intr-un pol de dezvoltare, deocamdata existand discutii aprinse in acest sens. Cel doua proiecte au fost prezentate in cadrul unei conferinte organizate luni de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Arealul de dezvoltare Suceava-Botosani: linie de tren modernizata, aeroport comun si un stadion de 30.000 de locuri
La conferinta de luni organizata de IPP, parte a evenimentelor City Invest 2013, a participat edilul municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc, precum si directorul de investitii din cadrul Primariei Suceava. Ambii reprezentanti ai autoritatilor locale au prezentat arealul de dezvoltare Suceava - Botosani, microregiune in zona de Nord-Est a tarii pentru care cele doua autoritati au seemnat in septembrie infiintarea unei asociatie de dezvoltare intercomunitara care va cuprinde zonele metropolitane ale celor doua municipii.
Zonele metropolitane Botosani si Suceava
Practic, pentru arealul urban Botosani - Suceava (populatie de circa 300.000 de locuitori), potrivit edilului din Botosani sunt in discutie 10 proiecte comune in valoare de peste 400 de milioane de euro in domeniile agro-alimentar, infrastructura rutiera si transport metropolitan. Proiectele comune ar urma sa fie promovate in cadrul exercitiului financiar 2014-2020. In cadrul conferintei de luni, Primarul Botosaniului a vorbit despre reabilitarea liniei feroviare Botosani - Veresti (jud Suceava), precum si despre apropierea municipiului sau de Aeroportul Salcea (Suceava), aeroport ce ar urmeaza sa fie modernizat si va deservi ambele orase si zone metropolitane.
Pe langa proiectele comune cu Suceava, primarul Botosaniului a vorbit si despre proiectele "pe fonduri europene" pentru municipiul sau precum: reabilitarea a circa 15 km de linii de tramvai, amenajarea de noi refugii, rampe de acces, achizitia a 10 tramvaie noi, spatii verzi intre blocuri si anveloparea termica a circa 10.000 de apartamente.
Primarul din Botosani: Exista 60-70 de proiecte incluse in studiul de fezabilitate ce a fost finalizat. Urmeaza sa ne incadram pe axele de finantare
Printre altele, edilul sef al Municipiului Botosani a pus accent pe constructia unei arene sportive care sa deserveasca cele doua judete.
Potrivit acestuia, stadionul multifunctional ar urma sa fie ridicat la jumatatea distantei dintre cele doua municipii si sa aiba minim 30.000 de locuri. Stadionul ar fi urma sa fie realizat in cadrul unui complex care sa cuprinda si spatii comerciale, sali de conferinte, dar si o parcare subterana, de mari dimensiuni. Valoarea acestei investitii ar urma sa se ridice undeva la 50 de milioane de euro, scrie Botosaneanul.ro
"Toate proiectele pe care vi le-am prezentat fac parte dintr-un portofoliu de proiecte de aproximativ 60- 70 de proiecte incluse in studiul de fezabilitate realizat pentru arealul de dezvoltare Botosani - Suceava. Deci studiul privind arealul a fost finalizat dupa aproximativ sase luni de zile cat a durat realizarea acestui studiu. Ele sunt prinse acolo ca si potential, urmand ca de acum incolo sa ne incadram pe axele de finantare", a raspuns Ovidiu Portariuc, potrivit Botosaneanul.ro
Parc de agrement si circuit turistic integrat: ecologic, agrement, religios, de vanatoare Printre proiectele amintite a fost si cel al unui circuit turistic integrat (ecologic, agrement, religios, de vanatoare), realizarea unui parc de agrement la circa 25 km de zona Suceava, edilul amintind ca sunt pregatite peste 70 de proiecte in vederea dezvoltarii orasului care pot atrage 500 milioane de euro.
Primarul a mai spus ca in urmatorul exercitiu financiar, cand se vor cunoaste in detaliu care vor fi axele de finantare ce ar urma sa fie accesibile, se va pune la punct o strategie bine definita si evident, va apela la ajutorul institutiilor bancare pentru partea de cofinantare. Primarul din Botosani, Ovidiu Portariuc, a spus ca agricultura are cea mai mare pondere de dezvoltare, alaturi de zootehnie, piscicultura, sticlarie, industria lemnului si industria textila.
Primarul Ovidiu Portariuc, vorbind despre Botosani
Foto: IPPEl a subliniat ca in Botosani a fost dat in folosinta in urma cu sase luni un mare parc cu energie regenerabila ce detine panouri fotovoltaice. "Botosani poate fi un element important pentru atragerea de investitii, aici salariile fiind din pacate scazute, circa 259 euro/luna. Botosani este penultimul judet din regiunea nord-est din punct de vedere al dezvoltarii economice, desi are o rata de crestere economica", a spus Ovidiu Portariuc.
Dan Dura, Directorul de investitii al municipiului Suceava a declarat ca, in ceea ce priveste proiectele arealului de dezvoltare, Municipiul Suceava, zona cu cele mai multe obiective de patrimoniu UNESCO, e interesat, alaturi de Botosani, de dezvoltarea infrastructurii de turism. Acesta a explicat ca la nivel local se urmareste crearea unui centru de promovare a traditiilor bucovinene si reabilitare a infrastructurii rutiere. "Avem un proiect pentru energie alternativa ce se va dezvolta pe perioada 2014-2020 si urmareste inlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu cele economice. Dorim restaurarea monumentelor istorice din Suceava, constructia locuintelor sociale este si ea o prioritate, la fel ca extinderea de utilitati publice. Avand autostrada care leaga cele doua orase, se pot dezvolta multe proiecte de-a lungul acesteia", a spus Dura.
Polul de dezvoltare Suceava - Botosani, un proiect al autoritatilor locale menit sa rivalizeze cu zona Iasiului
In luna septembrie, HotNews.ro a scris despre decizia autoritatilor locale din cele doua municipii din Nordul Moldovei de a se uni intr-o asociatie de dezvoltare intercomunitara care va cuprinde zonele metropolitane Suceava si Botosani - mai bine de 300.000 de locuitori - si care va promova proiecte europene comune in exercitiul financiar 2014 - 2020.
Potrivit autoritatilor locale, asocierea Suceava - Botosani cuprinde 23 de localitati din zonele metropolitane ale ambelor municipii si va deservi circa 300.000 de locuitori, iar sediul noii asociatii ar urma sa fie in orasul sucevean Salcea acolo unde, in prezent, aeroportul Suceava deserveste ambele zone si municipii si la dezvoltarea caruia s-au angajat ambele autoritati judetene.
Conform draftului de proiect convenit de autoritati, printre marile proiecte comune se numara: infiintarea unei linii metropolitane de tren ce ar urma sa realizeze legatura intre cele doua municipii in "doar 15 minute", realizarea centurii rutiere II de ocolire a municipiului Suceava spre Botosani si a unui drum expres intre cele doua orase, constructia unei salii de sport polivalente si a unui stadion de mari dimensiuni, precum si o sectie la Botosani a universitatii din Suceava.
Mai multe detalii: Suceava si Botosaniul vor sa se uneasca intr-un pol de dezvoltare care sa rivalizeze cu Iasiul: tren de mare viteza, stadion in comun, drum expres si dezvoltarea aeroportului
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Boxerul campion la mpoliţie
Gastronomie: Mâncare de fasole boabe de post
Guvernul Ponta deschide Fiscului uşa locuinţei noastre
Comercianţii din pieţe controlaţi cu jandarmii
Nicolae Negru: Moscova pierde Transnistria
Merge la Chișinău pentru a discuta măsurile concrete de sprijin al celui de-al doilea stat românesc
Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montana
Bune rezultatele, prost raportorul!
Ioan Rotundu
Descentralizarea, hrisov de danie către baronii locali
Ioan Rotundu
Botoşani/Vorniceni: Fostul primar Corleciuc suferă de boala corupţiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă