Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20441
De la 07 Ianuarie 2003
122880508

Cum puteţi eluda plata taxei de poluare

  • 15 July 2008, 23:00
Plecand de la cazul romanului care dupa ce a primit calculatia taxei de poluare pentru masina care dorea sa o inmatriculeze si a vazut ca taxa este egala cu 80 % din pretul de achizitie al masinii, despre care puteti citi aici http://www.urbaniulian.ro/2008/07/03/taxa-de-poluare-ma-costa-80-din-pretul-masinii/ , am stat si m-am gandit din punct de vedere juridic ce oportunitati are un roman, care totusi nu vrea sa arunce pe fereastra mii de euro, de dragul unui Guvern care cu acesti bani, nu va face absolut nimic in beneficiul cetateanului roman.
Asa cum am mai spus, taxele impopulare sau nelegale, cum este si taxa de poluare, se pot anula fie prin actiuni in Justitie [ iar avocatii romani se pregatesc sa deschida mii de asemenea procese la instantele de judecata nationale ] , fie prin initiativa a Parlamentului care ai invalida OG 50/2008, fie prin referendum national [ va invit apropos de aceasta varianta sa votati pentru anularea taxei aici http://www.urbaniulian.ro/2008/07/03/votati-aici-pentru-anularea-prin-referendum-virtual-a-taxei-de-poluare-instituite-de-og-50-2008/ ] fie, prin ocolirea platii acestei taxe, inmatriculand masina in Bulgaria sau Moldova [ tari care nu au o asemenea taxa de poluare ] sau luand masini in leasing de la firme din aceste tari.
O vizita facuta pe site-ul Asociatiei Firmelor de Leasing din Bulgaria, si parcurand legislatia in materie din tara vecina http://www.leasing-bulgaria.org/en/main_legislation.htm , constatam extrem de simplu faptul ca, putem sa ne luam o masina in leasing de la una din firmele din aceasta tara . Surpriza mare vine de la faptul ca, in primul rand la majoritatea firmelor de leasing din Bulgaria, valoarea ratei pentru un model de autoturism care se vinde in acelasi sistem in Romania, este mult mai mica adica dintr-o data iesim mai ieftin, iar in al doilea rand, avantul suprem vine din faptul ca.... nu trebuie sa platim taxa de poluare pentru ca, masina se inmatriculeaza in Bulgaria. Singura chestie dezavantajoasa este legata de faptul ca, trebuie sa te asiguri Casco si RCA la firme de asigurare din Bulgaria, insa majoritatea acestora au conventii de cooperare cu firmele romanesti astfel incat se poate face relativ repede decontarea banilor in caz in care reparatia se face intr-un service auto din Romania !
Astfel mi-am dat seama de faptul ca, taxa de poluare vine practic sa loveasca in interesul firmelor de leasing din Romania si a firmelor de asigurari de aici , pentru ca romanii pot sa opteze sa isi ia masini in leasing de la una din firmele din Bulgaria [ lista completa a acestor firme de leasing bulgaresti o gasiti aici http://www.leasing-bulgaria.org/en/members_and_management.htm ] , lasand fara clientii firmele romanesti. Cu masina din Bulgaria se poate circula in Romania in baza unei procuri primite de la firma de leasing din Bulgaria si eu cred ca in curand , firmele de leasing din Romania, care au sucursale sau filiale in Bulgaria, vor veni cu oferte pentru romanii care cauta o alternativa sa scape de plata taxei de poluare atata de nepopulara in Romania.
"Merita ca romanii sa aiba incredere si sa apeleze cu succes la oportunitatile oferite de legislatia mult mai permisiva si mai prietenoasa din Bulgaria" este punctul de vedere exprimat de colegii avocati de la firma de avocatura Georgiov, Todorov & Co din Bulgaria.
Conform legii [ art. 82 , alineatul [4] din Codul Rutier ] :
(4) Autovehiculele si remorcile Inmatriculate In alte state, detinute de persoane care au sediul sau domiciliul In Romania, pot fi conduse pe drumurile publice pe o perioada de maximum 90 de zile de la introducerea acestora In tara, daca sunt asigurate pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de circulatie.
Art. 31. (1) Persoana care detine autovehicule sau remorci inmatriculate in alte state si are sau isi stabileste domiciliul ori resedinta in Romania este obligata sa le inmatriculeze in termen de 90 de zile de la data intrarii in tara a acestora sau de la data stabilirii domiciliului ori resedintei proprietarului in Romania. (2) Orice vehicul inmatriculat in strainatate care nu este in proprietatea unei persoane cu domiciliul, resedinta sau sediul in Romania, dar se afla in folosinta cu orice titlu a unei astfel de persoane, poate circula in Romania o singura perioada de maximum 120 de zile de la intrarea in tara. Detalii gasiti pe site-ul Codul rutier.
Ca atare, daca putem suporta acest mic inconvenient si acceptam ca odata la 90 de zile sa ne intoarcem in Bulgaria pentru a respecta dispozitiile Codului Rutier Roman, atunci merita sa evitam plata unor taxe aberante, regula fiind valabila si in cazul in care luam in leasing sau circulam cu masini inmatriculate in Moldova.
Pentru sugestii sau comentarii va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program Tele'M Botoşani miercuri, 16 iulie
Un student român pe locul doi în lume la concursul “Imagine Cup” Microsoft
Ajutorul social şi reşedinţa efectivă în Italia
Monument sfinţit în memoria ostaşilor români, masacraţi de maghiari în 1944
Măcelul asupra identităţii româneşti!
Din activitatea Jandarmeriei
Nu este alarmată pentru că a crescut numărul zilelor de concedii medicale
Primarul de Frumuşica strică planurile medicului Bogdan
Pitorac visează la… dezvoltarea unei baze sportive locală
Bucăţica de drum de la Copălău se reîntoarce, din practică, în dosare
S-a găsit leac pentru drumul groazei dintre Miletin şi Lupăria
Horoscop
Noi bem apă infestată, iar inspectorii sanitari ridică din umeri
Criză de medicamente la Pediatrie
Probleme la REMAT Botoşani
Telefonul de la miezul nopţii
Cum l-a consolat Băsescu pe Boc
Actorii japonezi n-au stârnit interesul botoşănenilor
Humelnicu vrea pedepse mai dure pentru actele de violenţă
Directorul Teatrului „Mihai Eminescu” îşi lansează prima sa carte
Maria Lătăreţu va fi comemorată la Româneşti
Drăguş acuză insomnii din cauza Guvernului României
Subprefectul Şalgău, solicitat să lupte contra graurilor
S-a declanşat goana după medicamente
Victimele şarlatanului de la Havârna sunt bătrânii lipsiţi de apărare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog