Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13132
De la 07 Ianuarie 2003
122898781

Cum vad agentiile internationale de stiri lupta politica din Romania

  • Bataiosul Victor Ponta, cu o morala elastica, si civilizatul Klaus Iohannis
  • 13 November 2014, 23:00
Cum vede France-Presse lupta pentru prezidentiale din Romania: Victor Ponta, un prim ministru favorit, dar cu o morala considerata "elastica", si Klaus Iohannis, complet atipic pe scena politica romaneasca. Associated Press, citata de agentia Mediafax, ii descrie pe cei doi adversari drept "bataiosul Victor Ponta" si "civilizatul Klaus Iohannis"
"Bataiosul Victor Ponta a devenit in mai 2012 cel mai tanar prim-ministru din Europa. Pilot amator de raliu, Ponta s-a casatorit cu fiica unui politician influent din puternicul Partid Social-Democrat, iar de atunci cariera sa nu a intampinat obstacole. Este acuzat de plagiat in elaborarea tezei de doctorat, iar presedintele Traian Basescu a afirmat ca Ponta a fost agent sub acoperire, o acuzatie pe care a respins-o.
De la inceperea mandatului lui Ponta, Romania are crestere economica si stabilitate politica. Ponta afirma ca Romania va ramane un aliat al Statelor Unite si respinge afirmatiile ca se va apropia de Vladimir Putin. Criticii sustin ca, daca va deveni presedinte, Ponta i-ar putea gratia pe aliatii politici condamnati pentru coruptie si ca Partidul Social-Democrat va obtine mult mai multa putere", comenteaza Associated Press, preluata de Mediafax.
Referindu-se la Klaus Iohannis, AP noteaza ca politicianul de etnie germana are "o atitudine civilizata", refuzand sa recurga la "atacuri personale, chiar daca acest lucru nu i-a adus neaparat simpatizanti. (...) Iohannis promite combaterea coruptiei, garantarea independentei justitiei si o Romanie normala", adauga AP.
In opinia ziaristilor de la AFP, duelul dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis este fara precedent in Romania.
Ponta a sedus intr-o prima etapa, inclusiv in strainatate, entuziasmul a scazut ulterior
La 42 de ani, Victor Ponta este considerat favorit in toate sondajele, dupa ce a castigat deja primul tur cu zece puncte avans.
Intrarea sa la Palatul Cotroceni ar marca o cariera strabatuta in pas alert: fost procuror, a intrat in politica in 2001, a strabatut cu rapiditate esaloanele partidului gratie fostului premier Adrian Nastase (2000-2004), care va fi inchis in 2012 pentru coruptie. La acea vreme, Victor Ponta si-a scris teza pentru doctorat, denuntata ulterior ca fiind un plagiat de mai multe comisii de experti.
Dar acest lucru nu impiedica ascensiunea sa: in 2010, ajunge in fruntea PSD iar doi ani mai tarziu devine cel mai tanar premier al erei post-sovietice din Romania, la 39 de ani, dupa ce partidul sau a castigat lejer alegerile legislative, in formula USL.
Daca acest om in aparenta deschis si afabil, care vorbeste curent franceza si engleza, a sedus intr-o prima etapa, inclusiv in strainatate, entuziasmul a scazut ulterior.
Criticii ii reproseaza un dublu limbaj in ceea ce priveste valorile democratice, pe care spune ca le sprijina, dar le-a pus in mai multe randuri in discutie, asa cum s-a intamplat in 2012 cand a incercat sa-l destituie pe Traian Basescu, principalul sau inamic politic. Sau in decembrie 2013, cand a incercat, in zadar, sa ingradeasca independenta justitiei, o referirea la "martea neagra".
Klaus Iohannis, atipic Klaus Iohannis, in varsta de 55 de ani, este total atipic pe scena politica romaneasca, si nu doar pentru ca este primul pretendent la presedintie provenit din minoritatea germana.
Fostul profesor de fizica se distinge pentru ca se mentine departe de polemici. Considerat putin carismatic, vorbeste lent si pare adeseori stangaci in fata camerelor de filmat.
Si parcursul sau este in afara normelor comune: intra in politica in 2000 cand devine primarul Sibiului. Bu gestionar, ridica acest oras medieval la standarde occidentale si il face una dintre destinatiile turistice favorite ale tarii. Un model al "lucrului bine facut", sloganul sau de campanie, pe care doreste sa-l extinda la nivelul intregii tari.
El se pozitioneaza clar impotriva oricarei forme de coruptie si de amnistiere a parlamentarilor.
Imaginea sa de om integru a fost insa afectata de Agentia pentru Integritate (ANI), care ii reproseaza ca a facut parte din consiliul de administratie al unei societati locale cand era primar, o incompatibilitate sanctionata de lege. Dupa caderea lui Nicolae Ceausescu in 1989, Klaus Iohannis a ales sa ramana in Romania, spre deosebire de parintii sai si de zeci de mii de etnici germani care au plecat in Germania.
Acuzat de adversarii sai politici ca nu este un "adevarat roman", i se reproseaza, de asemenea, si religia protestanta, intr-o tara in care Biserica Ortodoxa are o mare influenta asupra opiniei publice.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Noul salut între români
Un altfel de chişcă moldovenească
Horoscopul zilei
Noi descoperiri din Turcia dau indicii uimitoare despre viata din satele de acum 10 -11.000 de ani
OMV Petrom investeste 30 de milioane de euro pentru redezvoltarea zacamantului de titei Tazlau
Transgaz a obtinut in primele 9 luni un profit mai mult decat dublu fata de cel din 2013
Presedintele Curtii Constitutionale, despre decizia privind imunitatea sefului statului:
Va avea relevanta pentru ca nu se incheie lumea cu acest presedinte. Vor mai fi presedinti si de aici incolo
Meciul televizat Ponta - Iohannis s-a incheiat, Klaus Iohannis a cistigat returul la B1. Ce urmeaza?
Un roman din Germania a creat un forum pentru a facilita transportul la sectiile de vot
Preşedintele care dezbină să unească
Ioan Rotundu
Ministerul de Externe al Germaniei: In situatii exceptionale se pot organiza sectii de vot in afara misiunilor diplomatice
Ponta sustinea contrariul
Îi urăşte, dar nu le poate plagia inventivitatea
Ioan Rotundu
Comunicat de presă ACL
Victor Rebengiuc : „Îl susţin pe Iohannis cu toate forţele”
Botoşani: ACL va înregistra audio şi video slujbele de duminică
Numai preoţii care vor face politică
Mihai Răzvan Ungureanu, prezent la Botoșani
O noua amenintare in Europa: Orbanizarea Romaniei
Ungaria creste la 50% controversata taxa pe publicitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog