Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6977
De la 07 Ianuarie 2003
122867044

Cum vor autorităţile să încalce Legea Pensiilor

  • 19 September 2011, 23:00
Autoritatile au inceput sa transmita din ce in ce mai des mesajul ca este posibil ca anul viitor sa nu aiba loc nicio indexare a pensiilor. Chiar in ultimul sau interviu, presedintele Traian Basescu, a spus ca "n-ai cum sa mergi pe indexari la pensii cand ai un deficit de 3,6 miliarde de euro la fondul de pensii".
Si fostul ministru al muncii, Sebastian Lazaroiu, a afirmat, recent, ca "daca lucrurile merg rau, nu se va face aceasta indexare in 2012". Insa, evitand indexarea, autoritatile vor ocoli legislatia: Legea pensiilor, strategia fiscal-bugetara, dar si acordul cu FMI.
In Legea pensiilor care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2011 se arata foarte clar ca "valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent"
. In prezent, valoarea punctului de pensie este de 732.8 lei, valoare care nu a mai fost modificata din octombrie 2009.
In ciuda acestei prevederi, fostul ministru al muncii si presedintele tarii au afirmat ca este posibil sa nu se faca indexarea anul viitor.
"In strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern exista aceasta prevedere: in 2012, in 2013, in 2014 vor fi indexate pensiile cu rata inflatiei si 50% din cresterea salariului brut. Daca lucrurile vor merge prost, in sensul ca pe trimestrul trei datele legate de incasarile la buget vor arata rau si daca lucrurile o iau razna in jurul nostru nu se va face aceasta indexare in 2012", a declarat Sebastian Lazaroiu, pe 6 septembrie, la dezbaterile din Comisia de Munca de la Parlament.
Intr-o alta declaratie facuta in august, Lazaroiu ca cel mai prost scenariu cu care Romania s-ar putea confrunta ar fi ca in 2012 sa nu se mareasca salariile si sa nu se indexe pensiile, asa cum este prevazut in strategia fiscal-bugetara.
"Eu cred ca toti sunt constienti ca n-ai cum sa mergi pe indexari la pensii cand ai un deficit de 3,6 miliarde de euro la fondul de pensii, ca n-ai cum sa revii la salariile din 2010 cand inca ai excedent de angajati", a declarat presedintele Traian Basescu, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv.
In schimb, ministrul finantelor pare sa fie de alta parere. Gheorghe Ialomitianu a declarat, in iulie, ca exista posibilitati ca de la 1 ianuarie 2012 sa se mareasca pensiile: "De la 1 ianuarie 2012 cresc pensiile. Acest lucru a fost deja negociat cu FMI-ul, iar pensiile vor creste, in functie de rata inflatiei si a cresterii cu 50% a salariului mediu brut, potrivit Legii Pensiilor", a declarat Ialomitianu.
Gheorghe Ialomitianu a mai precizat ca pe parcursul anului 2012, bugetarii vor primi in doua transe ce li s-a luat in 2009 si in Romania nu se va mai confrunta cu masuri de austeritate.
Contactat de HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, nu a dorit sa comenteze aceste declaratii, spunand doar: "Intai sa vedem cum va fi fundamentat bugetul pe 2012 si in functie de aceasta se vor gasi si solutii legate de pensii".
O situatie similara a fost si in cazul salarizarii profesorilor. In luna mai, a fost promulgata legea privind salarizarea cadrelor didactice prin care s-a urmarit stoparea in anul 2011 a majorarii cu 33,4% a salariilor din invatamantul preuniversitar. Masura a fost luata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura Zilei
Bancul zilei: Evreica şi Dumnezeu
Reţeta zilei: Anghinar umplut
Grecia are nevoie de economii bugetare suplimentare
ANI a mai acuzat cinci deputaţi că au încălcat legea conflictelor de interese
printre ei şi deputatul botoşănean Stelică Strugaru
Economia Greciei s-ar putea contracta cu până la 5,5% în acest an şi cu 2,5% in 2012
De acum, Dan Diaconescu are partid legal înfiinţat
PC va candida pe liste separate la alegerile locale din 2012
Narcis Ianău a ridicat publicul în picioare la Io Canto
în duet cu Al Bano
Anunţ angajare
Comasarea spitalelor – din nou în atenţia CJ
Elevii mai au de aşteptat mărul guvernanţilor
Botoşani: Brutari evazionişti
Botoşani: Buhăianu desfiinţează universitatea neînfiinţată de Oprişanu
Botoşănenii sunt invitaţi s-o vadă pe Nefertiti
Dezvoltarea abilităţilor de viaţă ale elevilor – o abordare distinctă
Buturuga mică ar putea răsturna USL-ul mare
Ioan Rotundu
Şcolile din judeţ sunt din nou controlate de Sanepid
Botoşani: Internarea în spital se face pe baza listelor de aşteptare
Ministerul Educaţiei a publicat modelele de teste de evaluare naţională
Sindicatul din învăţământ vrea la catedră profesori repetenţi
Şi, totuşi, cine-s mafioţii?l.
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog