Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14975
De la 07 Ianuarie 2003
122875042

Curtea Supremă a amânat din nou dosarul Adrian Năstase - Trofeul Calităţii

  • 10 May 2012, 23:00
Curtea Suprema a amanat din nou, joi, dosarul "Trofeul Calitatii", deoarece unul dintre avocatii lui Adrian Nastase, Corneliu Liviu Popescu, nu a fost prezent in sala pentru a-si sustine cererile si exceptiile de neconstitutionalitate. Instanta a decis amendarea avocatului cu 2.000 de lei.
Aparatorii lui Nastase au depus joi la dosar peste 20 de cereri si exceptii de neconstitutionalitate, printre care recuzarea procurorului de sedinta, suspendarea procesului sau o exceptie privind termenul de prescriere.
Urmatorul termen este programat in data de 16 mai.
Ce le transmite Adrian Nastase ministrilor cabinetului Ponta: Aveti grija ce semnati si cum construiti o justitie independenta
ICCJ a judecat joi un nou termen al recursului in dosarul Adrian Nastase - Trofeul Calitatii, in care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Pe 2 mai dosarul a fost din nou amanat pentru ca avocatul angajat de Bogdan Popovici este internat in spital si a trimis un document prin care dovedeste imposibilitatea de a se prezenta la instanta. Pe 27 aprilie Nastase a cerut amanarea pentru ca era preocupat de activitati politice.
In acest dosar, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. In cazul in care recursul formulat de avocatii lui Adrian Nastase va fi respins, fostul premier va fi obligat sa isi ispaseasca pedeapsa de doi ani de inchisoare. De asemenea, completul de cinci judecatori poate sa admita recursul si sa dispuna o alta solutie.
Pe 27 aprilie Nastase a solicitat prin intermediul unui avocat amanarea procesului pentru a-si pregati apararea. Un consilier personal al lui Nastase a precizat ca liderul PSD a transmis si un document in care spune ca in acea perioada avea programata o deplasare la Strassbourg, dar ca a intrerupt aceasta deplasare din cauza motiunii de cenzura. De asemenea unul din aparatorii lui Adrian Nastase nu s-a prezentat la instanta din cauza unor probleme medicale.
Judecatoarea Livia Doina Stanciu, presedinta completului de judecata si presedintele ICCJ, a anuntat pe 27 aprilie ca nu va mai acorda vreo amanare pentru angajarea de avocati. Ea a mentionat ca nu va mai acorda dupa data de 2 mai niciun termen pentru pregatirea apararii sau angajarea de avocati.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a mutat recursul in dosarul Trofeul Calitatii - Adrian Nastase din 21 mai in 23 aprilie. Potrivit reprezentantilor ICCJ completul care judeca recursul a dispus preschimbarea termenului din oficiu pentru celeritatea procesului. Recursul va fi judecat de un complet de cinci judecatori ai Inaltei Curti. In cazul in care recursul formulat de avocatii lui Adrian Nastase va fi respins, fostul premier va fi obligat sa isi ispaseasca pedeapsa de doi ani de inchisoare. Vezi cazul deputatului PNL Virgil Pop. De asemenea completul de cinci judecatori poate sa admita recursul si sa dispuna o alta solutie.
In motivarea deciziei, magistratii ICCJ Ionut Matei si Ioana Bogdan sustin ca procurorii au dovedit ca fostul premier si-a folosit influenta pentru a obtine finantarea ilegala a campaniei electorale prezidentiale din 2004.
Cei doi judecatori sustin ca pedepsirea cu inchisoare a lui Nastase trebuie sa reprezinte un puternic semnal de alarma pentru politicieni care trebuie sa constientizeze ca nu sunt mai presus de lege. In motivare este consemnata si opinia separata a judecatoarei Cristina Rotaru, care a fost de parere ca Nastase trebuie achitat pentru ca procurorii nu au demonstrat suficient vinovatia acestuia. Din motivarea instantei: in acest context, pedepsele aplicate trebuie sa inhibe pe toti cei care ar fi tentati sa intre in relatii dincolo de limitele legii cu reprezentantii clasei politice.
Dosarul "Trofeul calitatii" – Adrian Nastase
Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.
Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (cuirca 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Berea deşteaptă!
Întâlnire între premierii celor două state româneşti
Primele semne ale Justiţiei Guvernului Ponta
Dosarul "I.C.A.-Voiculescu" a fost amânat pentru 29 mai
O creştere pe credit ne va aduce înapoi la începuturile crizei
Asociaţia Pro Democraţia acuză USL de inconsecvenţă
una vorbim, alta fumăm
Încă un plagiator în Guvernul Ponta
Maşini distruse în două incendii
“Prietenii pompierilor” – etapa judeţeană
Liceul de arte au pus ochii pe premiile Modern Calor
Victor Ponta asigură rambursarea CASS numai pe trei luni
restul, Finanţele trebuie să gasească bani
Duplicitate sau imaturitate politică?
Ioan Rotundu
Botoşani: Spitalul din Darabani oscilează între a fi şi a nu fi
Spitalul judeţean aşteptă banii de la Ministerul Sănătăţii
S-a stabilit indemnizaţia profesorilor din comisiile de admitere la liceu
Sute de botoşăneni sunt în război procesual cu Societatea Nova Apaserv.
În campania USL minciuna va fi la rang de cinste
Portariuc ar putea fi chemat în judecată pentru instigare la infracţiuni
Armistiţiu pentru banii primăriilor votaţi politic la începutul anului
Ţâbuleac crede că Guvernul Ponta comite o eroare
Portariuc şi lacunele din cultura personală
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog