Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
8074
De la 07 Ianuarie 2003
77733182

DNA a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de judecatoarele Inaltei Curti Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu

  • 16 June 2014, 23:00
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de judecatoarele Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acuzate de mai multe infractiuni, printre care si luare de mita, anunta Agerpres.
Potrivit DNA, in sarcina judecatoarei Gabriela Birsan, fost presedinte al sectiei de contencios administrativ si fiscal de la ICCJ, s-au retinut doua acte materiale de abuz in serviciu contra intereselor publice, avand drept consecinta obtinerea unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul, luare de mita, trafic de influenta si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. In cazul Iulianei Pusoiu, judecator ICCJ -Sectia de contencios administrativ si fiscal la data faptelor, in prezent notar, au fost retinute doua infractiuni de luare de mita si uz de fals.
In acelasi dosar, s-a pus in miscare actiunea penala si fata Anton Pandrea, fost magistrat, judecator ICCJ - Sectia penala la data faptelor, pentru favorizare a faptuitorului, Corina Corbu, judecator ICCJ -Sectia de contencios administrativ si fiscal, pentru complicitate la favorizarea faptuitorului, Florian Ionescu, angajat ICCJ, pentru marturie mincinoasa, Claudia Gherbovan Silinescu, avocat, pentru cumparare de influenta, complicitate la dare de mita, doua infractiuni de spalarea banilor, complicitate la spalarea banilor si la abuz in serviciu contra intereselor publice, Radu Gherbovan Silinescu, avocat, pentru doua infractiuni de dare de mita si spalarea banilor si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, si Gabriel Chiriac, om de afaceri, pentru cumparare de influenta si doua infractiuni de spalarea a banilor.
De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile sau imobile aflate in proprietatea celor doua judecatoare, respectiv pana la concurenta sumei de peste 5.000 de euro la Gabriela Birsan si de 1.860 de euro la Iuliana Pusoiu, in vederea confiscarii speciale, precum pana la concurenta sumei de aproximativ 560.000 de lei asupra unui teren si a unei cladiri aflate in coproprietatea inculpatilor Gherbovan, in vederea confiscarii speciale.
In perioada februarie 2010 - mai 2011, sotii Gherbovan si Gabriel Chiriac au oferit judecatoarelor Pusoiu si Birsan mai multe foloase, sub forma achitarii unor petreceri la restaurante din Paris si Bucuresti, unor excursii in strainatate, a unor deplasari cu avionul, dar si sub forma folosintei unui apartament, respectiv a oferirii unor cadouri (poseta, pantofi ale unei renumite case de moda), in schimbul facilitarii ori solutionarii favorabile a unor cauze aflate pe rolul ICCJ, Sectia de contencios administrativ si fiscal.
'Pentru a ascunde natura foloaselor necuvenite, avocatul Rau Gherbovan Silinescu a determinat o angajata a unei firme de turism sa intocmeasca documente care atestau, in mod nereal, achitarea unei excursii de catre inculpata Pusoiu. In timpul instrumentarii acestui dosar, inculpatul Anton Pandrea, dupa ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corina Corbu, le-a anuntat pe inculpatele Iuliana Pusoiu, Claudia Gherbovan Silinescu si Gabriela Birsan ca formeaza obiect al masurilor de interceptare', sustin procurorii.
DNA precizeaza ca unele dintre societatile comerciale controlate de omul de afaceri Gabriel Chiriac au avut pe rolul ICCJ, sectia de contencios administrativ si fiscal, diverse litigii in perioada 2010 - 2011, iar cei doi avocatii au asigurat asistenta, reprezentarea si consultanta juridica pentru firmele respective.
Foloasele necuvenite oferite Gabrielei Birsan, in schimbul influentei pe care aceasta a lasat sa se creada ca o are asupra judecatorilor desemnati in compunerea completului investit cu solutionarea dosarului nr. 3509/2/2008 pentru a-i determina sa pronunte o solutie favorabila societatii la care actionar era Chiriac, au constat in achitarea petrecerii la Paris, la Moulin Rouge, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament in Paris, format din doua camere, pentru o perioada de 2 luni in cursul anului 2010 pentru fiul judecatoarei, o poseta si pantofi confectionati de o renumita casa de moda.
'Interesul cumparatorilor de influenta Gabriel Chiriac si Claudia Gherbovan Silinescu in solutionarea favorabila a recursului pe care societatea comerciala l-a declarat in dosarul respectiv a fost determinat de faptul ca autoritatea fiscala i-a imputat societatii respective suma de aproximativ 1,3 milioane lei, iar prin sentinta civila nr.3138/2010 a Curtii de Apel Bucuresti a fost respinsa contestatia pe care a formulat-o', arata DNA. In 18 februarie 2010, judecatoarea Pusoiu a facut parte din completul care a judecat dosarul nr.483/42/2009 avand ca obiect recursul declarat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in care intimata o firma reprezentata de Radu Gherbovan Silinescu.
'Ulterior solutionarii acestui dosar de catre completul de judecata din care a facut parte Iuliana Pusoiu, aceasta i-a pretins avocatului, prin intermediul sotiei acestuia, organizarea petrecerii de ziua sa. Radu Gherbovan Silinescu a dat curs solicitarii judecatoarei, organizandu-i si achitandu-i acesteia costul petrecerii de la un restaurant din Bucuresti', se mai arata in documentul DNA.
In 4 martie 2010, judecatoarea Pusoiu a facut parte din completul care a judecat dosarul nr. 669/1/2010 in care o firma a solicitat stramutarea dosarului nr.2596/102/2009 al Tribunalului Mures in care avea calitatea de reclamant, iar Consiliul Concurentei avea calitatea de parat.
'In aceasta cauza, societatea reclamanta a fost reprezentata de catre Radu Gherbovan Silinescu care s-a prezentat in fata instantei din care a facut partea Iuliana Pusoiu. Acelasi avocat, dupa solutionarea dosarului, a platit excursia pe care judecatoarea a efectuat-o in Malaezia in perioada 20 aprilie 2011 - 27 aprilie 2011 (atat costurile de transport cat si cazarea). Banii folositi pentru achitarea excursiei judecatoarei au provenit de la o societate comerciala controlata de omul de afaceri Chiriac care, la solicitarea avocatei Claudia Gherbovan Silinescu, a transferat suma de 1.860 euro in contul societatii de avocatura Gherbovan/Silinescu. (...)
Pentru a impiedica identificarea destinatiei sumei oferite cu titlu de mita, la solicitarea si cu sprijinul sotilor Gherbovan Silinescu, omul de afaceri Chiriac Gabriel prin intermediul societatii comerciale, a incheiat un 'contract de asistenta juridica' fictiv', au mai retinut anchetatorii.
In perioada 2010 -2011, omul de afaceri, printr-una din firmele sale, a transmis sotilor Gherbovan, prin intermediul cabinetului de avocatura unde sunt asociati, sume de bani, echivalentul a 27.000 euro, cunoscand ca incheierea si justificarea sumelor prin folosirea unor contracte care atestau prestare de asistenta ori consultanta juridica reprezinta doar o disimulare a destinatiei banilor.
'In realitate, acele sume erau transmise/respectiv primite pentru a fi insusite in nume propriu de catre sotii avocati sau folosite pentru dare de mita, cumparare de influenta si trafic de influenta in legatura cu solutionarea unor dosare de contencios administrativ. In aceeasi perioada, cei doi avocati au primit de la o alta societate comerciala echivalentul a peste 88.000 euro si, in baza aceluiasi mecanism descris anterior, au folosit suma respectiva de bani in scopul mai sus mentionat', mai sustine DNA.
Sursa citata precizeaza ca, in perioada ianuarie - decembrie 2010, incalcarea atributiilor de serviciu de catre Gabriela Birsan in legatura cu solutionarea succesiva a cererilor de suspendarea a unui dosar, pana la solutionarea cererii de stramutare a acestuia, a asigurat un folos acesteia, dar si unei societati comerciale asistate juridic de avocata Claudia Gherbovan Silinescu.
'Dosarul respectiv 2595/102/2009 privea o societate comerciala controlata de omul de afaceri Chiriac, pe de o parte si Consiliul Concurentei, pe de alta parte. In acest sens, avocata a depus repetat cereri de stramutare pentru ca, suspendarea dosarului antementionat sa dureze cat mai mult, cu consecinta asigurarii unui folos firmei controlate de Gabriel Chiriac.
Sub acest aspect, fapta avocatului Gherbovan Silinescu Radu, care a dobandit sumele de bani mentionate pe baza unor contracte de asistenta juridica ce atestau in mod formal prestarea unor servicii de consultanta juridica pentru a fi folosite la darea de mita, cu scopul obtinerii de solutii judecatoresti favorabile, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor', precizeaza DNA.
In 18 octombrie 2011, cu ocazia audierii sale ca martor, Florian Ionescu, sofer la ICCJ, a sustinut o versiune nereala a faptelor referitoare la achizitionarea unor bilete de avion pentru Gabriela Birsan, iar ulterior aceasta a prezentat o alta versiune, care s-a dovedit la fel de neadevarata.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: La spovedanie
Horoscopul zilei
Traian Basescu nu va fi invitat la la ceremonia pentru 150 de ani de la infiintarea Senatului
Prognoza meteo pana pe 29 iunie
Victor Ponta, despre nepromulgarea legii insolventei
Ori e neglijenta grava, ori ceva mult mai rau
Michael Schumacher va trebui sa reinvete sa mearga si sa vorbeasca
Victor Ponta îl contrazice pe ministrul Voinea
Presa-n gura lu' Rotundu - emisiunea din 13.06.2014
Dinamica economiei: Replica primarului de Şendriceni
Târzioru spune, oficial, adio Partidului Național Liberal
“Ai donat sânge, ai salvat o viață”
Profesor universitar italian premiat la Zilele Eminescu
Botoşani: Cum sunt jefuite fondurile Poliţiei Locale (II)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă