Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4006
De la 07 Ianuarie 2003
123137746
pnl

DNA a inceput urmarirea penala fata de presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si vicepresedintele Mihai Gogancea-Vatasoiu,

  • in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun
  • 10 February 2016, 23:00
Procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si fata de vicepresedintele Fiscului Mihai Gogancea-Vatasoiu, pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in dosarul Madalin Voicu - Nicolae Paun.
Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a stat circa o ora la sediul DNA. Potrivit surselor judiciare, citate de MEDIAFAX, presedintele ANAF a fost pus acuzare pentru trafic de influenta, in dosarul parlamentarilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.
In acelasi dosar s-a mai dispus inceperea urmaririi penale fata de (sursa - comunicat DNA)
IVAN GHEORGHE, manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalarea banilor, toate in forma continuata,
GRIGORE VASILICA, OLTEANU CARMEN, PEPENEL VALENTIN, pentru comiterea infractiunii de spalarea banilor, in forma continuata,
PARASCHIV IULIAN COSTEL, manager al proiectului "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnarea de fonduri, spalarea banilor, influentarea declaratiilor
PARASCHIV BOGDAN FLORIN, acuzat de influentarea declaratiilor, in forma continuata,
RADU IRINA-VALERIA, manager general al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", acuzata de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnarea de fonduri, spalarea banilor, influentarea declaratiilor,
ROTARIU FLORENTINA, responsabil financiar, acuzata de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnarea de fonduri, spalarea banilor, cumpararea de influenta, influentarea declaratiilor
Care sunt acuzatiile procurorilor:
In ceea ce priveste proiectul "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi" finantat cu fonduri europene, grupul tinta (reprezentand un numar de 3.296 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile) a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din grupul tinta.
Pentru a-si insusi in mod ilicit sume din cadrul proiectului, de comun acord cu conducerea Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", managerul de proiect Ivan Gheorghe impreuna cu membrii echipei de management, Grigore Vasilica - sotia lui Ivan Gheorghe, Rotariu Florentina - responsabil financiar, Pepenel Valentin - coordonator national, au supraevaluat costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului. In acest sens, in perioada derularii proiectului, persoanele anterior mentionate au incasat urmatoarele sume, dupa cum urmeaza:
Ivan Gheorghe - 1.066.186 lei in perioada 24.09.2010 - 03.04.2014
Grigore Vasilica - 676.255 lei in perioada 24.09.2010 - 03.04.2014
Rotariu Florentina - 277.367 lei in perioada 24.09.2010 - 06.08.2013
Pepenel Valentin - 459.244 lei in perioada 24.09.2010 - 03.04.2014
In ceea ce priveste proiectul "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", in vederea stimularii persoanelor din grupul tinta, managerul proiectului, Paraschiv Iulian a propus acordarea unei subventii de 600 de lei tuturor persoanelor care au absolvit cursurile de calificare/formare profesionala prin intermediul proiectului. Prin Decizia nr.1 din 22.08.2011 semnata de presedintele Nicolae Paun propunerea a fost validata.
A rezultat ca persoane din cadrul grupului tinta, care urmau sa participe la cursurile de formare, au fost chemate in diverse locatii din localitatile apartinand judetelor vizate de proiect si au fost informate ca vor avea loc niste cursuri de calificare pe diverse meserii (florar, lucrator comert, bucatar, lucrator constructii) si vor primi si bani din fonduri europene. Ulterior, unele dintre aceste persoane au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei. Alti participanti, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs si totusi, unii dintre ei, au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc.
Procurorii afirma ca reprezentantii Asociatiei Partida Romilor " Pro Europa" ar fi deturnat de asemenea si fondurile alocate de la bugetul de stat
Pentru deturnarea fondurilor alocate de la bugetul de stat, conducerea Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", impreuna cu departamentul de contabilitate (reprezentat de Rotariu Florentina si Radu Irina Valeria) a intocmit in fals mai multe conventii civile ce presupuneau angajarea fictiva, pe o perioada determinata, in cadrul Asociatiei Partida Romilor, a unor membri ai asociatiei din judetele tarii. Acestia trebuia sa fie platiti cu circa 1500 lei, suma pe care acestia nu au primit-o niciodata si nici nu aveau cunostinta despre aceasta. Pentru intocmirea acestor conventii civile, Rotariu Florentina a folosit datele de identitate inscrise pe copii ale cartilor de identitate ale membrilor Asociatiei Partida Romilor, care se aflau la sediul din Bucuresti.
Modalitatea frauduloasa de deturnare a fondurilor primite de la bugetul de stat a fost descoperita in contextul in care o parte dintre persoanele angajate in mod fictiv (prin conventii civile) au primit la domiciliu de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de la A.N.A.F., decizii de impunere prin care li se solicita plata contributiilor sociale datorate in baza "presupuselor activitati" efectuate in cadrul Asociatiei Partida Romilor.
In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Nicolae Paun a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat sotiei acestuia, Olteanu Carmen, un salariu (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa, cred procurorii.
Tot in vederea disimularii actelor nelegale intreprinse, Paun Nicolae a initiat urmatoarele activitati:
- colectarea (prin intermediul reprezentantilor regionali ai Asociatiei Partidei Romilor "Pro Europa") a deciziilor de impunere deja receptionate de persoanele care au fost incluse fictiv in proiectele finantate cu fonduri europene
- solicitarea reprezentantilor regionali ai Asociatiei Partidei Romilor "Pro Europa" sa transmita persoanelor ce au primit decizii de impunere ca situatia va fi rezolvata fara ca acestea sa fie nevoite sa plateasca sumele de bani imputate de A.N.A.F.
- influentarea declaratiilor date in calitate de martor de catre persoane angajate sau beneficiare in cadrul proiectelor, inclusiv prin oferirea unor sume de bani. Ce i se reproseaza lui Gelu Stefan Diaconu:
In acest context, ca urmare a demersurilor initiate de deputatul Paun Nicolae si mijlocite de deputatul Madalin Voicu, presedintele A.N.A.F., Diaconu Gelu - Stefan, impreuna cu vicepresedintele A.N.A.F., Gogancea-Vatasoiu Mihai, au emis circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015.
Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin conventii civile la Asociatia Partida Romilor si notificate de catre organele fiscale ca figureaza cu debite restante aferente contributiei de asigurari de sanatate pentru anul 2012, de la plata acelor contributii, acuza procurorii. De asemenea, organele competente erau notificate ca acele persoane nu aveau aceasta obligatie de plata, potrivit sursei citate.
Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neincasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii catre contribuabili a deciziilor privind regularizarea contributiei de asigurari sociale de sanatate pe anul 2012, fie neluarea masurilor pentru incasarea contributiilor, in cazul deciziilor deja comunicate.
Aceste actiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neincasarii contributiilor sociale) iar pe de alta parte un folos patrimonial in beneficiul Asociatiei Partida Romilor Pro Europa.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


]Reţeta zilei: Borş de mere
Bancul zilei: Voltajul, bată-l vina!
Horoscopul zilei de 11.02.2016
DNA cere arestarea deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun
Procurorii acuza un prejudiciu de peste 28 milioane lei din proiecte cu fonduri
Finantele au publicat un Ordin al Ministrului foarte important in domeniul TVA
cu privire la masurile de simplificare pentru operatiile economice pluripartite
Guvernul a lansat un pachet anti-saracie:
Pana in 2020 numarul persoanelor aflate in risc de saracie ar trebui sa scada cu cel putin 580.000 persoane
Victor Ponta: Am fost informat ca premier despre o tentativa clara de coruptie din partea lui Lucian Isar,
care ar fi cerut avantaje de la un mare investitor american
Vişinescu dă la iveală putreziciunea morală din noi
Ioan Rotundu
Liviu Dragnea, neasteptatul apostol al corectitudinii politice.
Cum ar functiona militia gindirii promovata de PSD
Dan Suciu: Pana la finalul lunii vor fi schimbari care vizeaza un numar semnificativ de prefecti
Rusia se poate folosi de ideea "Romaniei Mari" si de miscarile separatiste ale secuilor din Transilvania
Botoşani: Ce imobile ar putea fi expropriate în interes public
Ioan Rotundu
Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie
Dacian Ciolos l-a demis pe Nicolae Gheorghe, seful DGIPI
NATO isi consolideaza flancul estic printr-o "prezenta avansata", in fata amenintarii ruse
Diaconu anunta ca nu pleaca de bunavoie de la sefia ANAF:
Doresc sa fiu demis, cineva sa-si asume consecintele deciziei / Ciolos: Situatia o sa se clarifice astazi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog