Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8041
De la 07 Ianuarie 2003
122868108

Dă anual 300-400 milioane pentru Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

  • 20 June 2008, 23:00
Biserica Ortodoxă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, din zona Gării este încă în construcţie. Lucrările au demarat pe 4 iulie 1997, termenul de execuţie fiind de 4 ani. Proiectantul general este Arh. Ioan Sasu – Iaşi, SC Mavi Cons SRL Iaşi, iar constructor SC Condacia SA Botoşani. Termenul de finalizare a fost deja depăşit cu 7 ani. Nu din rea voinţă, ci pur şi simplu amploarea unei asemenea investiţii necesită foarte mulţi bani.
Municipalitatea contribuie în fiecare an cu bani pentru acest lăcaş religios. „Nu se poate vorbi de un termen de patru 4 ani. Este o construcţie imensă. Noi în fiecare an am dat bani prin Consiliul Local pentru acea catedrală. Câte 300-400 milioane lei vechi. Trebuie fonduri foarte mari. Vreo 20-30 miliarde lei vechi”, precizează primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur. La rândul său, protopopul Lucian Leonte nu poate aprecia când va fi gata construcţia, ţinând cont de amploarea lucrării. Mai ales că Parohia s-a micşorat prin redistribuire şi o parte din bani se adună de la credincioşi.
„Parohia are în prezent o mie şi ceva de familii fiindcă a apărut o nouă parohie: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel 2, ce are zona dinspre ANL Cişmea, unde se va face o Biserică. Apoi, au fost luate câteva blocuri pentru Parohia Ziua Crucii, de la Spitalul de Recuperare. Înainte era un sector mai mare şi puteam conta, acum nu. Este cea mai mare Biserică din oraş. În Bacău a durat ani de zile şi au fost sponsorizări puternice. Se face din donaţii. A mai dat Primăria şi ce mai strânge preotul”, a subliniat protopopul Lucian Leonte.
Deocamdată s-a făcut demisolul, cu amenajări interioare: geamuri, uşi, unde preotul slujeşte pentru enoriaşi. La ora actuală nu se mai clădesc Biserici aşa mari, doar construcţii mici. „Aşa a rânduit Dumnezeu, ca anii aceştia să fie perioada când se construiesc biserici. Nu s-au construit 50 ani, se construiesc acum. Fiind mai multe Biserici în oraş, e mai greu cu sponsorizările. De la stat fondurile sunt limitate, iar când vin sunt puţine”, a mai adăugat protopopul Leonte. Numai în municipiu sunt în prezent 7 biserici în construcţie: Sfinţii „Petru şi Pavel” 1 şi 2, Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Parcul Tineretului, Biserica „Sfinţii Voievozi Ştefan cel Mare şi Sfânt” – capela Armatei, Biserica „Sf Antonie cel Mare” în cartierul Rotunda, Biserica „Sfânta Treime” lângă Maternitate, Biserica „Ziua Crucii” de la Spitalul de Recuperare, Biserica „Sf. Vasile cel Mare” de la Spitalul Judeţean. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sărbătoarea otlacanilor
Românii din Spania nu pot primi ajutorul de şomaj în schimbul întoarcerii acasă
O nouă Nadie Comaneci, de 11 ani, a primit cetăţenia spaniolă
Un europarlamentar roman cere o reacţie a Europei
Instruire în managementul serviciilor sociale
Captură de… 92 pachete de ţigări
Jandarmii au prins patru hoţi minori şi… au recuperat prejudiciul
Program Tele'M Botoşani
Horoscop
Construiesc orice şi de calitate
Cum s-a împlinit dorinţa domnului Gorsky
Comentariul comentariilor (CXLI)
(Ioan Rotundu)
Cireşul aducător de moarte
Sinucigaşul scandalagiu
Bebeluş chinuit de nişte părinţi beţivi
Legături ţesute din poveştile oraşului
În comuna Roma, doar cinci consilieri s-au prezentat la şedinţa de constituire
Alexa, al doilea viceprimar de Botoşani
Stagiune estivală pentru Rapsozii Botoşanilor
Curtea de Apel Suceava a amânat verdictul la contestaţia lui Conţac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog