Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8256
De la 07 Ianuarie 2003
101878564

Da, este dus cu pluta!

  • Ioan Rotundu
  • 11 April 2013, 23:00
Ieri, prin dreptul Uverturii Mall, am fost oprit de doi cetăţeni, unul dintre ei cu un fes pe cap, nebărbierit, cu o haină de fâş cam ponosită. La început am crezut că-i un boschetar care vrea un ban. Când s-a recomandat Liviu Buiuc şi m-a întrebat dacă îmi spune ceva numele său, m-am blocat. Nu mă aşteptam ca cel din faţa mea, pe care-l credeam un boschetar, să fie fostul dirijor al Filarmonicii Botoşani. Era el, totuşi!
Buiuc mi-a reproşat faptul că în Jurnalul a apărut un articol legat de scandalul de la Filarmonica Botoşani iar despre persoana sa aprecierea că ar cam fi „dus cu pluta”. Omul era nemulţumit de modul în care s-a exprimat reporterul şi îmi cerea socoteală de ce am lăsat în text această expresie. Am încercat să-i explic că nu mai suntem pe vremea ziarului Clopotul când, redactorul şef Maximiuc, scotea din articole ceea ce credea că ar fi în contradicţie cu politica PCR sau cu imaginea şefului de instituţie pus în funcţie de PCR.
Buiuc n-a înţeles că dreptul la propria opinie al reporterului nu poate fi încălcat de redactorul şef sau patronul publicaţiei pentru că acestea sunt regulile democraţiei.
Mi-a mai reproşat Buiuc lipsa de cunoştinţe gramaticale ale reporterului. Şi sub acest aspect am căutat să-i explic că presa online nu face educaţie cititorilor sub aspectul cunoaşterii limbii române. Presa online poate folosi un sistem de exprimare universal sau personalizat pe limbă. Noi am ales să folosim diacriticele limbii române şi ortografia gramaticală dar nu toate PC-urile au programe care să recunoască şi diacriticele, de unde apar semne ciudate.
În pus, noi folosim un program automat de corectură care nu poate deosebi când un cuvânt este pe post de substantiv sau de adjectiv ori folosit ca metaforă. Verbele nu sunt cuprinse în lexicul său conjugate la toate timpurile şi modurile.
Aşa că, atunci când se folosesc în exprimare nuanţe, calculatorul corectează cuvântul cum îl are el în memoria programului şi nu cum l-a scris reporterul. O astfel de corectură cere o altă corectură manuală. Câteodată este timp, alteori nu. Buciuc n-a avut capacitatea de a înţelege rostul presei online şi a ţinut-o pe-a lui. Cică el a fist cineva şi a ţinut conferinţe.
Să fie sănătos dacă a fost cineva iar despre conferinţele sale n-am auzit nimic de la nimeni.
Este un fapt cunoscut că lumea artiştilor este una aparte, că ei au o sensibilitate superioară omului de rând, sensibilitate care poate fi vecină cu nebunia. Pictorul olandez Van Gogh, într-o clipă de intensă trăire artistică şi-a tăiat o ureche. Beethoven a creat compoziţii muzicale nemuritoare tot în stări de exaltare sufletească.
Un muzician talentat nu reproduce notele de pe portativ, ci le trece prin filtrul sufletului, pune în ele stări emoţionale izbucnite din interiorul sufletului său. Prin asta se deosebeşte de un muzicant obişnuit, de duzină., care cântă pe prispa casei la diferite nunţi, poreclit bocciu.
Nici ţinuta de stradă a unui om nu sugerează neapărat personalitatea acestuia. Einstein a devenit celebru nu numai prin teoriile sale ale relativităţii universale dar şi prin paltonul ponosit cu care umbla îmbrăcat.
Faptul că l-am luat pe Buiuc drept un boschetar este dovada înşelării când dai crezare aparenţelor. Însă, după cum a decurs dialogul nostru, Buiuc este dus cu pluta şi i-am spus în faţă această impresie a mea. În sens artistic şi nu în celălalt sens cum a crezut el!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Aţipit sexual
Horoscop
Primarul Portariuc îşi înfiinţează propriul „DNA”
Primăria Botoşani: La iarnă, căldură mai ieftină cu 5-10%
Prinde muşte europene şi nu vede pădurea de necazuri a botoşănenilor
Socoteala lui Ţurcanu din Parlament nu s-a potrivit cu cea din CJ
Un deţinut român a fost omorât în bătaie de doi poliţişti ungari
Washingtonul somează Phenianul să înceteze să se mai joace cu focul
Guvernul USL dă frâu liber la executarea silită a persoanelor care nu mai pot achita rate
Botoşani: USL este pusă în ştreang. Ţurcanu gata să tragă scaunul
Dolineaschi este Iuda iar Portariuc un fudul inabordabil
Victor Construct va baricada accesul în Maternitate
Primăria numără gropile din asfalt. Când le va şi repara?
„Zvon” la Botoşani sau zvonuri de la primar
De ce-o vrea primarul birou în Uvertura Mall?
Senatoarea Cristiana Anghel s-a cazat intr-o casă de oaspeţi a Ministerului Educaţie
eu în Parlament sunt în comisia de Învăţământ
Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă