Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
980
De la 07 Ianuarie 2003
123189917
pnl

Dacă va mobiliza Armata şi Poliţia pentru a-şi păstra puterea

  • Voronin va ajunge la pulşcărie
  • 31 August 2009, 23:00
Acum, Partidul Comuniştilor are ocazia să se retragă în opoziţie. Dacă va mobiliza armata şi poliţia (pentru a păstra puterea - n.r.), atunci Vladimir Voronin va ajunge nu în opoziţie, ci la puşcărie!" Declaraţia aparţine lui Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, lansată în cadrul unei emisiuni de dezbateri de la postul de radio „Vocea Basarabiei", scrie Unimedia, preluata de Romanian Global News.
Prim-vicepreşedintele PLDM a mai precizat că AIE va dispune de voturile necesare pentru alegerea şefului statului: „Comuniştii vor oferi mult mai mult de 8 voturi pentru alegerea preşedintelui ţării. În cadrul PCRM sunt deputaţi, care au rămaşi şocaţi de înjuriile lui Voronin de la ultima şedinţă a Parlamentului. El este o problemă majoră în primul rând pentru membrii PCRM, care s-a rupt de realitate".
Prelungirea şedinţei de constituire a Parlamentului, alegerea Preşedintelui Legislativului de către majoritatea parlamentară in condiţiile lipsei comuniştilor, sunt acţiuni absolut legale, cu suport juridic in Constituţia R.Moldova şi Regulamentul Parlamentului. Comuniştii au incercat tergiversarea lucrărilor Parlamentului pentru a reuşi să cumpere 4 voturi de la majoritatea parlamentară, dar Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) a acţionat prompt, a prelungit şedinţa pentru a-şi asuma responsabilitatea pentru actul guvernării R.Moldova, scrie Galina Lungu pe Voceabasarabiei.net.
Reconstituirea evenimentelor din Legislativ, legalitatea prelungirii şedinţei şi proiectele de viitor ale AIE au constituit tema discuţiei intre analiştii politici Petru Bogatu, Valeriu Saharneanu cu deputaţii Anatol Şalaru (PL), Alexandru Tănase (PLDM), Leonid Bujor (AMN) şi Andrei Popov (PD), in cadrul emisiunii "Istoria in mişcare" de la postul Radio Vocea Basarabiei.
Juristul Leonid Bujor confirmă că deciziile adoptate la 28 august de către majoritatea din Legislativ sunt perfect legale şi se arată nedumerit care poate fi sesizarea comuniştilor la Curtea Constituţională (CC). CC examinează doar actele cu caracter normativ, or, in cazul dat, este vorba de constituirea Parlamentului, un moment organizatoric şi o politică internă a Parlamentului. In Regulamentul Parlamentului nu este stipulată condiţia că Parlamentul işi incepe activitatea doar după constituirea fracţiunilor, o procedură formală de anunţare care sunt persoanele de contact din grupul politic care a acces in Parlament, a spus Bujor.
Un alt jurist, Alexandru Tănase a declarat că ţara se află in criză profundă şi nu este timp de aşteptat pentru a depăşi această situaţie. Tănase susţine că ceea ce s-a petrecut in Parlament sunt acţiuni legale şi că CC ar trebui să facă abstracţie de ceasurile primite cadou de la Voronin şi să acţioneze in strictă concordanţă cu legea. Următorii paşi sunt crearea Guvernului şi preluarea controlului asupra instituţiilor statului. "Oamenii vor simţi imediat beneficiul schimbării. Reacţia din teritorii demonstrează că cetăţenii R.Moldova sunt alături de AIE şi salută schimbarea", spune Alexandru Tănase.
La randul lui, Andrei Popov, a declarat că nu are absolut nicun dubiu cu privire la legalitatea deciziei Legislativului şi la lipsa de temeiuri juridice pentru a o contesta sau a incerca de a provoca dualitatea de putere. "Pentru mine ca şi pentru toţi cei prezenţi in studiou faptul că ieri am ales legal preşedintele Parlamentului, care a devenit in urma vacanţei funcţiei de Preşedinte şi Preşedintele in exerciţiu al R.Moldova, este un fapt absolut", spune deputatul PD.
Potrivit lui Andrei Popov, obiectivul principal al AIE este pregătirea terenului pentru ca deputaţii comunişti, nu doar 8, dar cat mai mulţi, să decidă să voteze pentru candidatul pentru funcţia de preşedinte propus de Alianţă. "Pentru aceasta, trebuie să demonstrăm şi in continuare unitate şi consecvenţă in comportamentul Alianţei. De asemenea, in acţiunile nostre, mai ales in modul cum comunicăm cu opinia publică, să facem totul pentru a demonstra pană şi fruntaşilor comunişti că provocarea alegerilor anticipate va conduce la decesul politic al PCRM", spune Andrei Popov, sigur de faptul că dacă in următoarele săptămani AIE va reuşi acest lucru, vor apărea presiuni importante chiar in interiorul fracţiunii comuniştilor in favoarea votării pentru candidatura domnului Marian Lupu pe care o va propune Alianţa.
Deputatul Anatol Şalaru se arată optimist de evoluţia de mai departe a evenimentelor - crearea Guvernului, alungarea slugoilor de la televiziunea publică. El este sigur că mai mulţi deputaţi comunişti, care au intrat sincer in acest partid, vor trece de partea AIE, va fi votat preşedintele ţării şi R.Moldova va reveni la normalitate. Vor fi stopate lucrările costisitoare de reconstrucţie a Parlamentului cu un lux extraordinar, de neimaginat in condiţiile sărăciei in care se află R.Moldova, a spus Şalaru.
Vorbitorii au remarcat că necesitatea găsirii soluţiilor pentru ca de o manieră cat mai eficientă şi rapidă să transpună in viaţă decizia unanimă a majorităţii parlamentare de a solicita conducerii companiei publice Teleradio-Moldova să transmită in direct şedinţele Parlamentului, dar şi să ofere timp de antenă liderilor partidelor Alianţei. Directorul Companiei, care a ignorat hotărarea Parlamentului, este pasibil de responsabilitate penală. "Dacă Todercan, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul de Observatori nu vor da curs cererii majorităţii parlamentare pentru transmiterea in direct a şedinţei Legislativului, sunt premise reale de răspundere penală", a declarat Leonid Bujor. "Ce divorţ cu prevederile Constituţiei are acest post public de televiziune care ţine populaţia in intuneric?" - s-a intrebat Andrei Popov.
Participanţii la emisiune sunt siguri că nu va exista dualitatea puterii in stat. Voronin nu mai exerfcită funcţiile Preşedintelui R.Moldova, interimatul acestei funcţii trece la preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, dacă Voronin nu se va supune hotărarii majorităţii parlamentare, el se face vinovat de uzurparea puterii in stat şi va fi tras la răspundere.
Noile autorităţi vor aprecia oamenii după calităţi, dar nu după apartenenţa partinică, işi vor menţine funcţiile cei care vor respecta legea, iar cei care vor susţine comuniştii - se vor duce la fund impreună cu ei.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mina de la Miorcani închisă de criză
Autorităţile locale pot accesa bani pentru împăduriri
Reportaj de pe strada 31 august 1989 din Chişinău
Partidele pentru românii din diaspora se încaieră din cauza nevoii de voturi
Mai sunt câteva zile până la startul ediţiei 2009 a Cerbului de Aur
Nouă zile şi nopţi de rugăciune la Catedrala “Sf.Iosif” din Bucureşti
Noua Primărie Frumuşica, aproape de final
Debut poticnit pentru „Gloria” Frumuşica
victorie clară pentru „Victoria” Flămânzi
Andreea Esca a bifat patru destinaţii de vacanţă
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi, 1 septembrie
Ţâbu, elevul Madonei
Cum este când îţi pierzi fecioria
Horoscop
E la mare ananghie, aşa că vinde ieftin!
Contrabandiştii nu se mai liniştesc!
116 ani de la înfiinţarea Jandarmerie rurale
Jandarmii botoşăneni au trecut cu bine şi anul acesta de Festivalul Verii
Călare pe moped, fără permis!
Angajaţii Urban Serv puşi la treabă!
Cei din învăţământ nu ştiu că să folosească cele zece zile de concediu fără plată
Dezastrul din Sănătate se accentuează
Vor putea ocupa posturi la catedră şi cu note sub cinci
Destituită de la conducerea Colegiului „Grigore Ghica” Dorohoi
Ţurcanu a câştigat prima luptă
Primul semn de slăbiciune
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog