Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7103
De la 07 Ianuarie 2003
122579042
Dan Tapalaga

Ce cauta Ciolos, Dragnea, Basescu, Tariceanu, Ponta si multi altii chiar in aceste zile

  • 2 September 2016, 23:00
Locul in politica. Atat si nimic mai mult. Acesta este evenimentul in desfasurare al sfarsitului de vara: o armata de politicieni cautand sa plaseze cat mai bine inaintea alegerilor din decembrie. Tot ce se intampla azi este un joc al pozitionarii astfel incat, dupa batalie, fiecare sa se aleaga cu ceva. In aceasta cheie trebuie citite mai toate actiunile, declaratiile si comportamentul liderilor mari si mici. Ce-i nou in asta, veti intreba. Inainte de fiecare sir de alegeri, toata lumea da din coate. Noutatea sta in faptul ca nimeni nu poate raspunde clar la o intrebare simpla: jocul e jucat sau se mai joaca? Pe ce echipa merita sa pariezi? Ei, si aici incepe distractia.
De pilda, premierul Ciolos. Dificil de spus ce va face. Puneti-va putin in pielea lui. A promis ca nu va intra in politica din pozitia de premier. Promisiunea ingusteaza mult spatiile de joc, dar cu toate astea se vede presat din toate partile sa se decida odata: se baga sau nu? Liberalii, Nicusor Dan si cativa din colaboratorii apropiati, ca ministrul Ghinea, asteapta un raspuns. Pe ce drum va merge? Cativa il vad premier tehnocrat peste un guvern PSD-PNL. In acest scenariu, daca zarurile au fost aruncate, atunci Ciolos nu mai cauta de fapt nimic. Cel mult, un raspuns la o intrebare. Se poate, guverna, oare, cu PSD-ul lui Dragnea?
Aflate in febra alcatuirii listelor pentru Parlament, partidele au inceput mica vanzoleala a impartirii fotoliilor de parlamentar. In PNL, fostii pedisti si fostii liberali se cearta pe locuri. Partid mare, mese putine. Evident ca n-a mai ramas nimic pentru cei cativa tehnocrati invitati din greseala sa intre in partid. Intorsi din vacanta, liberalii au dres repede eroarea comunicandu-le ca sondajele interne arata ca tehnocratii, in afara de Ciolos, nu se prea bucura de notorietate. La PSD, oamenii lui Ponta incep sa se imprastie prin partide obscure convinsi ca nu vor pupa vreo candidatura din mana lui Dragnea.
Ponta. Catapultat de Dragnea la marginea galaxiei, transmite de acolo semnale ca exista. Nu cautati explicatii savante pentru aiurelile debitate in ultimele zile. Fostul premier vorbeste exclusiv pentru partid, nu pentru public. Le aminteste periodic pesedistilor ca e viu si ca asteapta momentul cand steaua lui Dragnea va apune. Liderul PSD se indreapta rapid catre o posibila condamnare cu executare. Usor de imaginat ca si Dragnea cauta in mod previzibil solutii de supravietuire, sperand ca ele exista.
Cine va ocupa locul gol? Firea sau Ponta? Intre cei doi se va duce batalia pentru putere, altii nu sunt. Miza e uriasa: candidatul partidului la prezidentialele din 2019. Iar timpul se scurge repede. Mai au vreo doi ani la dispozitie. Nu prea cred ca Ponta va rupe PSD sau va incerca o aventura in alt partid. Setea lui de revansa e prea mare pentru a accepta de buna voie roluri mici. Numai ca fostul premier risca prabusirea in neantul politic, urmatoarea frontiera. Nimicul vast, vidul politic.
In interiorul ALDE fierbe la foc mocnit nemultumirea de gafele lui Calin Popescu Tariceanu. Daca nu intra in Parlament? Sa plece acum la liberali sau sa astepte deznodamantul alegerilor? Poate, poate, iese guvernarea alaturi de PSD si atunci s-au scos. Daca nu se face, au pierdut totul: banii investiti in campanie si un loc caldut dupa alegeri. Iar Tariceanu, incurcat in dosare, minciuni si arogante, pe mana cui sa joace pentru a spera ca prinde un loc la masa puterii? Din cate aud, pana si Dragnea s-a cam saturat de el. Lui Tariceanu nu-i prea raman variante, in afara de o mica alianta cu Basescu dupa alegeri. Ei vor fi opozitia daca se face marele guvern.
Si fostul presedinte, Traian Basescu, cauta sa se pozitioneze de pe acum drept liderul viitoarei opozitii daca, intr-adevar, cele doua mari partide, PSD si PNL, s-au inteles deja. In cazul sau, sansele de a ocupa cu al sau PMP cateva locuri in Parlament par ceva mai mici. Basescu a gasit mereu in momente critice resurse de a-si atinge cumva obiectivul politic. In orice caz, prin atacurile la Tariceanu, Ponta, Nicusor Dan, fostul presedinte cauta sa se profileze de pe acum drept liderul viitoarei opozitii.
In treacat fie spus, traseistii si oportunistii marilor partide ramasi "fara coledzi" traiesc cea mai mare drama. Desi exista teoretic mai multe partide mici unde ar putea parca, nici unul din ele nu prezinta garantia intrarii in Parlament. Iar daca totusi intra, iarasi nu e sigur ca au facut o buna afacere daca partiduletul ales nu va intra la guvernare. N-ati vrea sa fiti, azi, in pielea unui traseist cu state vechi. Nu mai e simplu, ca inainte, cand topaiau la sigur dintr-un partid in altul si tot se alegeau cu ceva.
Poate singurii ceva mai linistiti decat alte dati sunt cei de la UDMR. Chiar daca nu vor trece pragul, beneficiaza conform noii legi de pragul alternativ. Prin urmare, oricum vor intra in Parlament. Dar in cazul unui guvern de mare coalitie, sansele de a intra si la guvernare sunt minuscule.
Pe scurt, cu asta isi bat capul politicienii in acest moment: locul, locusorul in politica. Ar da oricat sa stie calea de urmat. Poate fac liberalii guvern cu USR-ul lui Nicusor Dan, poate pesedistii cu ALDE. Dar poate ca totul e de acum butaforie iar PSD si PNL vor guverna tara cu o majoritate confortabila. In cazul asta, Klaus Iohannis va avea o singura problema de rezolvat: cum sa nu faca din Ciolos un adversar in 2019? Pentru a-si pastra locul, desigur.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 3.09.2016
Redacţia Jurnalului vă informează
Bancul zilei: Educaţie cazonă în vremurile trecute
Premierul Ciolos merge saptamana viitoare in Germania, pentru intalniri economice.
Iohannis si Merkel se vor intalni in perioada urmatoare
"Cel mai longeviv om din lume", un indonezian in varsta de 145 de ani,
spune ca vrea sa moara
Biserica lui Ştefan confiscată de stareţul Mănăstirii Popăuţi
Ioan Rotundu
Cum s-a nascut noul Frankenstein al politicii romanesti
Ambasadorul SUA ,JAMES D.PETIT ]n Republica Moldova a fost expulzat
Moldovenii cer EXPULZAREA ambasadorului SUA la Chișinău
„Zilele Nordului”, o afacere de familie ajunsă orfană politic
Cu tupeu, Mihaela Huncă continuă pesederizarea în şcolile din judeţ
Ioan Rotundu
Guvern: Alegerile parlamentare, pe 11 decembrie
Cele două plăgi care i-au lovit pe ţăranii din norul judeţului
Ioan Rotundu
Peste Transfăgărăşan...
Ioan Rotundu
Prognoza falsă a meteorologului Liviu Dragnea
Ioan Rotundu
Ce se intampla daca mananci TREI OUA PE ZI? Sigur nu stiai asta!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog