Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8789
De la 07 Ianuarie 2003
123142529
pnl

Dar lefuri mai mari nu vreţi, doamna Iuliana Nacu?

  • 4 March 2013, 23:00
Iuliana Nacu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, vrea ca profesorii care ajung în mediul rural şi nu sunt din localitatea respectivă, să primească locuinţă de serviciu şi o suprafaţă de pământ de pe urma căreia să se întreţină. Mai vrea preşedintele ca, prin lege, primăriile să fie obligate să deconteze profesorilor şi învăţătorilor navetişti cheltuielile de deplasare. Aceste cerinţe au mai fost vehiculate de către sindicatele din învăţământ dar nici un Guvern nu le-a luat în serios.
Ca să construieşti locuinţe de serviciu înseamnă să aloci bani de la buget, ceea ce este imposibil în condiţii de criză economică şi mai ales când ţara este condusă de un guvern care nu susţine investiţiile ci protecţia socială.
„Nu-s parale, nu-s!” ar spune din nou Vlahuţă, dacă ar trăi în aceste vremuri.
Ceauşescu, în grandomania sa de a apropia satul de oraş, a construit la centrele de comună blocuri de locuinţe pentru profesori, medici umani şi veterinari, inginerii agricoli etc. Aceste apartamente au fost vândute locatarilor de către Guvernul PDSR, tot din nevoia de a aduna voturi ca să rămână la guvernare. Problema este însă alta. Muncitorului, ţăranului, tinerilor căsătoriţi din mediul rural cine le dăruieşte locuinţe?
Corect este ca fiecare să-şi rezolve problema locuinţei iar dacă nu are pe moment posibilităţi să-şi cumpere una, să stea în chirie aşa cum se stă şi la oraş de către cei care n-au locuinţe. Guvernul ar trebui doar să asigure garantarea de credite pentru construcţia unor astfel de locuinţe şi să subvenţioneze dobânda. Nici problema navetei n-ar trebui să fie o cheltuială suportată din bugetele locale.
Pentru muncitorii de la oraş care sunt nevoiţi să traverseze oraşul de la un capăt la altul cine le decontează transportul? Pentru inginerii, medicii navetişti care au locul de muncă la distanţă de casă, nu le decontează nimeni cheltuielile de deplasare.
Iar împroprietărirea cu o suprafaţă de pământ devine ridicolă în condiţiile în care nici ţăranii nu-şi mai lucrează pământul. O vor face profesorii? Nu! Să mai adaug că primăriile nici nu mai au teren arabil la dispoziţie. De unde să le dea?
Problemele profesorilor din mediul rural ca şi ale celor din oraş se vor rezolva atunci când salariile vor acoperi astfel de cheltuieli şi le va permite economiile necesare angajării unor credite imobiliare sau de nevoi personale.
Cadrele didactice să facă bine şi să nu mai fie masă de vot pentru partidele politice şi să înveţe să-şi apere drepturile. Iar pentru asta trebuie să-şi aleagă lideri sindicali neînregimentaţi politic. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Geamul buclucaş
Gastronomie: Ciorbă de peşte
Australia a avut cea mai fierbinte vara din istoria sa
Botoşani: Jaful uluitor la care este supus Spitalul judeţean
tomograf pentru animale sub lacătutilaje agricole la Spitalul de Psihiatrie stoc de seturi WC pentru mai mulţi ani
Şi ministrul de interne, Radu Stroe, vrea să sperie Germania
Banca Centrală a Greciei a adus cu avionul câteva miliarde de euro în ţară
Macaleţi este nemulţumit de cum se lucrează la „fabrica de bani”
Ponta ne jecmăneşte după o lege a lui Tăriceanu
Ioan Rotundu
Comunicat întrerupere furnizare apă
Clienţii E.ON pot opta acum pentru factura electronică
Fiscul şi Camera de Comerţ i-adună pe oamenii botoşăneni de afaceri
Una din „viespile” de la Flămânzi a ajuns în conducerea IŞJ
Florin Ţurcanu se joacă cu focul… DJDP
Primarul Botoşanilor a devenit baron local
el s-a mutat la vilă, în comuna Curteşti foştii vecini nu-i regretă plecarea
Miercuri, Împăratul va împărţi bugetul judeţului
Verigile lanţului unirii s-au adunat la Suceviţa
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog