Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6359
De la 07 Ianuarie 2003
122892008

De ce-a plecat Basescu la Bruxelles

  • 15 October 2008, 23:00
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, participă in perioada 15-16 octombrie la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European. Romanian Global News va prezinta declaratia integrala a sefului statului, acordata pe Aeroportul International “Henri Coanda”, inaintea deplasarii la Bruxelles: „Buna dimineata, Particip astazi si maine la Consiliului European de toamna. De asemenea, astazi, inainte de inceperea Consiliului, voi participa la Consiliul PPE. Subiectele care fac obiectul acestui consiliu, agenda Consiliului sunt legate de cateva prioritati, printre care Tratatul de la Lisabona, un alt subiect este legat de situatia economica si financiara si un alt subiect, cel de-al treilea, este legat de securitatea energetica.
Cu certitudine, insa, Consiliul va fi dominat de situatia economica si financiara din statele Uniunii Europene. In principiu, punctul nostru de vedere, care va fi exprimat cu aceasta ocazie si speram sa se reflecte si in concluziile Consiliului, legat de situatia economica si financiara are cateva elemente, si anume: primul este legat de faptul ca statele membre trebuie sa puna accent pe reforme structurale pentru a asigura in continuare cresterea economica la nivelul Uniunii Europene. Probabil ca sunt foarte multe companii mari care nu-si pot rambursa creditele, este nevoie reforme structurale in economia Uniunii Europene.
De asemenea, vom insista pentru transparenta la nivelul institutiilor financiar-bancare. Altfel spus, gasirea unor formule de interzicere a produselor bancare toxice, a celor care, in mod deosebit, au generat criza financiara atat in SUA, cat si in zona euro. De asemenea, vom sustine imbunatatirea supravegherii financiare la nivelul Uniunii Europene. Nu in ultimul rand, punctul nostru de vedere este ca se pot injecta bani publici in sistemul bancar si costurile acestei crize sunt enorme pentru statele care au probleme in sistemul bancar, dar asta nu inseamna in mod obligatoriu ca sunt create conditiile de crestere economica. Cresterea economica trebuie sa fie bazata pe un proces amplu de restructurare. In acelasi timp, si nu avem solutii aici, dar vom atrage atentia asupra necesitatii unei analize a ceea ce inseamna trecerea la stat a unui mare numar banci.
Practic, discutam despre o nationalizare a bancilor, intr-un sistem comercial si legal, deci nu este o acuza, dar noi avem experienta sistemelor bancare gestionate de stat, iar performantele lor sunt extrem de scazute. La nivelul statelor Uniunii s-a lansat si propunerea crearii unui sistem de autoritate unica de supraveghere a bancilor, a sistemului bancar. Va pot spune ca Romania va respinge energic orice incercare de creare a unei autoritati unice de supraveghere a sistemului bancar la nivel european. Atat Constitutia, cat si legislatia Romaniei fac din Banca Nationala a Romaniei institutia, structura responsabila de gestionarea sistemului bancar national. Deci nu avem nevoie de un tutore din acest punct de vedere.
In ceea ce priveste siguranta energetica, interesele noastre sunt legate de doua elemente: unul, impulsionarea proiectului Nabucco. Este timpul ca, la nivelul statelor membre, sa se semneze acordurile cu privire la realizarea acestui proiect si, de asemenea, vom insista pe necesitatea ca in politica energetica Europa sa vorbeasca pe o singura voce, pentru ca o fragmentare a pozitiei Uniunii Europene prin realizarea de acorduri bilaterale excesive de fapt slabesc capacitatea Uniunii de a negocia cu principalii furnizori cantitatile si preturile de aprovizionare. Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste Tratatul de la Lisabona, dupa cum stiti, este in curs de a se crea un grup de reflectie cu privire la viitorul Uniunii, dar problema urgenta ramane situatia creata prin referendumul din Irlanda. In orice caz, punctul nostru de vedere este ca nu poate fi redus numarul de comisari. Cam asta, in cateva cuvinte. Detalii mult mai multe, pe baza documentului care va fi adoptat, in conferinta de presa de la Bruxelles.
Va multumesc!”
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ghiţă Mureşan vine în România pentru ”Happy Hour”
Doi paşi înainte
Ajutoare financiare peste 889 de familii sărace
Statul garantează depozitele persoanelor fizice la 50.000 euro
perioada de garanţie nu este definită
Ministrul David a sesizat DNA-ul în cazul licitaţiei organizate de către IGP
“Stratfor” îi răspunde lui Tariceanu în privinţa pericolului rusesc
Horoscop
Ostatici avocaţi
America şi-a deschis braţele şi... vă aşteaptă!
Comentariul comentariilor (CCXVI)
(Ioan Rotundu)
CRESC Piatra Neamţ a evaluat şi aprobat şapte proiecte
unul din proiectele aprobate vizează Botoşanii
Ipocrizie şi şantaj
Ioan Rotundu
Birocraţia ştirbeşte din ajutorul pentru încălzire
Unele alocaţii pentru copii ar putea fi majorate
Profesorii se uită chiorâş spre „Avocatul elevului”
Finanţiştii botoşăneni nu vor face astăzi grevă
O babă piromană beată s-a răzbunat pe furajele vecinului
Poliţişti care nu s-au lăsat mituiţi
În caz că i se face sete după fasole, Tăriceanu are de unde să bea apă
Camerunezii au dat botoşănenilor un spectacol de „La revedere!”
Becali vrea candidaţi la parlamentare care se exprimă coerent
Egner ar trebui să ia lecţii de dicţie
Bonus guvernamental pentru constructori
PNG va defila la parlamentare cu „expiraţi politici”
Unde au dispărut banii alocaţi Protecţiei Copilului?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog