Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
17242
De la 07 Ianuarie 2003
79747243

De ce a primit România mai mulți bani de la UE pentru bugetul 2021-2027

  • Siegfried Mureșan: Va urma o negociere foarte dură. Guvernul României trebuie să apere aceste creșteri de alocări
  • 30 May 2018, 23:00
România a primit mai multe fonduri de la Uniunea Europeană pentru bugetul 2021-2027 în urma schimbării metodologiei de alocare, care ia acum în calcul nu doar Produsul Intern Brut, ci și alte criterii precum șomajul unei regiuni, sisteme mai puțin performante de educație sau integrarea migranților. „De aici începe rolul Guvernului României, care va trebui să apere aceste creșteri de alocări pentru țara noastră în negocierile cu celelalte state membre din Consiliul UE”, arată europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Propunerea Comisiei Europene prezentată marți pentru Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene prevede o creștere cu 8% a fondurilor europene structurale și de coeziune pentru România, față de cadrul financiar actual. „Vorbim de o creștere de la 25,2 miliarde de euro la 27,2 miliarde de euro. Acest lucru se întâmplă deoarece Comisia Europeană a schimbat metodologia în baza căreia sunt alocate fondurile structurale și de coeziune către statele membre. Până acum, produsul intern brut (PIB) era singurul criteriu de luat în considerare pentru a calcula aceste alocări. Acum, PIB-ul reprezintă doar unul dintre criterii pentru Fondul European pentru Dezvoltare Regională și Fondul Social European; doar în cazul Fondului de Coeziune PIB-ul a rămas singurul criteriu pentru stabilirea alocărilor naționale”, explică acesta.
Ce noi criterii sunt luate acum în calcul de Comisia Europeană în alocarea fondurilor europene structurale și de coeziune și de ce primește România bani în plus, potrivit explicațiilor lui Siegfried Mureșan
Șomajul general al unei regiuni și mai ales șomajul în rândul tinerilor, unde, la ultimul indicator, România are o rată a șomajului de 20%. Comisia Europeană crește alocările de fonduri europene tocmai pentru a compensa faptul că Guvernul României nu a reușit să asigure cadrul necesar integrării tinerilor pe piața forței de muncă.
nivelul educației: Statele cu sisteme de educație mai puțin performante și cu un nivel de educație mai scăzut al cetățenilor sunt sprijinite cu fonduri europene suplimentare pentru a reduce acest decalaj față de țările cu sisteme educaționale mai puternice;
schimbările climatice: Regiunile ineficiente din punct de vedere energetic vor primi un sprijin mai ridicat pentru atingerea țintelor de reducere a emisiilor de CO2. Introducerea acestui criteriu poate fi un indiciu cu privire la creșterea alocărilor pentru România, astfel încât țara noastră să investească mai mult pentru creșterea eficienței energetice și reducerea poluării'
primirea și integrarea migranților: În baza acestui criteriu se acordă fonduri suplimentare statelor în care a existat o migrație mai ridicată din afara Uniunii Europene după 1 ianuarie 2013. Astfel, s-ar putea explica alocările mai ridicate pentru Italia, Spania sau Grecia.
"Pe scurt, această creștere a fondurilor pentru România este o confirmare din partea Comisiei Europene că țara noastră este, în continuare, în urma statelor membre mai vechi în ceea ce privește nivelul de trai și dezvoltarea economică. Se compensează, așadar, lipsa de performanță a Guvernului în domeniile menționate mai sus prin alocări suplimentare de fonduri europene", arată europarlamentarul PNL.
Siegfried Mureșan avertizează însă că e vorba doar de propunere a Comisiei Europene și "va urma o negociere foarte dură pentru că sunt multe state care vor o tăiere a fondurilor europene și sunt, de asemenea, multe state cărora li s-au tăiat fondurile europene - vezi Polonia - și care nu vor fi de acord cu această propunere".
"De aici începe rolul Guvernului României, care va trebui să apere aceste creșteri de alocări pentru țara noastră în negocierile cu celelalte state membre din Consiliul UE. Depinde de capacitatea de negociere a Guvernului dacă suma finală pe care o va primi România va fi mai mică, egală sau mai mare decât propunerea de ieri a Comisiei Europene", arată acesta.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cine sunt judecătorii care îl obligă pe Iohannis să o revoce pe șefa DNA și ce partide i-au susținut
Curtea Constituțională: Există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA
Ponta: Încă trei parlamentari din PSD vor veni la Pro România
Raluca Turcan: CCR a fost deturnată de la apărarea Constituției
și a fost transformată în avocatul intereselor private ale coaliției PSD-ALDE
Șerban Nicolae: E de discutat serios despre suspendare,
dacă Iohannis refuză revocarea șefei DNA
Am depus plângere penală împotriva mai multor ofiţeri ai SRI şi procurori
Fostele judecătoare Viorica Dinu și Antonela Costache, condamnate la închisoare cu executare.
Decizia este definitivă
Dăncilă, despre aprobarea Programului de împrumuturi pentru tineri:
Dacă obţinem toate avizele vom ieşi cu el săptămâna aceasta
Iohannis, despre posibilitatea ca Pilonul II de pensii să devină opțional:
E începutul sfârșitului pentru acest sistem
Tudorel Toader, după decizia Curții Constituționale:
Preşedintele nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor procurorilor de rang înalt
Dăncilă anunţă o evaluare a rezultatelor fiecărui minister la un an şi jumătate de guvernare
Brăila, fără transport public de aproape o săptămână
Șoferii și vatmanii sunt în grevă: Condițiile de muncă sunt ca în Uganda
Ghizdeanu: CNSP nu are bani pentru a susține Programul "Investește în tine",
dar va primi
Horoscop zilnic 31.05.2018
Bancul zilei: Politeţe nudistă
Diabolic sau scelerat? Şi una, şi alta!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă