Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24365
De la 07 Ianuarie 2003
122884432

De ce dorim demisia preşedintelui. Noi, Crin Antonescu

  • 16 January 2012, 23:00
Sa presupunem ca aveti o matusa putred de bogata care tocmai s-a intors dintr-o vacanta, dintr-un loc paradisiac din marile sudului. A deschis televizorul si surprinsa, va cere sa-i explicati ce s-a intamplat. In vremurile actuale, a avea o ruda bogata poate fi o sansa, mai ales daca aceasta a depasit o anumita varsta.
Asa ca ar fi mai bine sa-i faceti pe plac, dar cum ? Cel mai simplu ar fi desigur sa-i relatati cronologic succesiunea evenimentelor. Dar daca matusa e pisaloaga, ceea ce e foarte probabil statistic vorbind, s-ar putea sa nu se multumeasca cu atat. De ce se manifesteaza – si inca atat de violent – impotriva unei legi care a fost deja retrasa?
Sau, daca manifestatiile sunt pentru sustinerea lui Raed Arafat, cum se face ca ele depasesc in amploare pe toate celelalte din ultimii ani? Ani in care s-au taiat salarii, stimulente, alocatii, pensii speciale samd, motive care ar fi justificat in mai mare masura o miscare de protest, scrie Mihai Damian pe blogul Inventarul stricaciunilor politice.
Nu-i usor de explicat in mod rational o manifestare irationala. Fiindca, in mod evident, o buna parte din manifestanti, si in special cea mai violenta, nu are o motivatie clara.
Exista mereu si pretutindeni un procent de populatie gata oricand sa protesteze imotriva autoritatii statului, fara sa aiba vreun motiv pentru aceasta. Sau, mai precis, care cauta orice pretext pentru ca s-o faca. Poate unii sunt suporteri, altii studenti, aceasta are mai putina importanta. Am vazut recent miscari de protest violente de acest tip in Anglia.
Marile miscari de protest din mai 1968 din Franta au inceput prin ocuparea unui etaj al unei facultati de catre un grup de studenti anarhisti care isi spuneau “Turbatii”. Si decretarea unei “zile anti-imperialism” pentru a doua zi.
Am primit astazi un mesaj pe un grup care cerea tuturor membrilor sa se alature miscarilor studentesti de protest din Bucuresti, pentru a incerca sa schimbam ceva. L-am intrebat ce anume si mi-a raspuns ca trebuie sa aratam ca existam, ca nu putem sta pasivi. Oricat am incercat, n-am reusit sa aflu daca dorea cu adevarat ceva de fapt. Din fericire, suntem cam departe de Bucuresti, altfel nu ma indoiesc ca ar fi organizat un mars catre Piata Universitatii.
Ar fi insa o greseala sa reducem lucrurile la atat. Nu incape indoiala ca protestele au si o componenta sociala. Frustrarile legate de masurile de austeritate s-au tot acumulat de ani incoace. Sa nu uitam totusi ca la un anumit moment s-au redus salariile bugetarilor cu un sfert. In Grecia pentru o reducere de patru ori mai mica s-a ajuns la manifestatii cu victime. Se poate pune intrebarea de ce aceste manifestatii nu au avut loc mai devreme.
O explicatie ar fi ca nu a existat un lider politic sau sindical in jurul caruia sa se cristalizeze aceste proteste. Lipsa de credibilitate a lui Traian Basescu nu e sinonima cu o popularitate foarte mare a oponentilor sai politici. Iar liderii de sindicat, deseori asociati cu fapte de coruptie, au o imagine proasta. De data aceasta insa, opozantul, pe care presedintele si l-a desemnat el insusi, se bucura de o mare popularitate. Iata de ce, chiar daca subiectul divergentei intre Traian Basescu si Raed Arafat este unul minor, s-a ajuns ca numele celui din urma sa fie ridicat la rangul de simbol al miscarilor de protest.
In fine, exista un aspect despre care se vorbeste foarte putin, si anume cel politic. Poate parea contradictoriu cu ceea ce am scris in paragraful precedent, dar nu este, fiindca acest aspect este ignorat pana si de majoritatea manifestantilor.
Poate ca nu v-a scapat faptul ca intre mobilizatorii diverselor manifestatii din tara au fost identificati, sau cel putin desemnati, diversi membri PNL. Au fost SMS-urile lui Fenechiu la Iasi, dar s-a vorbit si de Bucuresti, Piatra Neamt, Ramnicu Valcea…Nu m-ar mira sa aflu ca printre declansatorii flash-mob-urilor se afla destui tineri liberali. De altfel, Crin Antonescu insusi, fara a recunoaste implicarea directa in organizarea manifestatiilor, a vorbit despre demararea “suspendarii in strada” a presedintelui.
“Suspendarea” este cuvantul cheie pentru a intelege partea politica a evenimentelor la care asistam. Despre suspendarea presedintelui vorbeste mai mult Crin Antonescu, iar cand liderii USL vorbesc impreuna, daca-i ascultati atent veti observa ca vorbesc pe voci diferite.
Amandoi sunt de acord ca presedintele trebuie suspendat, dar, in timp ce Crin Antonescu vorbeste de calendar precis, de demarare in strada si asa mai departe, Victor Ponta spune “probabil in 2013″. Explicatia este simpla: daca victoria USL este intrucatva previzibila la alegerile din acest an, ea ar putea fi inceputul sfarsitului pentru cariera politica a lui Crin Antonescu.
Daca alegerile prezidentiale au loc la termen, in 2014, nimeni si nimic nu-i vor putea garanta sustinerea PSD-ului, fiindca acesta n-ar avea absolut niciun interes sa i-o acorde. In schimb, daca presedintele Basescu este suspendat, sau isi da demisia, alegerile prezidentiale desfasurate in acelasi timp cu cele parlamentare l-ar plasa pe liderul PNL intr-o pozitie de forta.
Victor Ponta nu doreste acest lucru, motiv pentru care mimeaza – folosind critici cat mai virulente – adeziunea la proiectul suspendarii presedintelui, fara insa a face nimic concret in acest scop. Iata de ce liberalii incearca sa profite de evenimentele din ultimele zile, pentru a declansa demersul de suspendare. Interesul lor este ca manifestatiile sa se amplifice pana la un punct in care demisia sau suspendarea lui Basescu sa apara ca unica alternativa.
Asa putem intelege declaratia lui Antonescu de astazi conform careia ”USL se alatura pasnic protestelor” fiindca “asa nu se mai poate”, si in general faptul ca seful liberalilor este mult mai vocal decat colegul sau Ponta in ultimele zile.
Iata explicatia cea mai buna pe care as fi capabil sa o dau matusii mele bogate. Dat fiind insa ca aceasta, din pacate, nu exista, am scris-o pentru cititorii blogului de fata.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Maşină distrusă parţial într-un incendiu
CJE Botoșani a participat la Adunarea Generală a CNE
Bancul zilei: Promptitudine
Reţeta zilei: Vişinată
Caricatura zilei
De ce mulţi români regretă comunismul
Situaţia economică s-ar putea deteriora iar România ar putea fi depunctată
Ce fel de protestatari am văzut duminică seara
Poliţiştii ameninţă cu proteste, dacă Traian Igas nu le rezolvă revendicările în această sîptămână
Ministrul Igas nu intelege nimic din ce se intampla!
Am cerut şefilor de arme din MAI o mai mare fermitate în decizia de a gestiona evenimentele.
nNu putem lăsa ca un număr restrâns de oameni să bulverseze activitatea la nivel naţional
Deputatul Nicolae Jolta a trecut de la PNL la PDL
Pare să se fi atins limita toleranţei la schimbare
Consilierilor USL li se pregăteşte un proces răsunător
Botoşaniul a stins lumina de sărbătoare
Condamnă actele de vandalism
Botoşani: A doua zi de proteste, puternic politizate
Primul stagiu de KAPAP – KRAV MAGA in Botosani
Ţiprigan condamnă violenţa protestelor
Biletele pentru staţiuni se acordă după noi criterii
Una oferă Educaţia, alta cer elevii
Lipseşte un cap limpede
Ioan Rotundu
„Săracii” protestatari din Botoşani!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog