Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
15288
De la 07 Ianuarie 2003
67096701

De ce nu pot fi daţi în judecată cei care refuză să plătească taxa Radio-TV !

  • 18 July 2008, 23:00
Taxa Radio-TV este stabilita prin lege, insa atentie la faptul ca aceasta taxa are un cadru legal depasit pentru ca ea a fost adoptata atunci cand ELECTRICA SA nu era privatizata, astfel incat a fost posibil sa se instituie aceasta obligativitate de incasare a taxei radio-tv prin intermediul facturii emise de ELECTRICA SA. Intre timp, mare parte a ELECTRICA SA a fost privatizata, iar noile societati comerciale ENEL, CEZ sau EON nu au nici un cadru legal sa incaseze aceasta taxa, intrucat ele sunt entitati private carora nu le este opozabila legea care a stabilit in sarcina consumatorilor romani, obligativitatea platii acestei taxe Radio-TV. Lupta societatii civile impotriva aceste taxe este destul de avansata si merita sa vorbim despre acest lucru existand chiar si un blog ANTITAXA Rdio-tv - http://taxaradiotv.blogspot.com/2008/01/crin-antonescu-si-emil-boc-despre-taxa.html. Ma bucur ca societatea civila reactioneaza si felicit pe aceasta cale pe cei care au creat acest blog, insa cred ca este bine sa lamurim situatia juridica a acestei taxe si cum si daca, ea poate sa afecteze consumatorii romani in acest moment.
Revenind la consideratiunile legate de aceasta taxa, eu cunosc foarte bine situatia intrucat acum 3 ani de zile , Urban si Asociatii s-a ocupat de colectarea acestor taxe insa ne-am retras cand am vazut ca eram furati atat de catre firmele de distributie a energiei electrice cat si de catre SRR si SRTV care nu ne spuneau ce bani incaseaza si ne trezeam ca ne scriu oamenii care platisera .
Am descris aceste situatii pe larg in acest material http://www.urbaniulian.ro/2008/02/14/televiziunea-romana-pregatita-sa-dea-in-judecata-cez-oltenia/.
Am ajuns astfel la concluzia ca aceasta taxa este in actualele conditii economice [ privatizarea Electrica SA, numarul scazut al celor care se mai uita la TVR sau asculta posturile SRR ] este ilegala si atentie, nu exista un cadru legal in baza caruia cei care refuza sa plateasca taxa Radio-TV sa poata fi dati in judecata de catre SRR sau SRTV.
De altfel , pe aceasta tema a exista un scandal imens si exista si la acest moment un conflict intre firmele de distributie a energiei electrice ENEL, CEZ si EON si SRR / SRTV pentru ca acestea nu considera rentabil faptul ca sunt obligati sa adauge pe factura de energie electrica, aceasta taxa.
De ce nu pot fi dati in judecata cei care refuza plata taxei Radio-TV
In primul rand trebuie ss intelegeti mecanismul juridic de formare a celor doua taxe. Prin efectul legii, care asa cum v-am spus a fost adoptata la momentul la care Electrica SA nu era privatizata [ nici un parlamentar nu s-a gandit ulterior sa adapteze legea la noile realitati juridice si economice ] , aceasta era obligata sa factureze alaturi de consumul de energie electrica, si aceasta taxa Radio-TV.
Noile firme care au cumparat parti din ELECTRICA adica ENEL, CEZ si EON nu au acceptat sa li se impuna sa continue respectarea acestei obligatii stabilita prin lege, astfel incat la acest moment nu exista un cadru legal care sa stabileasca legitimitatea si legalitatea faptului ca ENEL, CEZ si EON includ aceasta taxa in factura livrata abonatilor casnici si consumatorilor economici de energie electrica.
Eventuale intelegeri sau acorduri semnate de aceste firme cu SRR si SRTV nu au nici o valoare fata de consumatorii romani, pentru ca ele sunt facute in afara cadrului legal, si nu au valoare juridica opozabila acestora. Pot sa spun ca toate sumele de bani platite de romani cu titlu de taxa Radio-TV catre ENEL, CEZ si EON dupa ce aceste firme au cumparat parti din ELECTRICA [ si ma refer la Banat, Dobrogea, Moldova ] sunt incasate ilegal astfel incat daca s-ar deschide un proces impotriva lor de catre cei care le-au platit, aceste firme ar fi obligate prin Justitie sa le restituie banii abonatilor.
SRR[ Societatea Romana de Radio ] a fost singura care a perceput acest pericol si a inceput sa factureze direct catre unii consumatori agenti economici, si sa incaseze banii, insa din nou si aceasta solutie este discutabila pentru ca , legea care este depasita spune ca SRR nu poate emite facturi direct catre consumatori, intrucat nu are contract, incalca legea 193/2000, legea 296/2004 si legea 363/2007, astfel incat si aceasta solutie este nelegala.
Ca atare, intrucat nu exista un contract sau un text de lege clar, la aceasta data taxa Radio-TV se incaseaza ilegal de la abonatii care se afla in zone geografice din Romania in care exista ENEL, EON sau CEZ.
Cei care refuza sa plateasca aceste taxe, nu pot fi dati in judecata pentru ca, legea a creat o brambureala juridica.
Astfel, se emite factura catre consumatorul roman de catre ELECTRICA, ENEL, EON sau CEZ, acestia incaseaza banii insa , beneficiarii legali ai sumelor de bani sunt SRR si SRTV, care conform legii, au calitatea de proprietari ai creantelor. Niciodata ELECTRICA, ENEL, EON sau CEZ nu vor putea sa cheme in judecata restantierii la taxa Radio-Tv pentru ca nu ar avea calitate procesual activa, adica ei nu sunt titularii creantelor, intrucat nu au contract incheiat cu persoana care ar trebui data in judecata.
De partea cealalat SRR si SRTV nu pot sa dea in judecata pe cei care nu platesc taxa Radio-TV intrucat nu sunt ele cele care emit facturile si iar, nu ar avea calitate procesual activa.
Au existat discutii intre SRTV / SRR si firmele de distributie a energiei electrice prin care s-a incercat de catre acestea din urma sa cesioneze creantele neincasate de la consumatori catre SRR si SRTV insa , aceste institutii au refuzat sa se inscrie in contabilitate cu "mortaciuni" adica cu sume de bani care nu au sanse juridice sa fie incasate.
Pentru cei care au sugestii sau comentarii legate de acest material va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Între pălărie şi sex
Proiectul integrat s-a dovedit real şi nu electoral
Meningita virală, boala sezonului cald
Posturi călduţe pentru nepoţi
8000 lei amendă pentru moartea unui om
Muntianu zice că Spitalul judeţean n-are nevoie de medic ginecolog
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Cum puteţi deveni top model
Nu vrea ca Suliţa să fie SRL-ul lui Costinel Ciubotaru
Nu sunt bani de păcură pentru la iarnă
Pedeliştii promit surprize adversarilor politici
Liber la construit baze sportive în mediul rural
Guvernanţii iar împart banii preferenţial
Li se jumulesc banii din diferenţa pe care o au de primit la taxa de înmatriculare
A fost un vis frumos
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!