Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2795
De la 07 Ianuarie 2003
122888444

Declaraţii ale tinerilor persecutaţi de regimul comunist de la Chişinău

  • 12 June 2008, 23:00
Dupa cum relata ieri Romanian Global News, mai multi tineri basarabeni care au postat comentarii critice la adresa comunistilor pe diferite forumuri de peste Prut au fost chemati joi la Procuratura municipiului Chisinau pentru a fi audiati in cadrul unui dosar de urmarire penala pentru instigare la unire cu Romania. Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca pana la sapte ani de inchisoare. Romanian Global News publica mai jos declaratiile unuia dintre tinerii cercetati, declaratii preluate de pe blogul personal al lui Tudor Cojocari ”Ieri, marti, la 12:35 dupa ce luase sfarsit in mod oficial examenul din centrul in care am fost repartizat (a fost la limba si literatura romana), nu am plecat imediat acasa pentru ca mai voiam sa discut cu prietenii care inca nu iesisera. Atunci mi-au sunat parintii. M-au anuntat ca trebuie sa ajung urgent acasa, maxim intr-o ora. Ma asteptau persoane de la Procuratura. Erau de 2 ore acolo. S-au prezentat ca fiind ”experti”, fara a se legitima. Initial spusesera ca vor doar sa-mi vada computerul, pentru ca mai apoi, cand au intrat in camera, sa se apuce de demontat. Au zis ca il vor lua pentru ca nu isi pot face treaba acolo, e prea complicat. Am stat asa cam o ora, dupa care m-au obligat sa-l dau. Nu am avut ce face.
Acum (astazi n.a.) am plecat asa, pe neasteptate. Procurorul ne-a chemat in biroul lui unde mai erau 3 calculatoare, deci 4 in total. Erau unul langa celalalt, asezate pe un raft. La un moment dat i-a sunat expertul care i-a spus ca nu poate accesa computerul. Mi-a zis ca au in total 2-3 experti de la MAI care sunt prea ocupati. L-am intrebat cand voi avea computerul, pentru ca acolo este un document de peste 30 de pagini cu materiale pentru BAC, inclusiv formule selectate pe capitole. Eu am vineri examen la matematica. Mi-a raspuns ca ma vor contacta. L-am rugat sa imi dea o data exacta. A refuzat sa-mi dea o data exacta, in schimb mi-a spus: ”Tu nu vrei sa ne dai computerul, deci sa colaborezi, de ceam vrea noi sa te ajutam? Am intrebat ce s-a intamplat cu tanarul care a fost audiat astazi dimineata. ‘Nimic, doar l-am audiat, dar nu i-am dat computerul‘, a raspuns acesta. Eu am examene in perioada asta, mai exact marti (am avut ieri) si mai am vineri, in doua zile, deci nu pot veni chiar oricand. A promis sa faca ce poate pentru a ma chema in alta zi. Acum astept. Este important sa nu pierd examenele, iar in situatia mea sunt si ceilalti tineri, care sunt, din cate stiu eu, peste 12 la numar.
Trebuie sa se stie ca ei au avut o sedinta secreta in data de 6 mai curent. Din cate se vede, acestia iau decizii fara ca cineva sa stie nimic si apar dintr-odata anuntandu-ne ca avem dosar penal…”
(modificat la 15:40, 11. VI. 08)
Una dintre persoane este momentan in audienta la Procuratura. Angajatii au asteptat expertii care urmau sa acceseze materialele de pe computerul confiscat ieri.
Aproximativ 12 copii si tineri din Republica Moldova risca pana la 7 ani de inchisoare pentru ca ”au instigat la dezbinarea statului RM si alipirea acestuia la statul vecin, Romania”.
Din cate vedeti, a recunoaste ca esti roman si ca vrei acasa e considerat a fi infractiune.”
Ca urmare a gravelor abuzuri ale autoritatilor comuniste de la Chisinau impotriva propriilor cetateni, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni isi anunta solidaritatea fata de tinerii persecutati si face un apel catre autoritatile statului roman prin care solicita luarea unei atitudini ferme fata de situatia creata la Chisinau, mergand pana la anularea vizitei ministrului de externe Lazar Comanescu, ce urmeaza sa mearga in Basarabia la inceputul lunii iulie. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primăria cumetrilor
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Românul şi momeala electorală
OJPC şi-a propus să desfiinţeze puţinele locuri de joacă amenajate
A jucat la poker banii împrumutaţi din bancă şi…
Georgian prins la graniţa României cu Ucraina
Strategic, Ţurcanu îi pregăteşte lui Flutur o nouă amendă
Şi-au luat adio, după ce electoratul le-a dat cu şutul în fund
Ţurcanu este dispus să facă pace şi să colaboreze cu Ţâbuleac
Interesele imobiliare aprind rău spiritele la Curteşti
proaspătul preşedinte al CJ, Mihai Ţâbuleac la un pas de a fi linşat
Omagiu adus lui Eminescu
Doi scriitori botoşăneni au intrat pe poarta Uniunii Scriitorilor
Prima parcare supraetajată la Botoşani
Toţi revoluţionarii botoşăneni au primit pământ
Persoanele necăsătorite pot adopta un copil
Program Tele'M Botoşani vineri,13 iunie
Ca să nu păţească ca Ceauseşcu, Voronin îşi pregăteşte fuga la Moscova
România ar putea avea din nou un guvern minoritar
Magistrală rutieră în jurul Mării Negre
Dilema Georgianei
Comentariul comentariilor (CXXXV)
(Ioan Rotundu)
Vă invită la o colaborare avantajoasă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog