Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25504
De la 07 Ianuarie 2003
122885571

Delirium tremens sau când neputinţa îşi arată colţii

  • 11 January 2009, 23:00
Leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro la mijlocului şedinţei de vineri, iar cursul a urcat la un nou maxim istoric pe piaţa interbancară, de 4,2450 lei/euro, după ce şi BNR a afişat o rată de schimb record de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/euro. Rata de schimb de pe piaţa interbancară a atins în jurul orei 14:00 nivelul record de 4,2450 lei/euro, iar ulterior leul era cotat la 4,2345 - 4,2395 lei/euro, potrivit dealerilor.
La deschiderea şedinţei de vineri cursul de schimb a urcat la 4,2050 lei/euro, respectiv cu peste 3 bani peste nivelul de la închiderea de joi, când euro a fost cotat la 4,1740-4,1780 lei, la rândul său maxim istoric.Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a atins, vineri, maximul istoric de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/euro, leul înregistrând a cincea şedinţă de depreciere semnificativă de la începutul anului, pe fondul sentimentului negativ al investitorilor faţă de regiune.
Analiştii cred că o intervenţie a BNR pe piaţa interbancară pentru a susţine moneda naţională va avea un efect limitat şi de scurtă durată, atât timp cât se va menţine percepţia negativă a investitorilor asupra regiunii, iar leul va continua trendul descendent în perioada imediat următoare.

"In numai doua saptamani la rata pe care o am de plata la banca s-au adaugat 345 de ron, din cauza prabusirii leului !" imi spune un prieten, si el de fapt expune o situatie prin care trec milioane de romani.
In plina neputinta a BNR, care nu mai are resurse sa echilibreze ceva, care nu mai arata cu degetul banci teroriste care ataca leul, care pur si simplu este anesteziata, nefiind in stare sa mai spuna nimic romanilor, vine dl. Adrian Vasilescu, eternul consilier al guvernatorului, care pe un ton cezarst, dominator, ne explica, noua, idiotilor, faptul ca de fapt suntem atat de timpiti incat, nu ne dam seama ce bine si ce har financiaro-banesc se revarsa peste Romania, intrucat de fapt, bunul Dumnezeu ne-a trimis aceasta devalorizare a leului.
Stiindu-ne pacatosi, si afland de pe net bunul D-zeu ca economia tarii noastre este un cazan care fierbe, dl. Vasilescu ne explica, ce norocosi suntem pentru ca, prabusirea leului, permite de fapt eliberarea presiunii...din cazanul in care fierbe fasolea , dar de unde lipseste ciolanul.Adica ce sa mai, ratele astea marite de banci din cauza leului, alimentele scumpite, prabusirea nivelului de viata, sunt niste fantasme generate de burtile noastre goale care nu mai reusesc sa faca sa ni se invarta eficient rotitele din minte, astfel incat, ne spune BNR, suntem efectiv mult prea idioti sa intelegem ca de fapt , suntem indopati cu bine de catre BNR !
Amintind aici faptul ca, economia nationala se prabuseste si trage si leul dupa ea, intrucat, Guvernul Tariceanu in cardasie cu BNR au creditat bancile [ via creditele luate de populatie ] adica au contribuit la bunastarea societatilor-mama si a multinationalelor din Romania care ani la rand au exportat in tarile de origine profituri uriase, in loc sa crediteze economia nationala, intreprinderile romanesti, stau si ma intreb, ce naiba fierbe in mintea celor de la BNR ? Pentru a fierbe ceva in economia nationala, ar trebui sa mai existe ceva productie, insa in afara de banci, mall-uri si retele uriase de farmacii, in tara asta nu mai exista nimic altceva. Daca ma insel, luati la picior bulevardele oraselor sa va convingeti.
PS - Hai sa va dau exemplul clasic pentru modul in care bancile au distrus aceasta tara si acum culegem fructele otravite. In Balotesti, eu locuiesc langa un camp. Acum 5 ani eram singura casa din zona; pe atunci se mai cultivau terenuri cu porumb, grau, mai era ici-colo o gradina. Ei bine, in 5 ani toate terenurile s-au vandut, astfel incat acum mancam...vile! Si ca bomboana sa fie aplicata pe coliva, intr-o margine a campului , langa padure, o banca s-a apucat sa isi faca un ditamai sediul. Bai fratilor si surorilor, este in plin camp, sunt bani aruncati [ ma scuzati , investiti cu mult cap], adica efectiv au inceput sa ridice cladirea pentru ca NU MAI STIAU IN CE SA BAGE BANII! Bani care, repet, prin intermediul creditelor bancare, in loc sa ajunga in economia tarii noastre, s-au transformat in constructii facute aiurea in plin camp pustiu. Ce spuneati ca fierbe d-le Vasilescu ? Cand veniti sa vedeti mega-investitia bancara din mijlocul campului din Balotesti ?
(www.AsistentaPentruConsumatori.ro)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor V
(Ioan Rotundu)
Chip de a recunoaşte soacra
Horoscop
Ce-a primit Băsescu de la Putin şi ce i-a dat în loc
Angajări avantajoase în Austria
Lor să le fie primit, iar noi s-avem poftă!
tobă ca pe vremea bunicilor
Nu se poate face o deszăpezire perfectă, dar nici în bătaie de joc
Posibil noi ajutoare de la Uniunea Europeană şi în acest an
A fost inaugurat sediul de la Permise
Banii europeni mai salvează două drumuri judeţene
Actuala strategie de dezvoltare a judeţului este o mizerie
Un eveniment cultural care va ridica mult prestigiul judeţului
…mustesc în spirit!
Ioan Rotundu
Împărţirea puterii: agonie şi extaz
Programul de evaluarea sănătăţii mai agonizează
Operaţiunea „Casa verde” amânată cu o lună
Sporurile funcţionarilor publici sunt luate la bani mărunţi
Cei de la DVS au înnebunit de tot. Ţăranii au fost fugăriţi de pe piaţă
în tot acest timp noi importăm mărar şi pătrunjel
Fruntaşi la… îmbolnăviri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog