Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13252
De la 07 Ianuarie 2003
122898901

Democraţia indiferentă şi proxeneţii politicii

  • 26 October 2010, 23:00
Majoritatea oamenilor cred ca politica este “curva”, eu nu cred. Daca nu este transformata, ea nu este, nu are de ce sa fie. Politica este un instrument prin care comunitatea isi alege optiunile de administrare a spatiului comun si statul gestioneaza prin alegerile acestei comunitati felul in care se va face aceasta administrare. Intr-un cuvant, electoratul hotaraste CINE trebuie sa faca treaba pe o perioada agreata si legiferata, alesul comunitatii TREBUIE sa faca ceea ce a promis.
Aici intervin doua probleme dificile, care complica ipoteza enuntata mai sus. Prima problema ar fi legata de comunitate, care reprezentata prin electoratul ei nu stie ce vrea, sau poate vrea lucruri care nu sunt posibile intr-o realitate existenta. A doua problema ar fi ca cel ales (singular sau plural) nu este capabil sa administreze problemele comunitatii, sau a promis mai mult decat realitatea o permitea. In aceasta clipa s-a terminat teoria!
De aici incepe practica. Practica sustine ca STATUL trebuie sa previna aceasta situatie mincinoasa sau generata de incompetenta prin institutii care sa mentina echilibrul dintre promisiuni si respectarea lor. Un parlament trebuie sa aiba o opozitie care poate prelua guvernarea imbunatatind-o si o institutie de arbitraj, care tinand seama de lipsa de eficienta a celor alesi sa-le intrerupa mandatul pentru o noua guvernare sau sa propuna noi alegeri. In Romania aceasta institutie de arbitraj se numeste Presedintia.
Cand acest echilibru nu functioneaza eficient intr-o democratie liberala, lucrurile genereaza neincredere si indiferenta. Romania a devenit o democratie indiferenta. Mai mult decat atat, jocul politic a fost transformat intr-un disputa peste capetele electoratului si nu in folosul lui.
Din cauza democratiei indiferente, ascensiunea la treburile comunitatii a devenit o parodie silita, prin care competitorii genereaza false animozitati si false obiective, prin scenarii de manipulare a electoratului produse de asa zisi consilieri electorali. Din aceasta clipa politica se prostitueaza, consilierii fiind de fapt proxenetii acestei prostituari.
Consilierea politica, inclusiv cea electorala, este oriunde in lume o meserie legitima si onorabila daca tine cont de cateva reguli scrise si nescrise. In Statele Unite aceasta ocupatie a devenit necesara din aceleasi motive din care a devenit necesara si in Romania – democratia indiferenta si necesitatea de atentionare mediatica a electoratului in favoarea unor candidati.
Singura diferenta este prestatia acestor consilieri. Acolo ei sunt meseriasi, aici ei sunt proxeneti. Finkelstein nu va lucra niciodata pentru stanga-liberala si Axelrod nu va lucra niciodata pentru dreapta-conservatoare. La noi “consultantii” migreaza cu caravana printre toate partidele, dependenti de fiecare nivel de prostituare a partidului respectiv.
Am avut posibilitatea de a analiza unele “sfaturi” date de unii dintre acesti consilieri autohtoni, opozitiei si coalitiei, in cateva cazuri recente. Singurul cuvant cu care pot sa caracterizez aceste “strategii” este – rudimentar sau daca doriti inadecvat unei realitati existente care i-a depasit pe guvernanti si pe opozitia guvernamentala impreuna.
Au trecut 20 de ani in care am crezut ca traim intr-o democratie care-si face loc timid dar sigur si pana la urma ne vom obisnui noi cu ea si ea cu noi. Realitatea a fost mult prea diferita de ceea ce s-a intamplat, numai ca noi nu am perceput-o si din nefericire nici clasa politica mioritica nu a sezizat-o. Acum aproape un an scriam despre doua Romanii paralele. Ceea ce am scris atunci este si mai relevant, astazi. Traim intr-o Romanie in care in fiecare dimineata, cateva milioane de romani se trezesc si se duc sa-si castige painea.
O parte dintre ei vor castiga una mai mare si mai alba, altii mai marunta si mai siluita. Toti se vor lupta cu greutatile mai mici sau mai mari ale vietii lor cotidiene. Paralel la aceasta Romanie traieste o alta in subteran. In aceasta Romanie traiesc alti oameni, complet diferiti. Ei traiesc langa lacuri sau in poieni imprejmuite cu garduri inalte in vile fastuoase. Acesti oameni traiesc din nelegiurile pe cale le planuiesc si pe care cateodata le si infaptuiesc.
Romania subterana traieste fara lege si fara frica. Locuitorii ei se considera atat de puternici ca nici o lege si nici o institutie a statului nu-i poate scoate la suprafata, judeca si eventual pedepsi. Legile oamenilor obisnuiti nu-i pot ajunge, banii stransi prin inselaciune si santaj le stau ca pavaza si aparare. Ei pot cumpara libertatea si dreptatea, cateodata si a altora.
Din cand in cand, ies la lumina zilei pentru a ne explica cum trebuie sa se desfasoare lucrurile si cum arata adevarul inchipuit de ei. Ei predica minciuna in templele neadevarului, care si ele la randul lor sunt proprietati agonisite de alti subterani prin inselaciune si talharie.
Puntea intre aceste doua Romanii o reprezinta acesti consilieri politici pe care i-am descris mai sus si i-am caracterizat justificat asa cum am facut-o. Daca cineva crede ca manifestatiile si miscarile sindicale de care am avut parte in ultima luna nu au fost “opera” unor consilieri greseste grav. Au fost! Si pentru ca au fost nu si-au gasit sprijinul popular necesar unor actiuni justificate si cu adevarat populare.
Poporul asta este suparat si are de ce sa fie suparat! Poporul asta traieste intr-un ibric plin cu apa pe care cineva l-a pus pe foc. Inca nu s-au hotarat daca va fi ceai sau caféa, deocamdata apa fierbe. Cei aproape de foc sufera; cel mai multi slabi, batrani sau nejutoratii societatii, cei care asteapta sa se dea ceva ca pe timpul raposatului. Sus – cei mai tineri, dotati cu sperante, reusesc sa se evaporeze, evadand din ibric.
Am crezut in 2007 ca vom avea o soarta mai buna si ca in sfarsit cineva va face cafeaua, ca in sfarsit membrii Uniunii Europene vor stinge focul si ca in ibric vom gasi cafea pentru toata lumea. Am gresit. A fost nevoie si de o clasa politica care sa ne reprezinte si sa poata stinge focul de sub ibric. Am ajuns astazi sa fim mai mult decat siguri ca acesti oameni nu exista. Fiecare zi ne dezvaluie infamia si nemernicia acestor oameni care traiesc in Romania subterana. O clasa politica santajata si subjugata unor interese straine celor aflati in ibric, maini nevazute care manuiesc resurse gigantice in scopuri oculte, complet diferite necesitatilor publicului.
Romania este una din putinele tari din lume in care poti identifica cui ii “apartine” fiecare politician. Nu politic, lucru legitim, ci economic, lucru profund nelegitim! Veti putea transforma Romania dintr-o democratie indiferenta intr-una functionala numai daca nu veti juca pe mana lor si veti putea face ceea ce voi ganditi si nu ceea ce altii doresc sa ganditi.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Rusul Serghei şi Mona Lisa
Preşedintele statului Chile îşi cere scuze pentru sloganul nazist
pe care l-a folosit in timpul unei vizite în Germania
A sărit la bătaie la cadrele medicale de la Spitalul Municipal
Senatorul Câmpanu votează azi pentru căderea Guvernului Boc
Moţiunea de cenzură - cum cheamă partidele "artileria grea europeană"
M-a speriat un Lenin din Italia
Ce vrea Medvedev de la România?
Ofertă social-democrată plină de gratuităţi
PROGRAM OPERATIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE
„METODE MODERNE DE OCUPARE PENTRU PERSOANE NEOCUPATE”
„OCUPARE PRIN MĂSURI ACTIVE ÎN JUDEŢUL BOTOŞANI”
Nu glumiţi cu jurnaliştii că iată ce poate ieşi!
1.000 miliarde lei vechi au dat năvală peste preşedintele Ţâbuleac
nu toţi patronii firmelor de construcţii îşi pot freca mâinile
Municipalitatea oferă patine gratuit
Poate începe campania antigripală
Părinţii nu mai vor la catedră cadre necalificate
Calitatea de membru într-un CA nu va mai fi o afacere rentabilă
De la anul vom avea şi medici ucenici
Biblioteca Judeţeană Botoşani, în doliu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog