Deputaţii au adoptat, joi, o propunere legislativă ce reglementează modul în care sunt comercializate şi achiziţionate ciupercile din flora spontană. Comercializarea, prelucrarea şi utilizarea în alimentaţie a ciupercilor din flora spontană vor fi permise numai după ce acestea vor fi controlate de către un inspector specializat în domeniu, care trebuie să emită un certificat de calitate, prevede iniţiativa. Conform legii, ciupercile vor putea fi comercializate numai în pieţele şi halele desemnate în acest scop de autorităţile comerciale locale, numai cu autorizaţie şi în prezenţa unui inspector de specialitate. Cei care nu vor respecta prevederile noii legi vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei noi. Propunerea legislativă are şi o anexă, în care sunt precizate speciile de ciuperci a căror recoltare şi comercializare sunt permise. Deputaţii au căzut însă de acord că întocmirea listei cu ciupercile comestibile trebuie lăsată în seama Ministerului Agriculturii, care este cel mai avizat în acest domeniu. Unul dintre iniţiatori, deputatul UDMR Tamas Sandor, a explicat că este necesară o reglementare în acest domeniu, deoarece, în prezent, oricine poate culege orice fel de ciuperci de pe marginea drumului, pe care apoi le vinde oricui, ceea ce a provocat de atâtea ori victime. (A.M.)