Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8277
De la 07 Ianuarie 2003
114837909

Deputatii incearca iar sa-si creeze superimunitate

  • Regulamentul Camerei, modificat cu o prevedere respinsa de Curtea Constitutionala in 2013
  • 24 March 2015, 23:00
Deputatii si-au pregatit terenul pentru a se putea apara mai bine in fata procurorilor anticoruptie, modificand Regulamentul Camerei Deputatilor, astfel incat procedura de incuviintare a arestarii preventive sa fie mult mai grea, scrie gandul.info.
Astfel, membrii Camerei vor ca toate cererile venite de la DNA sa contina toate "motivele concrete si temeinice", modificare pe care, de altfel, parlamentarii au mai incercat sa o introduca in urma cu doi ani si pe care Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala.
In motivarea data de CCR in 2013 se arat ca, intr-o astfel de varianta, comisia juridica s-ar transforma intr-o instanta de judecata. Aceleasi prevederi ar urma sa se aplice si in cazul cererilor de incepere a urmaririi penale a ministrilor-parlamentari, scrie sursa citata.
Pe data de 17 martie, comisia de regulament a aprobat proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, in care sunt strecurate modificari esentiale privind imunitatea parlamentarilor, declarate neconstitutionale inca din 2013 de CCR. Forma modificata acum este identica cu cea respinsa de judecatorii constitutionali.
In primul rand, este vorba vorba despre articolul 195, la care au fost introduse o serie de alineate noi potrivit carora solicitarile DNA trebuie sa contina "indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei".
In plus, in cazul in care comisia juridica decide ca este nevoie de probe suplimentare la dosarul trimis, Ministerul Justitiei este obligat sa inainteze documentele necesare, iar termenul pentru elaborarea raportului se prelungeste cu doua zile. Articolul 195 modificat
1. Cererea de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului se adreseaza de catre ministrul Justitiei presedintelui Camerei Deputatilor, pentru a fi supusa aprobarii plenului Camerei, in temeiul art.72 din Constitutia Romaniei republicata. Cererea trebuie sa contina indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei.
2. Presedintele Camerei Deputatilor aduce de indata cererea la cunostinta Biroului Permanent, care o trimite Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, pentru a intocmi un raport in termen de cel mult 3 zile. Ministrul justitiei va inainta toate documentele pe care aceasta le solicita. In cazul in care sunt necesare probe si informatii suplimentare de la Ministerul Justitiei, presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati va solicita Biroului Permanent prelungirea termenului pentru depunerea raportului cu cel mult 2 zile. Raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate. Raportul comisiei se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti.
Aceleasi prevederi ar urma sa se aplice si in cazul cererilor de incepere a urmaririi penale a ministrilor parlamentari. Astfel, potrivit articolului 157 modificat de deputati "raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate, acesta se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Varometru educaţional
Reţeta ziulei: Specialitate de pui cu legume şi brânză
Horoscopul zilei
De ce trag clopotele Viorel?
Ioan Rotundu
Utah devine primul stat american care reintroduce plutonul de executie
Salarii de pana la 14.000 de lei pe luna pentru tractoristii angajati in Arad
Presedintele Iohannis, criticat de ONG-uri pentru pozitia sa pro-TTIP
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Traian Basescu, audiat la Parchetul General, in dosarul de santaj
Nu imi este frica de lege. Am dat o declaratie completa
DNA face o noua cerere de arestare pentru Darius Valcov
Procurorii spun ca a ascuns in seiful unui prieten 90.000 dolari, 1,3 mil. lei, trei kilograme de aur si tablouri, inclusiv unul semnat Renoir
Cum sunt hăituiţi micii comercianţi
Ioan Rotundu
Senatul, asteptat sa se pronunte, de ziua lui Darius Valcov, pe cererea de retinere si arestare
a fostului ministru de Finante
BotoŞani: Dacă eşti corupt, ai mari şanse să fii angajat la stat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă