Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
413
De la 07 Ianuarie 2003
77875035

Diaconiţă crede că are probe zdrobitoare împotriva celor doi poliţişti (II)

  • ce spune consilierul său juridic despre modul de derulare al anchetei
  • care este punctul de vedere al inspectorului şef, col. Costică Holcă
  • 16 November 2007, 23:00
Aşa cum v-am relatat în numărul de ieri al publicaţiei noastre, Ioan Diaconiţă, cel care se consideră o presupusă victimă a abuzurilor comise de maiorul Dragoş Holca şi lt. Mitică Aioanei din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, a cerut anchetarea acestora de către Parchetul Militar Iaşi, în care sens a depus o plângere penală.
În susţinerea afirmaţiilor sale din plângerea penală Diaconiţă crede că se va putea folosi de proba cu martori şi înscrisuri oficiale. Întrebat ce fel de documente va folosi ca probă, dumnealui ni le-a pus la dispoziţie în copie xeroxată. Este vorba de factura fiscală cu seria CFAAAAA nr. 1057134/ 2 mai 2002, emisă de Societatea comercială A.F.F. COMPANY IMPEX SRL Bucureşti, înmatriculată sub nr. J/40/7203/1993 şi cod fiscal R.7667118 pentru 1200 pachete cafea Ford elite, valoarea facturii fiind de 33.986.400 lei, TVA inclus. Factura a fost emisă pentru cumpărătorul P.F. Beşliu, adică pe numele lui Marcel Beşliu ca persoană fizică, nimeni altul decât cumnatul lui Diaconiţă. Factura a fost achitată în numerar cu chitanţa nr.5651777/2 mai 2002. În ce măsură factura şi chitanţa sunt şi din seriile eliberate de DGFP Bucureşti, nu mai este treaba noastră de a verifica, Diaconiţă susţinând că actele sunt perfect legale.
Diaconiţă şi cumnatul său Beşliu se întreabă cum s-a putut confisca o cantitate de cafea care avea provenienţă legală. Dinu Buceceanu, consilierul juridic care-l consiliază pe Diaconiţă ca administrator al S.C. NEDEIE SRL Botoşani, şi care cunoaşte în amănunţime întreaga poveste, ne-a declarat: "În cazul lui Diaconiţă s-a procedat precum miliţia pe vremuri. Întâi te reţinea şi apoi fabricau probe pentru a te inculpa. Dacă nu reuşeau, te eliberau fără ca măcar să-şi ceară scuze. Ori, actuala legislaţie, care are la bază prezumţia de nevinovăţie, impune ca reţinerea unei persoane sau a unor bunuri să se facă pe baza unor dovezi prealabile. Ceea ce nu s-a întâmplat şi în cazul de faţă".
Diaconiţă susţine că în timp ce se deplasa dinspre Bucureşti spre Botoşani a primit un telefon de la cumătrul său din Ucraina, de la care urma să primească 5000 USD. Pentru a nu pierde suma, a schimbat traseul prin Suceava - Dorohoi - Pomârla. La Pomârla a descărcat cafeaua la un cetăţean ce-şi are casa pe drumul forestier. A trecut graniţa, a primit dolarii în baza unui act de mână scris cu cuvinte româneşti dar cu litere chirilice, şi a revenit apoi în Pomârla, încărcând din nou cafeaua în dubiţă. El susţine că presupunerea poliţiştilor precum că ar fi adus cafeaua din Ucraina este total eronată, pentru că la vama Racovăţ ar fi fost descoperită de vameşi. În susţinerea afirmaţiilor sale ne-a pus la dispoziţie şi copia documentului de mână.
Diaconiţă a depus o plângere şi la Parchetul Dorohoi. Fiindu-i refuzată primirea cererii de către primul procuror, a expediat-o prin poştă. Prin adresa nr. 243/II/6 Parchetul Dorohoi îi face cunoscut că "cererea Dvs. înaintată la acest parchet… împreună cu declaraţia lui Beşliu Marcel şi copia facturii fiscale, a fost înaintată spre a fi avută în vedere la soluţionarea dosarului penal P/1210230, Serviciul Economic din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani."
Diaconiţă şi consilierul juridic Buceceanu îşi pun o serie de întrebări, la care, deocamdată, n-au primit răspunsuri: De ce nu li s-au pus la dispoziţie sau să li se fi adus la cunoştinţă conţinutul actelor de inculpare şi în ce constă vinovăţia sau infracţiunile comise? De ce la percheziţia maşinii nu a fost anunţat să participe şi proprietarul? De ce maiorul Holca, deşi a primit ordin de la inspectorul şef col. Costică Holcă, a evitat să-i predea direct maşina lui Diaconiţă şi a recurs la serviciile căpitanului Cucoreanu de la Poliţia Dorohoi, şi aceasta în două rânduri? De ce se evită a se spune ce s-a întâmplat cu suma de 5000 USD, dispărută din maşină? Cum afirmă poliţiştii că au obţinut mandat de percheziţie de la procurorul dorohoian Cristi Popescu, în prezent promovat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, când în perioada 1 - 5 mai instituţiile statului n-au lucrat, funcţionarii fiind liberi prin H.G.?
Contactat telefonic, inspectorul şef al IJP Botoşani, col. Costică Holcă, ne-a declarat: "Sechestrarea şi percheziţia maşinii s-a făcut în prezenţa unui procuror de la Dorohoi. Dacă la operaţiunea derulată a fost de faţă şi un procuror, pentru mine totul este legal. Afirmaţiile lui Diaconiţă şi Beşliu privind cafea ascunsă pe undeva prin Pomârla vor fi verificate atent. Faptul că Diaconiţă a fost oprit a doua oară cu maşina, ştiţi de ce? Pentru că la prima oprire a sa, ofiţerii de poliţie au urcat în maşină, dar pentru că Diaconiţă conducea violent şi le punea viaţa în pericol au fost nevoiţi să coboare. Ancheta este în curs de desfăşurare, iar Diaconiţă are antecedente pe această linie. Aşteptăm şi verificarea procurorului de la Parchetul Militar Iaşi. Concluziile le veţi cunoaşte la momentul potrivit."
Într-adevăr, Diaconiţă are antecedente de acest gen cu poliţia botoşăneană. Cu ceva timp în urmă i s-au confiscat 50.000 pachete de ţigări străine. Confiscarea fiind nejustificată, Diaconiţă s-a adresat instanţei de judecată şi a câştigat procesul. Când să-şi primească ţigările înapoi, s-a constatat că acestea dispăruseră de mult. Problema sa- rezolvat la nivelul Ministerului Finanţelor, în sensul că i s-au dat, în contravaloare, un lot de ţigări de la Fabrica de ţigarete "Carpaţi" din Iaşi. La ridicarea ţigărilor, un camion plin, Diaconiţă a constatat că este urmărit de o maşină a Poliţiei.
Numai că, pe traseu, pentru a le demonstra poliţiştilor cum poate să dispară un camion de ţigări, chiar legal primite, a făcut ce-a făcut şi, pe raza judeţului Iaşi, a transbordat ţigările în alt mijloc de transport. La intrarea în Botoşani, oprit la control (era aşteptat de un echipaj a poliţiei), poliţiştii au rămas uimiţi că în maşină nu se mai afla nici un pachet de ţigări. Cel puţin aşa susţine Diaconiţă. După aventura ţigărilor, Diaconiţă a mai avut de-a face cu poliţiştii. Un alt lot de cafea i-a fost confiscat, abuziv susţine el, şi pentru care se judecă în prezent. Ori, poliţiştii vor să demonstreze, cu înscenarea de faţă, instanţei judecătoreşti că Diaconiţă este un contrabandist. Aceasta este părerea sa şi a consilierului juridic Dinu Buceceanu.
Diaconiţă mai susţine că după evenimentele din 2 şi 3 mai a.c. a fost căutat de doi oameni dubioşi. Unul dintre ei, un necunoscut, l-a aşteptat la societatea pe care o administrează o jumătate de zi pentru a-l întâlni. I-a propus să participe la o livrare de mercur, fapt pentru care va primi un comision gras. Cel de-al doilea s-a prezentat şi i-a propus ca să organizeze împreună trecerea unor cetăţeni asiatici din Moldova în România şi mai departe, prin zona Horia - Mitoc, loc de unde este soacra lui Diaconiţă. "Mi-am dat seama că ambii au fost trimişi de poliţişti pentru a mă atrage în cursă şi discredita" - crede Diaconiţă. Cert este că sâmbătă, 25 mai a.c., doi ofiţeri din Poliţia Botoşani şi cu un subofiţer de la Postul de poliţie Mitoc s-au prezentat la soacra lui Diaconiţă, Teodora Beşliu, din satul Horia. Ei i-au luat acestea o declaraţie. Femeia, în vârstă de 65 de ani, operată de pietre la fiere şi cu vederea slăbită, n-a putut scrie. Declaraţia a fost scrisă de către unul din poliţişti şi, fără a-i mai fi citită, a fost pusă s-o semneze, ne-a mai relatat Diaconiţă în cursul zilei de ieri. Cum se va soluţiona conflictul dintre Diaconiţă şi poliţişti este greu de apreciat. Câtă cinste şi corectitudine există de o parte sau de cealaltă, iarăşi este greu de evaluat.
Încheiem materialul de faţă cu părerea consilierului juridic Dinu Buceceanu, format ca jurist în anii democraţiei: "Avem de a face cu o cercetare abuzivă. Bănuiesc care sunt motivele, dar mă abţin să le expun public. Consider că un ofiţer de poliţie aflat în exerciţiul funcţiunii poate uza de toate căile legale, dar nu şi de ameninţarea "deschide maşina că altfel te împuşc". Procedural nu mai este ca înainte când te aresta şi apoi se proba vinovăţia. În prezent strângerea probelor şi derularea anchetei se face sub supravegherea unui procuror, iar dacă eşti acuzat de ceva, acuzaţiile ţi se aduc numai în prezenţa unui avocat. În acest caz poliţia a făcut propria anchetă, cercetare, pe care o calific un abuz clar. Nu este la ştirea mia ca vreun procuror să fi participat, din primă fază, la declanşarea anchetei."
(Ioan Rotundu)

N.R. - Articolul a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 784/29 mai 2002. Între timp Diaconiţă a câştigat toate procesele prin care poliţia a procedat la confiscări de mărfuri, fără însă a obţine reparaţii de ordin moral. A mai rămas pierdut şi de cei cinci mii de dolari, instanţa de judecată refuzând introducerea în dosar a maiorului Dragoş Holcă şi a procurorului dorohoian. Parchetul Militar l-a achitat pe maiorul Dragoş Holca pe motiv că faptele sale nu sunt de natură penală. Acum maiorul Dragoş Holca este comisar şef interimar al IJP Botoşani şi speră să primească de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative numirea definitivă.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


APIA a finalizat controlul în teren a exploataţiilor agricole
Ţigări confiscate la Mihăileni
ASP a început hăituirea medicilor stomatologi moldoveni şi ucraineni
Oprişanu dă iama printre cabinetele stomatologice rurale
pe lângă faptul că-s puţine, şi cele existente riscă să fie închise
Comunicat presă E.ON
oamenii lui Victor Construct au mai comis o boacănă
Comunicat de presă
Program TELE’M Botoşani
Votaţi-i, numai aşa vor ajunge în Parlamentul European!
Prefectul Sorescu a ascultat problemele romilor
După ce-a stat pe scaunul de senator, acum vrea să stea pe cel de primar
Peremiştii acuză monopolizarea panourilor electorale
Probe de la benzinării trimise la analize la Bucureşti
Botoşănenii pot consuma liniştiţi produse de post
Anunţ important
Magistrala de gaz, o investiţie care se târâie de peste zece ani
vineri, în prezenţa ministrului Vosganian s-a inaugurat începerea lucrărilor
Senatorul Ţâbuleac vrea să susţină termoficarea în Botoşani
Avertismentul lui Drăguş pentru 2008
Putreziciunea iese greu la iveală, dar iese
Ioan Rotundu
Ministrul justiţiei, dl. Tudor Chiuariu, şi-a cerut iertare
Ruşii lipoveni – istorie pe ritm de kalinka
Sarmale cu dovleac
Horoscop
Mail-ul buclucaş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă