Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23459
De la 07 Ianuarie 2003
122883526
Die Welt :

Rusia are mai multă nevoie de Europa decât Uniunea Europeană de Rusia

  • 26 September 2010, 23:00
Rusia are mai multă nevoie de Europa decât Uniunea Europeană de Rusia, de aceea UE ar putea influenţa politica externă imperială a Kremlinului, consideră expertul german pentru Europa de Răsărit, Gerhard Gnauck, în ediţia de vineri a publicaţiei Die Welt, citat de agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.
Potrivit acestuia, UE ar putea forţa Kremlinul să-şi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, unde în partea transnistreană a „uitat o parte a armatei sale" sau de a stopa desfăşurarea bazelor militare ruseşti în Osetia de Sud şi Abhazia, cele două regiuni separatiste georgiene a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia în 2008, în urma conflictului cu Georgia.
În general, el remarcă o creştere semnificativă a sentimentelor proruse în cadrul NATO şi UE, făcând, în acest context, apel la o privire lucidă asupra parteneriatului cu Federaţia Rusă.
„Dacă îi asculţi pe cei care pledează pentru o colaborare mai strânsă cu Rusia, ai sentimentul că avem de a face cu o putere economică a viitorului, cu un partener aproape ideal, din punct de vedere german", a afirmat Gerhard Gnauck, adăugând că, dacă ar fi excluse livrările de petrol şi gaze, între Rusia şi Germania nici nu prea există în realitate relaţii comerciale.
În plus, recent, unul dintre experţii germani în domeniul politicii externe a declarat că „Rusia poate inspira o nouă viaţă în NATO", insistând asupra faptului că Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să invite Rusia să i se alăture.
O astfel de poziţie, în special, în Germania, este legată în principal de sentimentul de vinovăţie şi de responsabilitate pentru cel de-al doilea război mondial şi de simpatie după prăbuşirea „imperiului sovietic", apreciază el. Există un paradox, consideră Gnauck: de ce „apărătorii Moscovei" resimt trauma postimperială a Rusiei mai bine decât durerea acelor state, care astăzi poartă povara imperialismului sovietic, ca victime ale acestuia?
În ultimii ani, relaţiile dintre Rusia şi Germania au ajuns la un asemenea nivel de corectitudine politică, niciodată atins înainte de 1991, susţine el. Pe vremuri, Helmut Schmidt, cancelar al Germaniei (1974 - 1982) vorbea în public despre Rusia ca despre un stat mic, fără nicio greutate politică, dar cu o mulţime de arme. În prezent, nimeni în Germania nu ar îndrăzni să vorbească în astfel de termeni despre Moscova, afirmă Gnauck, făcând apel la politicieni să privească lucid dacă s-a schimbat ceva de atunci cu privire la Rusia.
El consideră că Moscova continuă şi în prezent să ducă în Europa de Răsărit o politică „Russia only" şi nu „Russia first", de aceea, în opinia sa, UE ar trebui să-şi clarifice modul în care va pune în aplicare Parteneriatul său Estic cu Armenia, Azerbaidjanul, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, în paralel cu cooperarea cu Rusia. Mai ales că premierul rus Vladimir Putin vrea să determine UE să creadă că Rusia poate şi fără Europa, în realitate, consideră Gnauck, UE poate exista fără Rusia şi nu invers.
În lunile următoare va deveni clar dacă politicienii europeni doresc să reglementeze politicile Kremlinului sau nu, concluzionează Die Welt.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Presimţirile sumbre ale preşedintelui
Ioan Rotundu
Program Tv SOMAX, luni, 27 septembrie
Bancul zilei: Un banc pentru nepudici
„Marea curăţenie”, o treabă făcută româneşte
adică pe jumătate compromisă
Şoc la Fisc, uimire la Pro Casa
Dovezi despre corupţia medicilor oferite de un botoşănean din Madrid
Un supravieţuitor al Holocaustului încearcă să spargă blocada impusă Fasiei Gaza
Emil Boc nu a fost escortat de poliţie
În loc de salarii majorate poliţiştii ar putea primi închisoarea
cel puţin asta le doreşte Băsedscu şi Blaga
Franţa nu recunoaşte calitatea de cetăţean european
FMI vrea să le ia românilor şi pielea
Guvernul Boc n-are nimic împotrivă
PSD nu presupun o cota de impozitare mai mare de 25% pentru venituri foarte mari
Germania: PIB-ul va creşte cu 3,3% in 2010, estimează FMI
Tineri arhitecţi francezi construiesc adăposturi pentru ţiganii români
la periferia orasului Lille
Toate salariile bugetarilor cresc cu 14% in 2011
DNA a aflat cine este Ţâbu
Control la compuşii organici volatili
Firma Nord Proiect întocmeşte gratuit o documentaţie
pentru demararea construcţiilor pe fostele terenuri ale Armatei
Săptămâna aceasta vine materialul lemnos pentru casele sinistraţilor
Ţurcanu se răfuieşte cu liberalii „fripturişti”
Fără apă la Pod de Piatră
În şcolile botoşănene se aşteaptă inspecţie de la Ministerul Educaţiei. Cadrele
Învăţământul este gratuit, dar nu şi manualele şcolare
„Caritatea” râvneşte la clădirile şi terenurile Spitalului TBC
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog