Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8655
De la 07 Ianuarie 2003
122894304
Digi 24:

Sebastian Ghita aflase ca procurorii il cerceteaza intr-un al cincilea dosar penal,

  • inainte sa dispara din tara
  • 6 March 2017, 23:00
Digi 24 afirma, citand declaratii ale unor martori facute in fata procurorilor DNA, ca Sebastian Ghita ar fi intervenit pentru ca firmele sale sa obtina contracte de IT cu statul la ministri din doua guvernari.
Potrivit sursei citate, mai multe persoane din societati specializate in IT au depus marturii in fata procurorilor in care au explicat "cum ar fi actionat Sebastian Ghita in momentul in care ar fi solicitat mai multe sume de bani pentru a le asigura societatilor respective incheierea unor contracte cu statul si incasarea la timp a platilor".
Din documentele de la Tribunalul Prahova ar reiesi ca Sebastian Ghita a sustinut ca poate interveni atat la Victor Ponta, cat si la alti fosti ministri pentru bunul mers al diferitelor contracte, arata Digi 24.
Pentru a masca incasarea diferitelor sume de bani, spun procurorii DNA, firmelor implicate li se solicita sa incheie contracte cu mai multe societati care erau controlate de Guta sau de oameni apropiati ai acestuia si in contul respectivelor contracte erau trecute diferite servicii IT fictive.
Potrivit unui martor, Ghita ar fi sustinut ca are nevoie de 450.000 de euro pentru finantarea campaniei electorale a lui Victor Pontra din 2014.
Din cercetarile efectuate de procurori reiese ca Ghita ar fi aflat ca procurorii il cerceteaza in legatura cu un al cincilea dosar penal. Discutiile ar fi avut loc intr-un cerc de apropiati ai fostului deputat, inainte ca acesta sa dispara.
Adevarul.ro citeaza declaratia unui martor cu identitate protejata facuta in februarie, la DNA, in cel mai recent dosar deschis pe numele fostului deputat PSD.
"In perioada 2007 - 2015, Ghita Sebastian a solicitat tuturor reprezentantilor firmelor mari din IT sa achite procente de minimum 10% din valoarea contractelor pentru toate proiectele din domeniul IT sau pentru contracte deja extinse, cat si separat pentru interventii la factori politici si la inalti functionari din ministere, directii, structuri din subordinea ministerelor, agentii, in sensul lansarii si de noi proiecte in domeniul IT. Practic, cine nu cotiza la Ghita Sebastian Aurelian nu putea castiga proiecte in piata de IT, iar daca totusi le castiga, atat semnarea contractelor, cat si platile ulterioare aferente contractelor erau blocate pana la momentul in care solicitarile lui Ghita Sebastian erau onorate".
Alti martorii, citati tot de Adevarul, au declarat la DNA ca Sebastian Ghita se lauda ca isi poate exercita influenta asupra factorilor decizionali si a unor functionari publici din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, sau de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), de la Agentia Nationala de Cadastru, din Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, sau din diverse Consilii Judetene cum ar fi cel din Tulcea sau din Brasov.
"Concret, martorii le-au povestit procurorilor ca Ghita intervenea la diverse institutii ale statului cu ajutorul fostului premier al Romaniei Victor Ponta, sau al fostilor ministri Valeriu Tabara (Ministerul Agriculturii), Zsolt Nagy si Valerian Vreme (Comunicatii si Societati Informationale), Eugen Nicolaescu (Sanatate), dar si pe langa alti inalti functionari, directori din CNAS, sau din Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Un martor sub acoperire, care activeaza in piata contractelor IT, a dat un exemplu concret si a adus ca dovezi mai multe documente financiare. Este vorba de o licitatie organizata de CNAS, privind proiectul 'Cardul de Sanatate'. Martorul a explicat ca licitatia a fost castigata, in aprilie 2012, de firmele HP si Novensis, iar Siveco Romania era subcontractor", scrie Adevarul.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Francois Hollande: Rusia foloseste toate mijloacele pentru a influenta opinia publica,
uneori folosind procedeele URSS, si pretinzand ca apara crestinatatea de islam
USR vrea modificarea Regulamentului Parlamentului:
"Cetatenii trebuie sa poata participa la procesul legislativ mai usor"
Ungaria: Miscarea civila care i-a administrat lui Viktor Orban o infrangere istorica se transforma in partid
Comisia Europeana da unda verde constructiei a doua noi reactoare la centrala nucleara din Paks, Ungaria,
cu finantare ruseasca
Spania: Ziaristii denunta presiunile la care sunt supusi din partea partidului stangii radicale
Nicusor Dan: Deocamdata nu se pune problema excluderii din USR a lui Clotilde Armand;
sesizarea va fi analizata
UE a creat un prim cartier general militar,
care va deveni operational in scurt timp
Tariceanu, despre viitorul ALDE:
Vom merge pe o formula de conducere unica, dupa congresul care va avea loc "cel mai probabil dupa Pasti"
Salariile inspectorilor ANAF scad exact cand premierul vrea colectare mai buna:
sporul de stres al inspectorilor de la Antifrauda se reduce de la 25% la 5%. ANAF da vina pe buget
Fostul sef al Politiei Cluj pierde definitiv procesul cu ANI,
dupa ce a fost prins cu bani nejustificati. Inalta Curte dispune confiscarea a peste 250.000 lei
Fiscul da vina pe bugetul facut de Guvernul Grindeanu pentru scaderea veniturilor inspectorilor antifrauda
Horoscopul zilei de 7.03.2017
Bancul zilei: Antivirusul blondei
Perversitatea politică a preşedintelui CJ Costică Macaleţi
Ioan Rotundu
Inconştienţă, sau jaf organizat?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog