Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8489
De la 07 Ianuarie 2003
122868556
Din lipsa banilor ,

Monument de 9 milioane de lei plătit de Ministerul Culturii nu poate fi adus în ţară din China

  • 16 April 2013, 23:00
O lucrare de 9 milioane lei, platita de Ministerul Culturii si care ar fi trebuit sa faca parte dintr-un monument din Arad, nu poate fi livrata din China, unde a fost realizata de un sculptor roman, pentru ca nu are cine sa plateasca transportul de 100.000 de euro, primarul Gheorghe Falca cerand implicarea Ministerului Culturii, relateaza Mediafax.
Lucrarea reprezinta o coloana a infinitului, care va face parte din componenta unui monument dedicat Marii Uniri de la 1918, care ar fi trebuit inaugurat inca din 1 Decembrie 2012, insa piesele nu au mai fost livrate.
Monumentul Marii Uniri ar urma sa fie amplasat pe un lac din centrul municipiului Arad, dupa demersuri care au fost initiate in urma cu zece ani de Asociatia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA). In 2003, asociatia a lansat un concurs national pentru realizarea unui monument tematic, la care au participat 13 artisti plastici. Juriul a declarat drept castigator proiectul unui artist aradean, dar Ministerul Culturii si Cultelor nu a fost de acord cu lucrarea acestuia si a organizat un nou concurs, in 2007, care a fost castigat de sculptorul Florin Codre.
Presedintele ARMMUA, Aurel Ardelean, afirma ca a luat legatura, zilele trecute, cu acest sculptor pentru a-l intreba despre livrarea lucrarii, fiind informat astfel ca o piesa din ansamblul monumental a fost sparta in timpul manipularii intr-un atelier din China, locul in care artistul a ales sa produca piesele.
"Ne-a comunicat ca in timpul manipularii unei piese din componenta monumentului, aceasta s-a rasturnat si s-a spart. Ni s-a spus ca livrarea va fi intarziata pentru ca piesa trebuie refacuta", a declarat Ardelean.
La randul sau, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, spune ca monumentul ar fi trebuit livrat inca de anul trecut, insa atunci firma artistului a intrat in insolventa, iar din acest motiv nu s-a putut face livrarea monumentului la timp, anul trecut.
"Ministerul Culturii a platit noua milioane de lei pentru lucrare, dar aceasta nu a fost livrata anul trecut pentru ca firma sculptorului a intrat in insolventa si nu avea 100.000 de euro pentru a transporta piesele cu vaporul pana in Romania. Este pacat ca ministerul nu face nimic pentru o lucrare platita deja. Ministerul Culturii trebuie sa se implice pentru a se aduce in tara acest monument", a declarat Falca.
In bugetul pe anul trecut al municipiului Arad era prevazuta suma de 3,6 milioane de lei pentru amplasarea monumentului asteptat din China, bani care au fost transferati in bugetul pe acest an. Suma trebuie cheltuita pentru realizarea infrastructurii pe care va fi asezat monumentul si a trei poduri care vor lega coloana din marmura inalta de 36 de metri de malurile lacului.
"Sunt sanse minime ca inaugurarea sa aiba loc in acest an de Ziua Nationala, pentru ca ar fi nevoie de sase luni pentru lucrari, care nu pot incepe inainte de livrarea pieselor¬, a afirmat primarul.
Sculptorul brasovean Florin Codre nu a putut fi contactat pentru a oferi informatii despre stadiul lucrarii si momentul livrarii.
Lucrarea reprezinta o coloana a infinitului stilizata sub forma unui stalp ramificat, simbolizand o convergenta a celor trei provincii romanesti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Limbricii
Gastronomie: Supă de cartofi de post
Încă o dovadă de ipocrizie la primarul Portariuc
Domonci, profesorul care are lapsusuri la examenele de şef
Pentru prima oară de la Revoluţie, avem un sold al comerţului exterior pozitiv
Se scoate taxa de cogenerare
Forme de manipularea ţugulanilor
Ioan Rotundu
Albeşti şi Dângeni, comune în care se vor construi grădiniţe
Deputatul PNL Roxana Ţurcanu l-a surprins cu o declaraţie pe premierul
Botoşani: Cetăţenii moldoveni hăituiţi cu Poliţia
Primăria vrea să-i oblige pe proprietari să-şi repare faţada blocurilor
Ce spun medicii botoşăneni de noua formă de salarizare
Încet, încet Amişculesei scapă de prigoana procurorilor
Ponta nu are bani pentru pensiile militarilor. Poate de la anul
Liberalii îi dau şah ministrului Liviu Voinea
Camera Deputaţilor a modificat ordonanţa Guvernului privind arieratele
Deputata botoşăneană Liliana Mincă chemată la DN
Să nu deschidă Cutia Pandorei!
Ioan Rotundu
Bulgarii din Taraclia vor autonomie față de Chișinău
Botoşani: Darabani, oraşul care trăieşte sub teroarea forţelor de ordine
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog