Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Poşta redacţiei
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14552
De la 07 Ianuarie 2003
122874619

Din nou finul Ţurcanu îşi spală naşul de nămolul infestat al iazului Dracşani

  • Ioan Rotundu
  • 21 February 2021, 22:59
După o aşteptare strategică, Mihai Ţurcanu (foto), pus ilegal şef la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, a găsit de cuviinţă ca prin adresa nr. 212/18.01.2021 să răspundă la petiţia primită de la Traian Popa prin care acesta acuza că peştele din iazul Dracşani este infestat şi a devenit periculos pentru consumul uman. Popa, om de afaceri din Suliţa, şi-a argumentat reclamaţia cu buletine de analiză efectuate la un laborator acreditat de Uniunea Europeană, laborator a cărei competenţă nu poate fi pusă la îndoială iar rezultatele analizei nu pot fi contestate ştiinţific de analize la un laborator de curte din România.
În răspunsul remis petentului, Mihai Ţurcanu, care este finul lui Gheorghe Nistor, patronul iazului Dracşani, consemnează „…faptul că nu găsesc în arhiva DSVSA Botoşani documente/notificări de la instituţii sanitare ori alte structuri ale Ministerului Sănătăţii, care să semnaleze cazuri ale intoxicării la oameni în urma consumului de peşte comercializat de Piscicola SA. De asemenea nu se află în arhivă nici documente care să semnaleze cazuri de mortalitate la peştii din cadrul exploataţiei piscicole Dracşani”
Aşadar, doctorul veterinar Ţurcanu, dacă nu s-a înregistrat o toxiinfecţie alimentară cu morţi, peştele din iazul Dracşani este bun de consum. Cât despre peştele mort, rând oamenii din Suliţa pentru că sunt zile când Nistor curăţă iazul de peştele mort, scoţând cantităţi semnificative.
Scriam atunci în articolul „Finul Ţurcanu îşi apără naşul, otrăvindu-ne pe noi - Peştele din iazul Dracşani este infestat cu pesticide şi metale grele” publicat în Jurnalul la data de 13 decembrie 2020 că:
”În explicaţiile la Raport se precizează Mb „Pesticidul p.p.’ – DDE are normă europeană maximă de 0.02 mg/kg de peşte iar la analiză s-a găsit 0.04, depăşirea fiind de 0,02 mg/kg, o depăşire extrem de periculoasă pentru organismul uman. Celelalte 3 pesticide, respectiv Fonofos (0,01), Popargile (0,02) şi EPN (0,04) nu sunt admise ca prezenţă în alimente, deci nici în peşte, aceste pesticide fiind considerate extrem de dăunătoare corpului uman.
În ce priveşte metalele, s-a constatat că peştele conţine 6 metale dintre care depăşiri de limită s-a constatat la Arsen (0,147), Crom (0,222), Plumb (0.102) si Staniu (0,017), toate aceste depăşiri aducând un plus de toxicitate în organism iar în combinaţie cu depăşirile de pesticide consumul peştelui din iazul Dracşani, după părerea unor specialişti şi a unei organizaţii neguvernamentale TUV ar trebui interzis până la decontaminarea iazului.”

Iată ce i-a răspuns Ţurcanu, petentului Traian Popa: „Valorile obţinute pentru concentraţiile de metale grele (cadmiu, olumb, cupru, zinc, arsen, cobalt, crom total, fier total, mangan total, nichel) încadrează apa bazinului Dracşani în clasa I de calitate pentru apele de suprafaţă – conform B.A. 10847/14.03.2018” Dacă apa este aşa de curată, de ce Mihai Ţurcanu, şi el din Suliţa, n-o consumă la bucătărie şi ca apă de băut?
Nici peştele comercializat de Nistor, din ancheta efectuată, Ţurcanu nu l-a găsit infestat: „Un alt buletin de analiză emis înainte de petiţie, de către LSVSAJ Suceava, în context de supraveghere pentru peştele comercializat, atestă conformitatea pentru peştele proaspăt, recoltat de la SC PISCUCOLA SA – conform B.A. 30043(8.12.2018”
Se poate lesne observa că Ţurcanu invocă buletine de analiză efectuate de Gheorghe Nistor cu mai bine de 2 ani în urmă şi nu s-a ostenit să recolteze probe recente pe care să le analizeze la un laborator autorizat UE. A recoltat nişte probe pe care, făcând mult tam-tam pe malul iazului ca să vadă cei din Suliţa, inclusiv aducând poliţia, probe pe care le-a depus la un laborator din Suceava, adică la cunoştinţele sale de pe vremea când era şeful ANSVSA Bucureşti.
Livada este proprietatea lui Traian Popa şi este cea mai mare livadă de pomi fructiferi din nordul Moldovei, având un rol economic important pentru judeţul nostru.
Ţurcanu nu indică nici un pesticid sau alte substanţe de tratament folosite în livadă care ar fi putut ajunge în apa iazului pentru că nu există aşa ceva, dar a lansat ameninţarea ca să-i închidă gura lui Traian Popa.
Iar ca o concluzie finală, Mihai Ţurcanu încheie răspunsul său către petent cu „În baza analizelor recent efectuate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava şi Laboratorul de Calitatea Apelor Bacău, peştele comercializat de către SC PIUSCUCOLA SA este conform cu cerinţele impuse de normativele europene şi naţionale şi poate fi comercializat fără restricţii.
În baza acestor documente se concluzionează că aspectele sesizate de către dumneavoastră în petiţia adresată DSVSA şi altor instituţii publice nu se confirmă”
Curat, murdar ar fi spus bădiţa Iancu Caragiale!
Traian Popa, care-i cunoaşte ce „poame bune” sunt Mihai Ţurcanu şi Gheorghe Nistor, a recoltat noi probe din apa iazului Dracşani imediat după cele recoltate de Ţurcanu. Probele au fost analizate de Laboratorul de analize TUV Austria – România, laborator acreditat UE prin Certificatul de Acreditare nr. Li 909 din 7.02.2011.
Din buletinul de analiză ce poartă data de 1.02.2021 citim că „Pentru probele de apă au fost identificate valori foarte mari Aluminiu şi Fier. Având în vedere că staţiile de epurare implică o investiţie financiară considerabilă, poate o variantă mai potrivită ar fisă schimbaţi sursa de apă.
La proba de nămol a fost identificată o valoare destul de mare de Arsen (face parte din categoria metalelor grele).”

Ciudat, Mihai Ţurcanu a fost europarlamentar liberal şi ştie foarte bine că buletinele de analiză efectuate de un laborator acreditat UE sunt lege şi pentru România. Cu toate acestea, el consideră că analizele făcute la laboratoarele de curte ale ANSVSA Bucureşti de la Suceava şi Bacău (două mai vechi de 2 ani) sunt cele corecte iar cele europene sunt pline de erori.
Cred că finul Mihai Ţurcanu are faţă de naşul Gheorghe Nistor şi alte obligaţii decât cele că l-a cununat. Prea o face de oaie, riscând o plângere penală din partea omului de afaceri suliţan Traian Popa.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Aventură conjugală între soţi
Horoscopul săptămânii 22 – 28.02.2021
SNPF- protectorul contrabandiştilor și a celor din crima transfrontalieră! (VI)
Zoe Zlata
Legile De la Casa de pensii Botosani
Cum a dat Mihai Ţurcanu cu bâta-n balta lui Nistor de la Dracşani
Ioan Rotundu
Nemaipomenitele aventuri ale lui Ionică Nechifor
Minte de-ngheaţă apele, dar „guguştiucii” să-i îl cred
Corupția din cadrul poliției de frontieră e la cote maxime! (VII)
Zoe Zlata
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat de presă
Comportamentul de gangster al şefului PF Stânca, Vasile Luca
Vameşul Ungureanu a recurs la intimidări şi ameninţări
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog