Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24337
De la 07 Ianuarie 2003
122909986

Din secretele carmangerului Scriba

  • 8 August 2006, 23:00
Citind despre păţania cu micii de la Truşeşti, un comentator mi-a amintit de, cândva, vestitul Scriba. Este vorba de un vechi meşter carmanger, ce-a slujit mulţi ani Laboratorul de carmangerie al Cooperaţiei de consum Truşeşti. Într-adevăr, micii preparaţi de Scriba, un amestec proporţional între carne de vită şi oaie (amestecul era secretul său) erau excepţional la gust. Rămân la părerea mea că, pe lângă amestecul reuşit de carne, gustul zemos şi excelent era dat de către zeama de oase. Tot timpul ,în laboratorul lui Scriba, pe plita electrică era o ditamai oala emailată în care fierbeau oase, de la care obţinea nemaipomenita zeamă. Multe au fost secretele lui Scriba. De exemplu, gustul excepţional al cabanosului sau al pastramei de oaie. Cabanosul, un preparat delicios şi de rang burghez la acele vremuri (mă refer la acea clasă a burghezilor izvorâtă din tagma comuniştilor şi asupra căreia Lenin ne avertizase că va apărea) era un fel de compoziţie tocată din carne de porc şi oaie, porc şi vită, vită şi oaie cu care se umpleau maţele de oaie. Condimentat uneori până la limita suportabilităţii, cabanosul era un excelent antreu la ţuica naturală. Bineînţeles că de pe farfuria cu cabanos, crud sau prăjit prin crestare la capete pentru a înflori la prăjit, nu lipsea şi mai celebra pastramă. Gustoasă mai era pastrama de porc sau vită, dar pastramă de oaie, cum am mâncat la Scriba, n-am mai întâlnit prin ici un loc din judeţ. Nu ştiu cum reuşea să-i dea gust şi frăgezime, dar, pusă pe grătar la sfârâit, servită pe o bucată de fund sau blid din lemn şi cu mămăliguţa din mălai grişat alături, mâncai până ce uitai pentru ce-ai venit la Truşeşti. Dacă te nimereai la Truşeşti într-o zi de târg şi de toamnă, musai îmbucai şi o porţie de pastramă de oaie şi beai vreo câteva ulcele cu must natural. Pastrama lui Scriba, fie de porc, vită sau oaie când era scoasă de la fum, era zvântată, arămie la culoare, pofticioasă la gust, sărată exact cât se cere. Pastrama de acum n-are nici un gust, în afară că este sărată până peste poate şi este extrem de zemoasă, de parcă s-a adunat toată apa mării în ea. În ce priveşte cabanosul, n-au mai rămas din el decât numele şi amintirile despre ceea ce-a fost odată. Ce viaţă, domnule, ce viaţă!
(Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (CXXX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Confuzie regretabilă
Bani pentru dotarea unităţilor şcolare
Caravana „Gripa aviară cu teatrul de păpuşi” va ajunge la Botoşani
Medicii americani trebuie să învingă formalităţile birocratice
Manualele şcolare nu sunt gratuite pentru toţi elevii
Mall-ul din Botoşani – cea mai mare investiţie a ultimilor 16 ani
Ciuştea nu-şi poate salva coastele de sula lui Codreanu
Angajaţii Instituţiei Prefectului încep cursuri de specializare
Controverse peremiste de la cocoaşele de pe carosabil
Reabilitarea Bulevardului începe în acest an
Autorităţile locale se familiarizează cu avantajele integrării în UE
Şeful Finanţelor ar părăsi postul, dacă i s-ar oferi o leafă pe măsură
La Botoşani şi intenţiile sunt reclamate
Arca nu prezintă interes nici la jumătate de preţ
Zeci de firme riscă să fie închise
Biletele de tren se vor scumpi cu 6-7%, până la 60% la sfîrşit de an
Deputatul PIN a afirmat că Mona Muscă a fost informator al Securităţii
Tăriceanu vrea să-şi desfiinţeze cancelaria!
“Toţi premierii de după 1989 au colaborat cu Securitatea”
O româncă din Botoşani în topul personalităţilor din Italia
Expulzarea şi anularea expulzării din Italia
Daniel Negreanu, unul dintre cei mai buni jucători de poker din lume
Comcereal Botoşani are un nou acţionar majoritar
CNSAS-ul nu m-a contactat în legătură cu vreun dosar
Cazimir Ionescu nu confirmă, nici nu infirmă existenţa unui dosar Muscă
La vârful PNL domneşte maxima ipocrizie
Surprize în ancheta subiectelor de bacalaureat furate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog