Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12043
De la 07 Ianuarie 2003
122897692

Directorul adj. de la Direcţia Agricolă şi-a tras 8 ha teren sub buza Botoşanilor

  • 4 November 2007, 23:00
Venit pe meleagurile dărăbănene în urmă cu 25 de ani, prin repartiţie guvernamentală, ing. agronom Gheorghe Scripcă a desfăşurat timp de 15 ani o activitate intensă la CAP Bajura, unde, pe lângă tâmpeniile transmise de mai marii PCR-ului la care a pus mult patos personal în transpunerea lor în practică, s-au adăugat şi alte contribuţii personale, făcând din satele Bajura şi Teioasa moşia sa personală, unde tăia şi spânzura după bunul său plac.
Adept al stalinismului, în perioada antedecembristă marele colhoznic Scripcă, citând mereu pocitania de la Scorniceşti, a distrus livezile aflate pe rod în grădinile cetăţenilor, a întors culturi pe motivul neparticipării alături de el la înfăptuirea marelui program PCR. Revoluţia din 1989 l-a eliminat din comunitatea care l-a consacrat, scăpând ca prin urechile acului de linşaj din partea foştilor subordonaţi.
Ros de invidie, dornic de răzbunare, în 1990 se oploşeşte la Direcţia Agricolă, gândurile sale lucrând tot timpul la cum să pedepsească pe foştii revoluţionari, aşteptând cu nerăbdare când fostele foruri ale PCR vor relua puterea, reinstalându-l în funcţia de preşedinte al CAP Bajura.
Deşi s-a declarat tot timpul un duşman deschis al proprietăţii private, în pofida faptului că în 1991, când s-au depus cererile de împroprietărire, era locuitor al municipiului Botoşani, Scripcă nu scapă ocazia şi depune împreună cu nevasta (tot inginer agronom) o cerere de împroprietărire în urma căreia i se aprobă opt ha.
Pentru a-şi desăvârşi opera deplin, Scripcă se transferă la OCOTA, fiind repartizat specialist în măsurători la Primăria Darabani. Prima măsurătoare efectuată o face în interes propriu, împroprietărindu-se cu cele opt ha. Apoi împroprietăreşte cu cele mai bune pământuri pe acoliţii săi, pe foştii tovarăşi de breaslă, împărţind cunoştinţelor şi celor care l-au slujit cu credinţă în anii săi de glorie, pământurile bisericilor şi a şcolilor din localitate.
Cuprins de mânia proletară care i-a caracterizat activitatea, Scripcă nu întârzie să-şi bată joc de cei care i-au fost potrivnici şi care l-au alungat de pe „moşia“ Bajura la începutul lui 1990. Căutându-le nod în papură şi purtându-i de la „Ana la Caiafa“, mulţi dintre proprietarii adevăraţi umblă şi astăzi pe la uşile primăriei şi ale tribunalului, căutându-şi drepturile.
După ce-şi vede scopul atins, adică împroprietărirea cu opt ha, pe colhoznicul de altădată îl cuprinde dorul de mărire şi revine la Direcţia Agricolă unde, datorită conjuncturii şi faptului că s-a înscris în PNŢCD, Scripcă ajunge director adjunct, post la care a râvnit timp un deceniu, deşi după revoluţie mărturisea cunoscuţilor că nu se va înscrie decât în PCR, dacă acest partid s-ar forma. Setea de mărire, dorinţa de răzbunare şi nu în ultimul rând interese pecuniare l-au determinat să devină ţărănist, partid pe care l-a părăsit imediat după alegerile din noiembrie 2000.
Luând exemplu de la Crin Halaicu, Scripcă Gheorghe, pe lângă alte matrapazlâcuri, reuşeşte să-şi transfere cele opt ha, primite pe nedrept, la Botoşani, în apropierea oraşului. Actualmente îşi linge rănile, bătând la uşile partidelor din arcul de guvernământ: PDSR, PUR, PSDR. Se pare că a devenit membru PDSR. Pe la început de an se vehicula ideea că va fi directorul general al Direcţiei Agricole. Numirea sa părea iminentă. N-a fost să fie.
Dacă justiţia mai funcţionează în această societate, iar puterea politică nu este insensibilă la dezvăluirile presei, cerem organelor în drept să confirme împroprietărirea ilegală a lui Scripcă la Darabani, ţinând cont de faptul că atunci când s-au depus cererile Scripcă era locuitor cu acte în regulă a municipiului Botoşani. Mai cerem să ni se explice ce raţiuni s-au avut în vedere când cele op ha teren i-au fost transferate la Botoşani. Cum rămâne cu adevăraţii proprietari din Darabani care datorită modului haotic de aplicare a Legii 18 nu au reuşit să intre în posesia pământului proprietate din moşi strămoşi nici până în ziua de astăzi. (Silviu BAJUREANU)

N.R. – Articolul a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 496/11.04.2001. L-am readus în actualitate pentru că lui Scripcă nu i s-a întâmplat nimic că s-a împroprietărit ilegal cu cele opt ha teren, transferate apoi la Cătărămăşti Deal, şi care acum valorează un milion de euro. Mai mult, Scripă este şi acum şef prin Direcţia Agricolă şi speră, de data aceasta ca liberal, să ajungă şeful peste programele cu finanţare europeană. A dat un examen, dar n-a reuşit să ia notă de trecere nici la scris, nici la oral, altă persoană trecând examenul. Deputatul Câmpanu a blocat angajarea persoanei care a câştigat concursul, în speranţa că până la urmă Scripcă va reuşi să treacă organizarea unui nou examen să ocupe postul mult râvnit şi plin de bani.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Supă de găluşte
Deltaplanul şi ardeleanul
Horoscop
“Dansez pentru tine” presărat cu momente tensionate
Cătălin Măruţă şi naşa canapelei
Program TELE’M Botoşani, luni, 5 noiembrie
Directoarea Drăculeţ are bani, dar n-are şi speranţe că-i va putea folosi
Pentru că toţi vând, el vrea să cumpere
Un candidat ce merită votat
Flutur a fost etichetat primar liberal democrat
Drăguş crede că se vor accentua discursurile naţionaliste în spaţiul European
Senatorul Ţâbuleac se încăpăţânează să scoată din impas Apa Grup
Liberal democraţii vor să impună limită de vârstă în politică
Peremiştii văd în referendum o mascaradă curată
Adăpostul de noapte intră în reabilitare
Elena Mândrescu îşi descoperă viaţa dincolo de cântec
Minoră dispărută
A ameninţat că îşi dă foc în faţa postului de poliţie
Bolnavă cu probleme psihice considerată dispărută
Bani pentru lucrări ce se pot finaliza în timp scurt
Ce fac dacă am o infecţie cu transmitere sexuală?
SIP îşi trimite profesorii la perfecţionare în Austria
Oprişanu vrea mobilier nou pentru spitale
Deţinuţii vor merge la meci
Taxă de salubritate pentru mediul rural
Zilele satului Vorniceni, cu părţile lor bune şi rele
Lupte fratricide-n măgăoaie
Ioan Rotundu
Românul şi hibridul
Comunicat de numire într-o funcţie înaltă a ex-prefectului Roman
Lansarea EU – RO Caravanei în BOTOŞANI
campanie de informare si mobilizare a tinerilor pentru un vot responsabil
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog