Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20716
De la 07 Ianuarie 2003
122880783

Discursul unui ţăran botoşănean rostit în Parlamentul Ţării

  • cuvântul ţăranului David Ion Şerpeanu, alesul sătenilor din judeţul Botoşani, rostit în Cameră la chestia evreiască în şedinţa de la 18 iulie 1918
  • 4 April 2008, 23:00
Se pare că modul în care politicienii de acum abordează problema votului uninominal aduce mult cu dezbaterile de acum 90 de ani, când s-a pus problema acordării dreptului de vot şi ţăranilor. Vom reproduce mai jos cuvântarea ţăranului David Ion Şerpeanu, deputat al judeţului Botoşani în Adunarea Deputaţilor din Iaşi. Precizăm că ţăranul era de loc din comuna Tudora şi a avut ţinute în plen mai multe cuvântări. Dar să-i dăm cuvântul, aşa cum s-a făcut şi la vremea respectivă:

Domnule Preşedinte,
Domnilor Deputaţi,
Cerusem cuvântul la discuţia generală şi aşa s-o făcut că mi s-o înăduşit glasul şi mie şi altora dintre Dvs., aşa că cuvântarea, pe am voit să o ţin, are să iasă chinuită. Decât ţin şi eu să spun părerea mea şi dacă mă credeţi, nu este părerea mea, ci e părerea acelora, pe care îi reprezint aici.
Noi sătenii nu urâm evreii ca oameni, pentru că şi ele sunt făpturi ale lui Dumnezeu Sfântul şi ca orice făptură omenească se hrăneşte, ca să trăiască să nu moară.
Dl. A.C. Cuza Când munceşte!
D-l David Şerpeanu Mă iertaţi d-le Cuza, dar ar fi unii, care ar crede că ne-am sfătuit împreună. Dar nu-i putem iubi pe toţi, pentru felul cum se poartă ei cu ţara asta, care-i hrăneşte mai bine decât toate ţările, cari ne impun nouă împământenirea lor.
Domnilor Deputaţi, care dintre Dvs, n-aţi vrut de mult să le daţi drepturi evreilor cinstiţi, muncitori, chiar înainte de războiu, dar, încă acum după războiu, când ziceţi Dvs. că şi-au făcut datoria: unii acolo pe front, alţii dincoace cu… „benefaceri”, treaba lor.
Dar dacă aceştia ni-s „dragi” nu putem să-i iubim pe aceia, care au dezertat şi când erau luptele mai grele au păşit munţii la duşman, au trecut Prutul şi Nistrul la „prieteni”, dacă se pot numi prieteni şi au aţâţat focul contra noastră.
Şi astăzi, dacă nu mă înşel, multe amărăciuni pe care le îndurăm, poate li’ndurăm şi pe urma unora ca aceia.
D-lor, după slaba mea pricepere, în toată această lege, eu n-am găsit o piedică prin care să’nlăturăm pe aceia, care ne-au pricinuit atâtea nenorociri. Oleacă di mângîiere par’că ne-ar da alinatul de sub paragraful 6 al art-1 care zice:
„Cei ce s-ar dovedi că au purtat armele contra ţării etc.” Şi aici vă întreb, cum se poate dovedi că au purtat armele contra ţării?
Sunt unii, care n-au purtat chiar arma, dar au purtat vorba, le-au arătat potecile, le-au spus semnalele, în sfârşit, au făcut tot ce-au putut, s-ajute duşmanul.
Acelora li se dă drepturi?
Nu ştiu dacă li se acordă, dar vă spun drept, că nu numai noi ţăranii, dar chiar evreii singuri sunt contra acestora, căci iată ce ne spune un evreu care a făcut mobilizarea de la început până la sfârşit în Reg. Războeni No. 15 şi o fost rănit de 3 ori:
„Pentru ce am luptat eu în Transilvania şi în toţi Carpaţii de la Bicaz până la Soveja dacă nu mă pot hrăni din pricina celor, ce au dezertat în Rusia şi în alte părţi şi au făcut „gheşefturi”, şi-au umplut buzunarele cu bani şi au venit acasă şi fac înainte gheşefturi, iar eu sărac, nu mă pot hrăni…”
Şi dacă n-am măcar mângâierea sufletească că peste câtva timp legile ţării româneşti au să mă deosebească pe mine de aceia, adică o să am eu mai multă trecere în faţa legilor decât aceia. Şi atunci dacă chiar un evreu ca acela o zis vorba iasta să vă gândiţi Dvs. ce zic sătenii, care de veacuri întregi au luptat pe pământul ista sfânt, pentrucă-l au moştenire dela părinţi şi strămoşi şi sfinţit prin sângele pe care generaţiile de laolaltă l-au vărsat, apărându-l?
Ce-au să zică aceia cari au fost în rândul întâiu la necazuri, când la alegerile viitoare cei care au stat în spatele lor, au să vină în fruntea lor, iar ei vor sta să asculte dela spate.
Şi de aceia iată ce credeam eu că drept ar fi fost ca parlamentul ista să vie odată cu legea asta şi cu o lege pentru acordarea dreptului de vot, acela pe care îl cer sătenii şi pe urmă şi după ce le-aţi acordat lor drepturi să spuneţi: „Măi băieţi v-am dat vouă drepturi, hai să dăm şi la ceilalţi căci au dreptate şi ei”.
Atunci, cred, nu s-ar fi întâmplat nici nemulţumiri la sate, să vă bănuiască bunacredinţă a dvs. şi nici, cred, atâta paradă de vorbă cât se face cum în parlamentul ista nu s-ar fi făcut.
Cei care m-au trimis pe mine aici, în Sfatul Ţării, doresc ca înainte de a se dizolva acest parlament să fi venit dvs. cu reforma electorală, care dealtminteri ştiu că este în programul dvs. şi să daţi drepturi şi acelora cari de atâta vreme cu dreptate le cer. (Aplauze).
Cam astea am avut de pus, celelalte, nu şi-ar mai avea rostul acum la discuţia pe articole, pentru că nu mă lăsaţi dv.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Victima nepăsării generale în oraşul “legumelor umane”
Faptele lor trebuie să vorbească
Ioan Rotundu
Copiii români născuţi în Marea Britanie pot beneficia de alocaţie
Si totuşi, NATO
A fost o înfrângerea a NATO?
Comentariul comentariilor (XCI)
(Ioan Rotundu)
Apel umanitar
Oportunitate de a lucra în Anglia, în condiţii legale
Dorinţa cea din urmă a ateului
Program TELE’M Botoşani
Horoscop
Preoţii s-au obrăznicit nu numai cu partidele, dar şi cu credincioşii
Locuri de munca da, chef de muncă nu!
Permisele de conducere nu vor fi eliberate până marţi
600.000 de euro de la Guvern pentru şcoli
Unitate medico-socială inaugurată la Vârfu Câmpului
S-a calificat pentru Campionatul European de karate
AGA mică spune „Da”, conducerea Apa Grup spune „da”, Conţac zice „Ba”
Producătorii vor răspunde pentru calitatea mărfii
Lui Ştefan i-au căzut „plombele” la intrarea în Spitalul judeţean
Mihai Ţâbuleac se va bate, în alegeri, încă o dată cu Conţac
Câmpanu elucidează misterul eşecului Rodicăi Cociorvă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog