Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8093
De la 07 Ianuarie 2003
120803366
Document confidenţial ANRE:

Cine importă gaze, la ce preţ, de unde şi cât

  • 29 November 2012, 23:00
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site un raport care prezinta date, teoretic, confidentiale. Raportul a fost retras de pe site dupa aproximativ o ora de la publicare. Suficient cat sa poata fi copiat.
Raportul prezinta importatorii de gaze, cantitatile de gaze importate de fiecare in parte, preturile si companiile de la care importa. HotNews a intrat in posesia acestor date care arata cum s-au realizat importurile de gaze in luna septembrie. Potrivit acestora, GDF Suez Energy Romania importa gaze de la sora sa din Ungaria, GDF Suez Ungaria, la preturi mai mari decat importa de la Gazprom.
De asemenea, mai arata ca Elcen Bucuresti, companie de stat, importa gaze rusesti la cel mai mare pret.
Contactat de HotNews, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a spus ca va demara joi o ancheta si in cazul in care se demonstreaza ca au stat aceste date chiar si un minut pe site, cei vinovati vor fi trasi la raspundere. Potrivit unor surse din piata, era un document intern in baza caruia a fost realizat raportul oficial de monitorizare a pietei. Pe site exista si raportul oficial.
Potrivit tabelelor, sunt doua categorii de importuri. Importurile destinate comercializarii (pe piata interna) si importurile curente (pentru consumul propriu, inmagazinare).
Cum cumpara GDF de la GDF
La importurile destinate comercializarii, pretul mediu de import a fost de 131,91 lei, iar pretul mediu la importurile curente a fost de 133,04 lei/MWh. GDF Romania a cumparat de la GDF Ungaria la pretul de 139,55 lei/MWh intr-un caz si 139,38 lei/MWh in celalalt caz. De ce este important acest aspect? Mai departe, GDF solicita ANRE sa-i recunoasca toate costurile in pretul final, inclusiv cele legate de importuri, atunci cand furnizeaza pe piata reglementata. In plus, banii raman in grupul GDF.
Preturile sunt mai mari chiar si decat cele cu care cumpara de la Wintershall Elvetia, intermediar Gazprom, atat GDF cat si alte companii.
Potrivit raportului oficial al ANRE, GDF Suez detine o cota pe piata reglementata de 55,41%, in timp ce E.On detine 35,05%. Restul pietei este impartit de circa alti 20 de furnizori.
Datele mai arata ca Elcen Bucuresti, companie de stat, a cumparat gaze de la Wintershall Elvetia, atat pentru comercializare, cat si pentru consumul propriu, cu pretul de 153,55 lei MWh, cel mai mare pret de import. In acelasi timp, Romgaz, tot companie de stat, a achizitionat tot de la Wintershall Elvetia, cu 132,99 lei/MWh, intr-un caz, si cu 135,38 lei/MWh, in celalalt caz. Potrivit tabelelor, importatorii sunt GDF Suez, E.ON (in luna septembrie nu a importat), Romgaz, Azomures, Conef Gaz, Arelco Distributie, Mot Energy Trade Romania, Egl Gas&Power, Interagro, Intergaz, Wiee, Electrocentrale Bucuresti si OMV Petrom Gas.
Furnizorii sunt Wintershall Elvetia, Imex Oil, GDf Suez Ungaria, EFT Ungaria, Opten Trade, Egl Elvetia, Gazprom Schweiz si EconGaz Ungaria.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Maria reclamantă şi Ion pârât
Gastronomie: Frigărui marinate de miel
Care e schema deturnării de fonduri de care e acuzat Nelu Iordache, patronul Romstrade şi Blue Air
banii furaţi ar fi fost cheltuiţi pe terenuri şi un avion
USL vrea să distrugă relaţia cu partenerii strategici
Frankfurter Allgemeine Zeitung semnalează un nou posibil caz de plagiat în Guvernul Ponta
Ecaterina Andronescu ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţifică din anul 2003
Nicolae Negru: Să nu ne irosim votul
Profesori de limbă română din regiunea transnistreana, audiați in Parlamentul European
Mândria de a fi Victor Ponta
În ajunul Zilei de Învrăjbire Naţională
Ioan Rotundu
Botoşani: Medicii botoşăneni vor o nouă dezbatere pe tema Legii Sănătăţii
Se amână pronunţarea în procesul Spitalului Judeţean cu „Casa”
Botoşani: Cancerul pulmonar ajunge la cifre îngrijorătoare
Ponta a declarat că-l va scoate pe Năstase din puşcărie
B otoşani: Banii de navetă ai profesorilor, recuperaţi cu executorii judecătoreşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă