Nu la aceştia mă voi referi în cele scrise, ci la acei magistraţi şi poliţişti judiciari ajunşi în aceste funcţii pe baza recomandării unui partid, a unui politician influent, la cei care au absolvit studiile universitare pe alte criterii decât cele ale învăţăturii temeinice, la cei care încep ziua de muncă cu gândul la un câştig negociat după legile lumii interlope.
Miercuri seară, 23 noiembrie a.c. în emisiunea Dosarul zilei am avut ca invitat pe consilierul juridic Elena Brehuescu. (foto) Aceasta, în urmă cu 5 ani era angajată pe postul de consilier juridic la Primăria Cristeşti. Ghinionul său a fost că primarul de atunci a decedat iar noul primar PDSD Lucian Borfotină, care s-a asociat repede în afaceri necurate cu secretarul primăriei Bogdan Peţenchea, a constatat că Brehuescu le face necazuri în a derula afacerile personale prin refuzul de a semna documentele pe care le constata că încalcă legile în vigoare.
În stil dictatorial, primarul şi cu secretarul au falsificat înscrisuri menite să justifice desfacerea contractului de muncă a consilierului juridic Brehuescu pe motiv de incompetenţă profesională. Au urmat ani de judecată, în două rânduri instanţele de judecată de la Tribunalul Botoşani constatând că motivele desfacerii contractului de muncă sunt inventate, dispunând integrarea pe funcţia deţinută.
Tot în două rânduri primarul Lucian Borfotină n-a respectat hotărârile judecătoreşti, refuzând punerea lor în executare chiar şi arunci când a intervenit executorul judecătoresc. Până la urmă Brehuescu s-a angajat la Primăria Dângeni, dar a continuat să se judece cu Primăria Cristeşti pentru plata salariului pe perioadele când justiţia a dispus reintegrarea pe post iar primarul Borfotină a refuzat să se supună sentinţelor judecătoreşti.
Cum procesele de natură civilă sunt lungi, cu termene la nesfârşit, între timp a interveni prescripţia termenului de plată a acestor drepturi, Brehuescu primind în final, în bătaie de joc, salariul pentru o lună şi jumătate, deşi a stat fără loc de muncă mai bine de un an. Odată cu procesele de reintegrare pe funcţie, Brehuescu a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani o plângere penală prin care i-a acuzat pe primar şi secretar de abuz de putere, falsuri în înscrisuri şi fraudare de fonduri europene.
Plângerea, depusă în cursul anului 2017, i a făcut obiectul Dosarului penal nr. 4338/P/2017. Dosarul este preluat de către procurorul Pintilei (acum pensionat) şi predat spre anchetă ofiţerului judiciar Mihai Oghişcă din cadrul I.P.J. Botoşani.
Oghişcă îi refuză reclamantei Brehuescu orice probă prin care să dovedească cele afirmate şi, probabil după o negociere fructuoasă cu Borfotină, întocmeşte un referat de cercetare prin care propune clasarea plângerii penale. Referatul, astfel întocmit de către ditamai ofiţerul, este în fapt un fel de compunere a unui elev de clasa VIII-a.
Procurorul Pintilei acceptă caricatura de referat şi emite Ordonanţa de clasare nr. 4338/P/2017 din data de 30.09.2019. De precizat că această ordonanţă a fost emisă numai după ce, constatând tergiversarea cercetărilor, Brehuescu a cerut prin instanţa de judecată finalizarea acestora.
Uimită de această clasare venită împotriva documentelor doveditoare ale infracţiunilor reclamate, Brehuescu contestă ordonanţa la prim-procurorul Parchetului, Dorina Dragomir, şi ea pensionată. Prim-procurorul respinge contestaţia şi menţine clasarea, fără ca măcar să fie curioasă să vadă ce probe a pus la dispoziţia anchetatorilor reclamanta.
Brehuescu continuă să-şi caute dreptatea şi contestă ambele ordonanţe de clasare la Judecătoria Botoşani, Dosar nr. 15416/193/2019. Are noroc ca dosarul să ajungă pe masa unui judecător de cameră preliminară profesionist.
Judecătorul a observat repede că la mijloc este o făcătură menită să-i acopere pe cei doi infractori de a răspunde pentru faptele lor, aşa că în data de 14-07.2020 pronunţă sentinţa prin care anulează cele două ordonanţe de clasare, disjunge faptele de fraudare a banilor europeni în favoarea DNA Suceava şi obligă Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani să refacă cercetarea penală pentru trimiterea în judecată a primarului Lucian Borfotină şi a secretarului Bogdan Peţenchea.
Ce n-a ştiut judecătorul când a dat pronunţarea era faptul că prin poliţie şi justiţie corupţia este la ea acasă