Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14710
De la 07 Ianuarie 2003
122874777

Drame umane dincolo de porţile Sanatoriului Podriga

  • tratament prin terapie ocupaţională
  • 21 March 2008, 23:00
Respinse de societate, de familie şi de comunitatea în care s-au născut persoanele cu afecţiuni neuropsihice sunt abandonate de cele mai multe ori într-un sanatoriu sau într-un spital de boli psihice. Pentru mulţi dintre ei locul în care primesc îngrijirea necesară afecţiunii pe care o au reprezintă singurul spaţiu în care îşi vor petrece restul zilelor. Fie că s-au născut cu o afecţiune, fie că au dus o viaţă normală şi s-au îmbolnăvit mai târziu, ei sunt aduşi de familie în sanatoriu şi de cele mai multe ori uitaţi să mai fie luaţi acasă. Astfel, pentru mulţi dintre ei acasă înseamnă spitalul, iar familia e medicul, asistentul şi directorul.
La Sanatoriu de Neuropsihiatrie Podriga din comuna Drăguşeni, judeţul Botoşani sunt internaţi la ora actuală 80 de pacienţi. Din aceştia doar 10 mai primesc vizite de la familie sa prieteni. Restul, deşi au familii în societatea civilizată, au fost pur şi simplu uitaţi şi lăsaţi în voia sorţii, mai bine spus în grija personalului de la sanatoriu. Sunt şi pacienţi care şi-au trăit aproape întreaga viaţă în cadrul sanatoriului. Cel mai vechi pacient are 70 de ani şi viaţa sa şi-a urmat cursul în ultimii 40 de ani în cadrul Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga. O parte din pacienţii care au ajuns în sanatoriul din localitatea botoşăneană şi-au petrecut viaţa prin cămine de copii şi apoi prin sanatorii şi spitale de psihiatrie. Unii nici nu au avut identitate până acum doi, trei ani când conducerea Sanatoriului Podriga a decis să îi boteze şi să le dea un nume.
Nu toţi s-au născut aşa. Unii au avut familie, un statut social şi chiar o carieră. Dar un eveniment nefericit, o situaţie de criză din care nu au putut ieşi la timp i-a făcut să sară de pe axa normală a vieţii şi să ajungă să aibă tulburări neuropsihice. Acesta este şi cazul unei foste asistente medicale, care la un moment dat a făcut o decompensare şi a ajuns la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga. Pacienta are şi momente în care este liniştită, vorbeşte calm şi îşi aduce aminte cum se tratează un bolnav, denumiri de aparate medicale sau analize. Dar în momentul în care se decompensează nu se mai poate discuta cu ea.
Foarte puţini dintre ei reuşesc să fie recuperaţi şi să ajungă din nou la starea de normalitate. Conducerea Sanatoriului Podriga face tot posibilul să îi ajute pe pacienţi nu doar cu medicamente, ci şi prin terapie.

Program de terapie ocupaţională pentru recuperarea bolnavilor
De aproximativ doi ani de zile managerul Sanatoriului de Neuropsihiatre Podriga, medicul Emil Sărăţeanu, a demarat un program de terapie ocupaţională. Acest program de terapie poate da rezultate mult mai bune decât medicamentele administrate bolnavilor. Programul se bazează pe faptul că bolnavul nu se tratează doar cu pastile, ci şi prin terapie ocupaţională.
După cum susţine Sărăţeanu, terapia pacienţilor din Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga se bazează în foarte mică măsură pe medicaţia clasică. Accentul cel mai mare se pune pe reabilitarea psihică şi psihosocială. „Avem un program de terapie educaţională în care bolnavul să îşi recâştige abilităţile pierdute. El încearcă să recâştige încredere în propria persoană, să aibă câteva deprinderi care să îl poată ajuta la ieşire”, a declarat Emil Sărăţeanu. Pacienţilor li s-a amenajat o bucătărie specială în care vor învăţa din nou să îşi facă singuri un ceai sau să îşi gătească.
De asemenea, programul se bazează foarte mult pe reînvăţarea comunicării între ei. Asta pentru că majoritatea pacienţilor s-au izolat şi vorbesc foarte puţin. Prin intermediul programului pacienţii sunt aduşi faţă în faţă şi li se pun probleme la care ei treptat încep să răspundă. „Programul se desfăşoară cam de doi ani. În planul de management m-am angajat întâi să creez baza materială, ambianţa şi după aceea să reuşim să trecem la cealaltă parte a programului, reabilitarea psihosocială”, a precizat medicul.
Pacienţii au şi o sală de sport, cu aparate speciale, masă de ping- pong, un teren de fotbal, o sală de calculatoare în care se pot juca. O componentă a programului este ergo-terapia, adică terapia prin muncă. La Podriga această terapie se axează pe grădinărit. De câţiva ani sanatoriul are o grădină de zarzavaturi, două mari solarii, răsadniţe. Din grădină, sanatoriu obţine anual recoltă de zeci de tone. Într-un astfel de program de terapie ocupaţională, rezultatele se aşteaptă după ani buni de zile. Anul trecut, conducerea sanatoriului a reuşit reintegrarea în familie a doi pacienţi.

Conducerea a solicitat un microbuz pentru pacienţi
O altă parte a programului urmăreşte reintegrarea socială a pacienţilor şi acceptarea lor din nou în familie. Managerul sanatoriului a solicitat Ministerului Sănătăţii Publice un microbuz de ce mult 18 locuri pentru a fi folosit la transportul pacienţilor. Acest microbuz ar fi foarte util pentru că ar ajuta bolnavul să iasă în lume. Astfel, el poate vedea faptul că există şi altceva după porţile spitalului. Conducerea spitalului îşi propune în acest fel să organizeze excursii. „Un microbuz ne-ar fi folositor pentru a organiza excursii. Eu îmi planific vizită la domiciliul lor. Şi atunci luăm o rută, lăsăm la fiecare casă bolnavul şi la întoarcere îi colectăm înapoi”, a adăugat Sărăţeanu. În acest fel, conducerea unităţii spitaliceşti îşi doreşte ca familia să stea măcar o oră cu bolnavul şi să găsească o cale de apropiere. Repetând astfel de vizite, familia poate ajunge la concluzia că pot lua şi ţine pacientul acasă.

Reabilitare sanatoriului este aproape de final
Dacă la analiza denumită momentul zero al sănătăţii botoşănene realizată de directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu, Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga era pe lista neagră a unităţilor sanitare şi avea situaţia cea mai proastă acum lucrurile s-au îmbunătăţit. Reabilitarea sanatoriului este aproape de final. El are trei pavilioane reabilitate şi încălzite prin centrală proprie. Pavilionul trei şi blocul alimentar au fost ridicate de la temelii. Fiecare salon are grup sanitar propriu, conducerea sanatoriului dorind să aducă şi câte un televizor pentru fiecare.
În anul 2006 pentru reabilitarea sanatoriului s-a alocat suma de 6 miliarde lei vechi, din care două miliarde au fost destinate dotărilor. În anul anterior, suma primită pentru reabilitări s-a ridicat la 5 miliarde lei. Pentru viitor conducerea sanatoriului doreşte să ridice în incinta unităţii câteva căsuţe protejate pentru pacienţi. Sanatoriul deţine un spaţiu într-o zonă foarte bună cu ieşire spre iarbă, spre râu. Prin ridicarea acestor căsute, reprezintă un prin pas spre independenţa pacienţilor.
„Aceste căsuţe vor avea camere de două paturi, cu grup sanitar, cu bucătărie, cu spaţii împrejur unde se poate rezolva problema unui grădinărit la o scară mică. Ei vor fi relativ independenţi, adică va exista o supraveghere din partea noastră, dar cu intervenţii cât mai puţine”, a precizat managerul Sanatoriului Podriga.
Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga funcţionează într-o clădire tip conac, la care s-au făcut îmbunătăţiri şi construcţii anexe care să asigure nevoile specifice îngrijirii medicale. (Margareta NICHIFOR)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (LXXX)
(Ioan Rotundu)
Împreună îl putem salva pe Matei
Horoscop
Răspuns cu tâlc erotic
Program TELE’M Botoşani
Sună, şi vei fi fraierit de ceva bănuţi!
Primar care se consideră agresat de drepturile salariale ale celor din învăţământ
Primar care se consideră agresat de drepturile salariale ale celor din învăţământ
Pompierii, salvatorii animalelor de companie
CCD învaţă profesorii să (pre)dea „Şanse egale la educaţie”
S-au primit biletele pentru tratament
Ieşiţi prost la evaluare, au ieşit bine la revizuire
evaluarea managerilor de spitale, o acţiune ratată
Programul „Şcoală pentru comunitate” lansat la Botoşani
Ţurcanu îi cere lui Drăguş să-şi vadă bârna din ochi
Comunicat de presa
De ce are Codreanu pică pe liberali?
Şefi pârâţi la prefect, dar şi ameninţaţi că vor răspunde pentru faptele lor
Autorităţile au pornit demersurile pentru organizarea alegerilor
Aproape 80 de copii botoşăneni vor vedea mai clar viaţa
„O poveste foarte simplă”
MAN-ul plânge după şoferi
Peremiştii sunt chinuiţi de prea multe întrebări
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog