Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8480
De la 07 Ianuarie 2003
122894129

Drogaţii cu medicamente

  • 21 September 2008, 23:00
Medicii Spitalului de Psihiatrie nu scapă de drogaţii cu medicamente. Agitaţie excesivă, transpiraţie abundentă, senzaţie de amorţeală, greaţă, stare de vomă, dureri musculare şi o anxietate marcată sunt câteva dintre simptomele cu care mai multe persoane din judeţ au ajuns la medici şi au aflat că au nevoie de tratament îndelungat, într-o secţie a Spitalului de psihiatrie, pentru dezintoxicarea organismului ajuns în sevraj de la consumul de medicamente. Uneori este vorba de medicamente uzuale, despre care mulţi nici nu bănuiesc că ar putea duce la dependenţă, iar alteori este vorba despre medicamente a căror vânzare a fost restricţionată încă de la apariţia lor pe piaţă.
Medicul Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie Botoşani, precizează că din această ultimă categorie fac parte medicamentele din grupa substanţelor psihoactive, care acţionează asupra psihicului, medicamente din grupa benzodiazepinelor, cum este diazepamul. Cel puţin teoretic, acestea se eliberează din farmacii doar pe bază de reţetă. Reţetele sunt obţinute uneori de pacienţi de la mai mulţi medici.
Medicul Nicolae Vlad mai susţine că asocierea unor benzodiazepine între ele, în cazul în care pacienţii fac rost de reţete de la mai mulţi medici, le aduce pe acele persoane la dependenţă de astfel de substanţe, deoarece asocierile de acest gen cresc substanţial riscul de dependenţă. Alteori, dozele sunt inadecvate, sau perioadele de tratament recomandate sunt prea mari. „Uneori pacienţii apelează la mai mulţi medici în cazul în care sunt refuzaţi pentru doze mai mari. Medicamentele acestea luate timp îndelungat duc la creşterea toleranţei organismului faţă de substanţa respectivă. De aceea, pentru a simţi aceaşi stare de bine, de linişte, de înlăturare a disconfortului, pacienţii simt că au nevoie de doze tot mai mari. Se intră astfel într-un cerc vicios, pentru că dacă la început medicamentul le făcea bine, pe urmă ajunge să le facă rău. Avem suficiente cazuri din acestea în secţia de toxico-dependenţe”, menţionează, de asemenea, directorul Spitalului de Psihiatrie Botoşani.
Perioada de timp în care se instalează dependenţa nu poate fi determinată cu precizie. Depinde de doza folosită, dar medicii susţin că mai contează şi fragilitatea psihică a fiecăruia dintre noi. Cele mai multe persoane care au ajuns să fie internate în secţia de toxico-dependenţe a Spitalului de Psihiatrie pentru a scăpa de dependenţa dată de medicamente au fost femei.Psihiatrul Nicolae Vlad afirmă însă că introducerea unor noi formulare de reţete pentru astfel de medicamente, măsură decisă de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii va duce, cu siguranţă, la diminuarea cazurilor de dependenţă de acest fel. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi ziua de azi
Iniţiere în actul sexual
Liberalii susţin că se fură din materialele guvernamentale
la Baranca, situaţia este cu totul alta
Medicii stomatologi îşi vor putea cumpăra cabinetele
Fanfara de la Vorona a cântat la Zilele Capitalei
Peremiştii au pus de-o răzmeriţă împotriva lui Vadim
„Expo zoo 2008” la Vorona
Preşedintele Ţâbuleac stă cu ochii pe fondurile europene
Lucrările de investiţii vor trece sub lupa specialiştilor CJ
Pedeliştilor li s-a făcut milă de copiii abuzaţi
ei vor pedepse mai mari pentru asistenţii maternali
Horoscop
Program Tele'M Botoşani luni, 21 septembrie
Comentariul comentariilor (CLXLVI)
(Ioan Rotundu)
Politicieni de soi... dansând tango
De ce divorţează Mihaela Rădulescu?!
Băsescu, cel mai iubit dintre pământeni… la Baranca
(Ioan Rotundu)
Oamenii lui Patriciu prezenţi, ieri, la Baranca
Angajaţii ASP se vor rostui cu câte 30.000 RON fiecare
banii îi vor primi de la stat
De prezenţa gândacilor în spital, vinovaţi sunt pacienţii
cel puţin acesta este verdictul dat de ASP
Meteosensibilii au probleme de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog