Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21611
De la 07 Ianuarie 2003
122881678
Dumitru Chisaliţă, expert în domeniul gazelor naturale:

În 2000, Guvernul României a renunţat din proprie iniţiativă la importul direct din Federaţia Rusă

  • pentru a permite accesul intermediarilor
  • 10 February 2014, 23:00
Guvernul roman a "fabricat" in 2000 ruperea conventilor existente intre Romania si Rusia, renuntat la importurile directe de gaze naturale si dand curs liber intermediarilor, scrie pe blogul sau Dumitru Chisalita, expert in domeniul gazelor naturale. Acesta mai spune ca din acest motiv "nici un Guvern, Minister sau companie romaneasca nu a reusit in ultimii 14 ani, abordarea importului gazelor printr-un contract direct cu Gazprom si probabil nu se va intampla nici in urmatorii ani".
Dumitru Chisalita afirma ca pe 25 octombrie 1996, s-a încheiat la Moscova, Convenţia între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse, privind extinderea capacităţilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul României pentru creşterea livrărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă în terţe ţări şi în România, aprobată prin HG 1369/1996. Potrivit HG 1369/1996, Regia Autonomă a Gazelor Naturale “Romgaz” Medias trebuia sa intreprinda toate măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor Convenţiei.
La articolul 2 din Conventie se prevedea „crearea unei societăţi pe acţiuni “Romgaz” – R.A. şi RAO “Gazprom” în România, în conformitate cu legislaţia romana, al carei obiect de activitate va fi cumpărarea gazelor naturale rusesti şi vînzarea lor ulterioara consumatorilor diferitelor sectoare economice din România”.
Pana in anul 2000, preţul gazelor din Federaţia Rusă era redus ca urmare a dublei mize din contractul existent : interesul românilor de a avea gaze ieftine şi cel al rusilor de a avea tarife mici de transport pe teritoriul României, precizeaza Chisalita. Potrivit acestuia, cel mai important aspect al convenţiei era stabilirea unei corelaţii între activitatea de tranzit a gazelor pe teritoriul României şi activitatea de import gaze, inclusiv sub aspectul negocierii preţurilor gazelor de import şi a negocierii tarifelor de transport.
Convenția stabilea la art. 9 « Părţile recunosc ca, pentru realizarea colaborării prevăzute în prezenta convenţie, sînt responsabile următoarele organizaţii: din partea română – “Romgaz” – R.A. şi din partea rusă – RAO “Gazprom” și la art 15. În cazul reorganizării “Romgaz” – R.A. şi/sau a RAO “Gazprom”, părţile vor stabili succesorii de drept care vor asigura îndeplinirea integrală a contractelor şi a acordurilor semnate în conformitate cu prezenta convenţie. Insa, in anul 2000, Guvernul a decis desfiintarea Romgaz.
Prin HG 334/2000, in urma divizarii Romgaz, s-au infiintat urmatoarele societati comerciale: Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “Transgaz” – S.A; Societatea Comercială de Explorare şi Producţie a Gazelor Naturale “Exprogaz” – S.A; Societatea Comercială de Distribuţie a Gazelor Naturale “Distrigaz Nord” – S.A; Societatea Comercială de Distribuţie a Gazelor Naturale “Distrigaz Sud” – S.A si Societatea Naţională de Depozitare Subterană a Gazelor Naturale “Depogaz”.
"În urma desființării ROMGAZ în anul 2000, Guvernul României trebuia să numească societate care să înfăptuiască măsurile stabilite prin Convenție : numirea unei societăți ca succesoare de drept a ROMGAZ., care să realizeze elementele convenite : importul de gaze direct de la GAZPROM și realizarea unei societăți mixte cu capital român și rusesc care să lucreze ca intermediar pe piața din România.
Renunţarea la importul direct din Federaţia Rusă a fost premeditată de către oficialii români în anul 2000", mai arata Dumitru Chisalita.
Acesta considera ca a fost o omisiune premeditată deoarece, Guvernul a stabilit succesoare pentru unele părţi din Convenţie prin:
HG 479/2000 publicată în MO 269/2000 a numit TRANSGAZ, ca fiind societatea care va «continua colaborarea prevăzută în cadrul Convenţiei privind construirea unei conducte pe teritoriul Republicii Socialiste România pentru tranzitarea de gaze din Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice în Republica Bulgaria »
HG 656/2001 publicată în MO 436/2001 a numit TRANSGAZ, ca fiind societatea care va „întreprinde măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor convenţiei menţionate la art. 1”, respectiv privind continuarea colaborării cu GAZPROM privind tranzitul de gaze.
Renunţarea la importul direct din Federaţia Rusă de către o companiei de stat, s-a făcut cu scopul de a prelua acest contract de o firmă privată din România, mai arata Dumitru Chisalita. Acesta precizeaza ca modificările legislative româneşti, realizate în anul 2000, au fost de aşa natură încât să permită transferul contractelor de import gaze cu GAZPROMUL de la ROMGAZ la o altă firmă privată. Faptele au făcut ca GAZPROMUL să joace o carte mai inteligentă și să determine impunerea pe piața din România nu a intermediarului dorit de români (băieţii deştepţi), ci a celor doriţi de el.
"România a fost singura ţară din Europa de Est care a rupt (din proprie iniţiativă) corelaţia preţ gaze de import – tarif de tranzit, care permitea obţinerea de preţuri mici la gazele importate şi a permis accesul intermediarilor.
Astfel, pentru o perioadă de 30 de ani capacitățile de import gaze în România, la nivelul celor convenite în Convenția dintre GAZPROM și ROMGAZ din anul 1996, sunt contractate de două firme cu capital rusesc: Wintershall Elveţia, cu capital Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti în ţări din Europa si Imex Oil, companie deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.
Distrugerea relaţionării preţului gazelor importate şi gazele tranzitate prin România, a determinat suprapreţuri la gazele din import în ultimii 14 ani", a mai spus Dumitru Chisalita. Trebuie precizat ca Romgaz a fost reinfiintat in iunie 2001 prin HG 575/2001 care prevede "fuziunea Societăţii Comerciale de Explorare şi Producţie a Gazelor Naturale "Exprogaz" - S.A. cu Societatea Naţională de Depozitare Subterană a Gazelor Naturale "Depogaz" - S.A., denumită în continuare ROMGAZ - S.A".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nevasta şefului
Horoscopul zilei
România a cerut 32 de milioane de euro şi nu a primit nimic de la Comisia Europeană
din fondurile structurale şi de coeziune
Traian Băescu: Am plecat cu un proiect de la Cluj ş o să mă ţin de el
oamenii mi-au spus că s-a minţit cu mărirea salariilor primarilor şi că nu li se dau bani la şcoli
Incendii generate din neglijenţă
Pompierii botoşăneni chemaţi în sprijin de 140 de ori în şapte zile
Ford cu numere expirate oprit la Româneşti
A trecut Prutul îngheţat pentru un loc de muncă în România
Înscrieri pentru Târgul de mărțișoare
Un nou magazin la Uvertura Mall
De la Sinatra, înapoi la Brejnev şi Putin
Rusia şi-a bătut joc de creaţia compozitorului basarabean
Eugen Doga, înfuriat pe organizatorii Olimpiadei: "M-au trădat şi m-au umilit. Au făcut o porcărie"
O fotografie postata pe contul de Facebook al lui Ponta, făcută la Soci, a fost ştearsă
Prognoza meteo: Vremea în următoarele două săptămâni
Blaga nu va exclude primarii care trec la Fundaţia Mişcarea Populară
Ciurul Elenei Udrea şi subţirelul Ţâbuleac
Ioan Rotundu
10 obiective majore pe care CJ Botoşani vrea să le pună în aplicare
Botoşani: Şefii de instituţii au ordin să interzică subalternilor dialogul cu presa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog