Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3480
De la 07 Ianuarie 2003
77878102
Dupa întâlnirea Tadici-Basescu

Autorităţile sârbe au înteţit acţiunile împotriva românilor din Timoc

  • 2 April 2009, 23:00
Asa cum Romanian Global News anticipa acum cateva zile, vizita presedintelui sarb la Bucuresti nu a adus nimic nou in situatia dramatica a romanilor din Timoc. Ceea ce nu am anticipat a fost faptul ca autoritatile sarbe isi vor amplifica actiunile antiromanesti. De parca intalnirea lui Tadici cu Traian Basescu a dat verde actiunilor antiromanesti din Serbia!
La numai cateva zile de la vizita lui Tadici la Bucuresti, Ministerul Cultelor din Serbia a transmis Parintelui Boian Alexandrovic ca nu recunoaste Protopopiatul Ortodox Roman al Daciei Ripensis cu sediul la Malainita. Daca luam in calcul si amenintarile cu daramarea bisericii romanesti si a fundatiei celei dea doua biserici incepute la Malainita, probabil Ministerul Cultelor de la Belgrad si autoritatile sarbe in general, au urmat exemplul autoritatilor albaneze din Kosovo care au daramat biserici si se opun bisericii sarbe de acolo. Acestia, albanezii, aveau insa cel putin « scuza » ca erau de alta religie. Sarbii nu o au !
Parintele Boian a declarat mahnit pentru Agerpres ca « justificările aduse de Ministerul Cultelor al Republicii Serbia, de a nu permite înscrierea Protopopiatului Ortodox Român din Serbia de Nord-Est în Registrul bisericilor şi comunităţilor religioase din Serbia, constituie încă un atentat la identitatea spirituală a celor peste 300.000 de români care trăiesc în cele 154 sate româneşti şi alte 48 localităţi cu populaţie mixtă. »
« Am solicitat în data de 27 ianuarie 2009 înscrierea legală a Protopopiatului în speranţa că după ce vor fi finalizate demersurile de către autorităţi, va lua sfârşit calvarul românilor ortodocşi, vor avea dreptul să asculte Sfânta Liturghie şi să se roage în limba strămoşilor. Din păcate, iată, obstacolele şi presiunile în Timocul istoric nu au luat sfârşit şi suntem în continuare şicanaţi », a precizat Parintele Boian. În opinia acestuia, Ministerul Cultelor din Serbia, continuă să falsifice datele problemei susţinând că sistează procesul de de înscriere Bisericii Ortodoxe Române din Timoc în Registrul bisericilor şi comunităţilor religioase din Serbia, de teama de a nu provoca un conflict între Biserica Ortodoxă Română (BOR) şi Biserica Ortodoxă Sârbă (BOS), lucru grav fiindcă se ignoră că cele două biserici surori au o comisie mixtă la ale căror şedinţe ultima refuză să participe.
« În multe localităţi din Timoc şi din alte regiuni în care trăiesc românii există multe alte biserici care nu au nici o legătură cu ortodoxia. Acestea au aprobarea să funcţioneze pentru diverse minorităţi creştine, românii nu. În decizia prin care mi se comunică refuzul de a fi înscrişi în respectivul registru, se arată că bisericile şi organizaţiile religioase au dreptul să-şi rânduiască şi conducă independent activităţile interne şi publice şi că statul nu poate împiedica aplicarea regulilor autonome ale bisericilor, dar acestea nu sunt valabile şi pentru BOR din Timoc ».
Bucia : Limba română interzisă la manifestările culturale
Si cum raspunsul Ministerului Cultelor de la Belgrad nu era destul, iata ca, conform unei scrisori publice adresate autoritatilor sarbesti dar si organizatiilor internationale, Reprezentantul Ansamblului Cultura„Stol" din Bucia, Vajkić Dragoslav, aduce la cunostina ca in satul Bucia, sat romanesc din Timoc, viceprimarul sarb si managerul localitatii, tot sarb adus de la Belgrad, conform informatiilor Romanian Global News, au interzis prezentarea programului unei manifestari culturale in limba romana, limba materna a locuitorilor acestui sat.
Intr-o declaratie data de Directorul Centrului Cultural, Dušica Dojčinović, aceasta aspus ca: „a fost chemată împreună cu vicepreşedintele Centrului Cultural la Saša Mirković, membrul Consiliului Comunal şi la Dragan Živković, înlocuitorul primarului de la care a primit ordin să rezolve această problemă prin interzicerea prezentării programului manifestării în limba maternă a românilor (vlahilor)."
Mai departe in scrisoarea publica, Vajkić Dragoslav afirma ca:
„La întrebarea mea dacă este permis ca obiceiurile şi cântecele să fie prezentate în limba maternă, mi s-a răspuns că este permis pentru obiceiuri şi cântece, dar că este interzisă prezentarea programului manifestării în limba română, pentru că aceasta tinde spre romanizare, iar ei nu sunt de acord cu aceasta.
După aceea i-am înştiinţat că în satul Bucie se vorbeşte în limba română (vlahă) şi că pentru interzicerea întrebuinţării limbii materne în comunicarea interpersonală cele mai multe probleme le vor avea Centrul Cultural şi conducerea sa şi că aceasta nu este demn unei instituţi care lucrează cu un popor multinaţional, şi care reprezintă cultura tuturor naţiunilor din Comuna Bor.
Mi s-a răspuns că Centrul Cultural este organizatorul manifestării şi că trebuie să lucreze aşa cum îi este ordonat.
Apoi i-am prevenit că după Constituţia Serbiei şi după Legea minorităţilor naţionale, la aceasta au dreptul toate minorităţile nationale în limba sa maternă.
În acelaşi timp le-am adus la cunoştinţă că de acest eveniment neplăcut de la această şedinţă voi anunţa instituţiile autorizate de la Primarie, Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne, Protecţia drepturilor minorităţii naţionale, Ministerul pentru Minorităţi Naţionale şi alte instituţii autorizate. Apoi am stabilit o întâlnire la Primărie pentru a le face cunoştinţă cu problema nou creată la care i-am chemat şi pe ei.
La începutul şedinţei am insistat sa se întocmească procesul-verbal şi să capăt şi eu un exemplar ca să pot să acţionez mai depate. Doamna Dušica Dojčinović mi-a răspuns c㠄nu e nicio problemă". Dar procesul verbal nu a fost întocmit! După ce a părăsit şedinţa de două ori mi-a zis că nu poate să îmi dea procesul-verbal.
Comportarea sus menţionată încalcă în cele mai mari măsuri posibile Convenţia Internaţională pentru protecţia minorităţilor naţionale, Constituţia Republici Serbia şi Legile Republici Serbia, şi discriminează minoritatea natională română din Valea Timocului şi ameninţă principalele drepturi ale omului şi ale minorităţii naţionale de a întrebuinţa limba maternă. Din această cauză va rog să luaţi toate masurile ca un asemenea incident să nu mai aibă loc în viitor", se arata in scrisoarea publica adresata autoritatilor sarbe si organismelor internationale de catre Reprezentantul Ansamblului Cultura„Stol" din Bucia, Vajkić Dragoslav.
Pentru cei neavizati reamintim ca autoritaile si biserica sarba au sarbizat numele tuturor romanilor din Timoc, sub amenintarea ca nu le boateaza sau inregistreaza nasterea copilului daca nu poarta nume sarbesc.
Ce fac autoritatile romane in tot acest timp? Ati auzit vre-un protest al MAE sau al altei institutii din Romania. A fost infiintata cu bani ai statului roman, vre-o institutie care sa-i serveasca pe cei 300.000 de mii de romani din Timoc?
Noroc cu Patriarhia Romana si cu asociatiile civice atatea cate sunt ele, altfel daca ne luam dupa semnalele autoritatilor romane, de romanii din Timoc nu ar mai fi trebuit sa auzim, asa cum nu am auzit de 200 de ani de cand acei romani incearca sa-si tina sufletul macar, romanesc.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Câmpanu şi noile sale gafe
Ioan Rotundu
Comunicat de presă PNL referitor la Corneliu Popescu
Cere ca Parlamentului European să ia la întrebări regimul comunist al lui Voronin
Comentariul comentariilor LIII
Romani de pe glob votaţi Brâncuşi!
Primăria şi Poliţia asaltate cu probleme de competenţa instanţelor de judecată
Şi Primăria Coşula a învăţat să facă proiecte integrate
Elevii din Vlădeni Deal, implicaţi în igienizarea comunei şi a râului Varniţa
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI VINERI 3 Aprilie
Din aberaţiile taxei radio-tv: o familie plăteşte taxa de şase ori!
senatorul Urban îşi cere iertare
Exproprierile nu mai ajung în instanţă
Horoscop
Al treilea soţ
Un nou aranjament Băsescu - Stolojan
Confuzia mascaţilor la arestarea lui Becali
Noi locuri de muncă în străinătate
Conţac se consideră preşedintele legitim al PSD
Salariaţii CJ vor beneficia de miel, cei de la Prefectură se vor uita la ei
Conţac lărgeşte aria informatorilor din PSD
el va cere CNSAS verificarea senatorului Marcu şi a consilierului Egner
Viaţa celor doi pompieri a fost salvată de costumul de protecţie
Protopopul Leonte a dat binecuvântare paşapoartelor biometrice
Preoţii botoşăneni susţin căsătoria pe viaţă, fără divorţuri
La Botoşani, activitatea APIA a fost blocată
Albă ca Zăpada
Molozul lăsat la voia întâmplării „cost㔠între 100-500 lei
Vom rămâne şi cu dantura stricată
Profesorii ar putea pierde şi distincţiile „Gheorghe Lazăr”
Pensionarilor le-a fost limitat dreptul la muncă
Guvernul Boc le-a dat din nou cu flit profesorilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă