Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
30657
De la 07 Ianuarie 2003
103048641

E LEGE: Dacă pleci la muncă în străinătate, anunţi primăria să aibă grijă de copiii tăi

  • 4 September 2013, 23:00
Deputaţii au aprobat, pe 3 septembrie 2013 un proiect de lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, noutatea actului normativ constând în faptul că părinţii care pleacă la muncă în străinătate au obligaţia să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze persoana în grija căreia rămâne copilul, anunță www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.
Secretarul de stat în ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat în plen că prin proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului sunt introduse o serie de elemente noi care "să stea la baza luării de către profesionişti a deciziilor cu privire la copil, detaliindu-se interesul superior al copilului".
El a explicat că prin acest nou proiect de act normativ sunt introduse prevederi menite să asigure o protecţie adecvată a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Potrivit secretarului de stat, acest proiect de lege clarifică şi procedura de înregistrare a naşterii copiilor părăsiţi.
În acelaşi timp, sunt reglementate şi sancţiunile care ar putea fi aplicate în situaţia îndeplinirii defectuoase a responsabilităţilor, crescute prin acest proiect de act normativ.
La rândul său, deputatul PSD Ana Birchall a afirmat că prin intrarea în vigoare a Legii 272/2004 a fost instituit principiul interesului superior al copilului drept criteriu fundamental care stă la baza oricărei dezbateri şi decizii luate de autorităţile publice şi de organismele private.
Ea s-a referit la noutatea adusă prin acest act normativ, aceea că părinţii care doresc să meargă la muncă în străinătate au obligaţia să notifice cu 40 de zile înainte de data plecării autorităţile locale, precum şi nominalizarea persoanei în grija căreia copilul o să fie lăsat în toată această perioadă.
"Eu consider că protecţia şi promovarea drepturilor copilului trebuie să se numere şi printre priorităţile noastre legislative şi tocmai de aceea rog toţi colegii şi colegele parlamentari, indiferent de grupurile politice, să voteze acest proiect de lege.
PSD susţine şi va vota pentru aprobare", a arătat Birchall.
Potrivit raportului Comisiei juridice, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul şi care urmează să plece la muncă în străinătate are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de care aparţine cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara. "Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi", se arată în raportul Comisiei.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Plenul Senatului a aprobat actul normativ pe 10 iunie
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Modern Calor - Comunicat umplere instalaţii
Bancul zilei: Compunerea Ilenuţei
Vladimir Putin nu exclude participarea Rusiei la un atac militar
Ministerului Agriculturii vrea să blocheze vânzarea terenurilor către străini
proprietatea de terenuri agricole in extravilan pe persoana fizica nu poate depăşi 100 ha
Alexandria Librării deschide prima librărie din Botoşani (P)
Carrefour aplică noul TVA de 9% la pâine şi făină şi ieftineşte suplimentar preţul (P)
Comunicat de pres㠖 APIA Botoşani
Bani grei băgaţi în televiziuni de către Roşia Montană Gold Corporation
se va lăsa populaţia prostită de publicitatea din televiziuni?
O pastilă digitală capabilă să transmită mesaje din interiorul organismului
A descoperit un tezaur cu 47.000 de monede otomane de argint
Regrete PSD-oiste după guvernarea PDL
Ioan Rotundu
Condiții preferenţiale maternitate contra unei sume modice
Şantierele şi plăţile restante de la şcoli s-au înjumătăţit
Maternitate de lux la Botoșani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă